Ke­mi­jär­ven kirkon pe­rus­kor­jaus käyn­nis­tyy – työt alkavat sää­suo­jan ra­ken­ta­mi­sel­la, kirkko sul­je­taan ylei­söl­tä ko­ko­naan vii­kon­lop­pu­na

Kirkon julkisivua ja kattoa korjataan yhteensän noin 1,8 miljoonalla eurolla.
Kirkon julkisivua ja kattoa korjataan yhteensän noin 1,8 miljoonalla eurolla.
Kuva: Sointu Oinas

Kemijärven kirkon julkisivujen ja katon peruskorjaus alkaa tällä viikolla, sillä urakkasopimus rovaniemeläisen Lapin Mestarirakentajat Oy:n kanssa allekirjoitettiin keskiviikkona.

Työt käynnistyvät suuren sääsuojan rakentamisella, ja kirkko suljetaan kokonaan ensi sunnuntain 16.6. konfirmaatiomessun jälkeen. Toisen ja kolmannen rippileirin konfirmaatiot pidetään seurakuntatalolla sunnuntaimessun jälkeen omana tilaisuutenaan.

Invaluiska ei ole enää käytössä, ja parkkipaikkat suljetaan turvallisuussyistä, sillä niitä käytetään myös tavaroiden varastointiin. Sallantien ja Kirkkokadun risteyksestä muodostuu ahdas, joten esimerkiksi hautausmaalla käymistä varten auto kannattaa jättää kauemmaksi, jotta onnettomuuksilta vältytään.

Seurakunnan omien tilaisuuksien ajaksi työmaatoimistona palvelevan nuorisotalon edusta avataan käyttöön. Kirkkoherranvirastossa asiointiin kirkon korjaustyöt eivät vaikuta.

Ovet auki jälleen adventtina

Kemijärven seurakunnan talouspäällikkö Tapio Hintikan mukaan tavoitteena on saada kirkon ovet auki jälleen adventtina, mutta pihatöitä saattaa jäädä vielä ensi vuoden kesäksi.

– Pihassa tehdään viemäri- ja vesijohtojen uusimisia, mutta myös pintarakenteita uusitaan, eikä syksyn keleistä vielä tiedä, hän toteaa.

Sanoma- tai ehtookellojen soitto ei onnistu töiden aikana lainkaan, sillä työturvallisuuden vuoksi kirkontorni pitää saada täysin virrattomaksi. Maamassoja vaihdettaessa joudutaan ajamaan kuorma-autoilla edestakaisin, joten työtilaa alueella tarvitaan, eikä turvallisuudesta haluta tinkiä.

Hintikka pitää korjaustöiden tekemistä haasteellisena, sillä alkuvaiheessa rappausta poistetaan seinistä ja lisäksi tornissa tehdään valutöitä rakenteiden vahvistamiseksi. Sankarihautausmaalla vierailua varten avataankin portti vanhan puisen kellotornin vierestä, sillä kulku kirkon ohi vanhalta hautausmaalta ei onnistu.

Hanke maksaa yhteensä noin 1,8 miljoonaa euroa, josta kirkkohallituksen avustus viime vuodelta on 886 000 euroa.

Kemijärven kirkko on rakennettu Amerikan luterilaisten kirkkojen lahjoitusvaroilla sodassa palaneen kirkon paikalle vuosina 1949–50.