Ke­mi­läi­sen Santa Lucia -yh­tyeen tuo­tan­to jul­kais­taan vi­nyy­li­bok­si­na

Santa Luciassa soittivat Mari-Anne ”Sipe” Mäki (kosketinsoittimet), Virpi ”Häte” Mattila (rummut), Kati ”Aide” Pyykkö (kitara), Eija ”Mape” Morottaja (laulu) ja Outi-Maria ”Kultsi” Kultalahti (bassokitara).
Santa Luciassa soittivat Mari-Anne ”Sipe” Mäki (kosketinsoittimet), Virpi ”Häte” Mattila (rummut), Kati ”Aide” Pyykkö (kitara), Eija ”Mape” Morottaja (laulu) ja Outi-Maria ”Kultsi” Kultalahti (bassokitara).

Svart Records julkaisee elokuun lopussa Santa Lucian koko levytetyn tuotannon sekä yhdeksän ennen julkaisematonta demobiisiä kolmen vinyylin kokonaisuutena. Vinyyleiltä löytyy yhtyeen ainoa pitkäsoitto Arktista hysteriaa, sekä uudelleen miksattu ja bändin viimeiseksi jäänyt virallinen julkaisu ”Neljä tunnelia tuonelaan…”. Arktista hysteriaa -albumista on ajan saatossa tullut kulttilevy, ja se on saanut aina uudet sukupolvet innostumaan bändistä.

12-vuotiaiden tyttöjen Kemissä vuonna 1984 perustama Santa Lucia oli monessa mielessä kummallinen ilmestys aikansa rock-piireissä: se oli yksi ensimmäisiä suomeksi metallia levyttäneitä bändejä, minkä lisäksi sen jäsenet olivat levytyssopimuksen saadessaan 16-vuotiaita kuvia kumartelemattomia nuoria tyttöjä. Vuosina 1984–1992 toiminut Santa Lucia oli omana aikanaan poikkeus metallipiireissä.

Bändin 32-sivuisen historiikin kokoelman kylkeen kirjoittanut kemiläislähtöinen Tommi E. Virtanen toteaa, että ”Santa Lucia oli poikkeuksellinen ryhmä, jonka aiheuttamaa hämmentävää pyörremyrskyä ei ole toista samanlaista tullut. He olivat jotain yllättävää ja aikakaudelle outoa, uhkaavaakin. Perinteiset roolit kääntyivät päälaelleen, kun itsevarman arrogantit tytöt määräsivät tahdin. Hämmentävintä kuitenkin oli Santa Lucian virtuoosimainen osaaminen, joka tykitettiin täysin häpeilemättömästi vasten yleisön kasvoja.”

­Raskaalle rockille omistautunut Inferno-lehti nostaa hattua yhtyeen tekemälle työlle päätoimittaja Matti Riekin sanoin.

– Jokaiselle umpihangelle on avaajansa, ja tästä katsantokannasta Santa Lucian pioneerityössä ei ole sinänsä mitään eriskummallista. Siinä sen sijaan on, ettei lyhytikäiseksi jääneen yhtyeen latua ole vielä tänäkään päivänä kyennyt suksimaan kukaan. Yksikään toinen bändi ei ole onnistunut yhdistämään vauhtimetallista pohjaa, jälkipunkin jylhänkolhoa tunnelmaa ja kotimaisen kasaripopin puolelta rahdattuja koskettimia samalla tavalla – liekö edes yrittänyt.

Ennakkomakua tulevalta koosteelta on mahdollista kuulla yhden ennen julkaisemattoman kappaleen verran muun muassa Svart Recordsin Soundcloud-kanavalla

https://soundcloud.com/svart-records/santa-lucia-hiljainen-mies/s-zP85z.

Hiljainen mies -biisi on Santa Lucian vuonna 1991 äänitetyltä demolta. Se ei keskeneräisyytensä takia päätynyt koskaan levylle asti, vaan jäi työstämisvaiheessa olevan biisin muistiinpanoksi. Hiljainen mies on kuitenkin kaikessa potentiaalisuudessaan oiva esimerkki bändin kokeilevasta ja paikon leikittelevästäkin tyylistä sekä kaupallisuutta kumartelemattomasta asenteesta.

Svart Records julkaisee Santa Lucian Perse palaa - Kaikki levytykset ja vähiten hävettävät demot 1987-1992 kolmen vinyylin boksin ja 350 kappaleen rajoitettuna painoksena 30.8.