Kemiin suun­nit­teil­la olevan bio­tuo­te­teh­taan ali­han­kin­ta­päi­vät kiin­nos­ti­vat yri­tyk­siä

Suuren suosion vuoksi Metsä Fibre järjestää toiset alihankintapäivät ensi vuoden alussa.


Projektijohtaja Jari-Pekka Johansson esitteli Kemin tehdashanketta täydelle salille Kulttuurikeskuksessa Metsä Fibren tällä viikolla järjestämillä alihankintapäivillä.
Projektijohtaja Jari-Pekka Johansson esitteli Kemin tehdashanketta täydelle salille Kulttuurikeskuksessa Metsä Fibren tällä viikolla järjestämillä alihankintapäivillä.
Kuva: Kemin Kuvaamo - Mika Ahonen

Metsä Fibre järjesti tällä viikolla suunnitteilla olevan Kemin biotuotetehtaan alihankintapäivät Kulttuurikeskuksessa. Tilaisuus oli tarkoitettu mahdollisesta investointiprojektista kiinnostuneille yrityksille eri toimialoilta. Metsäyhtiö järjesti tilaisuuden yhteistyössä Digipoliksen kanssa. Parhaillaan on käynnissä biotuotetehtaan hankesuunnittelu. Mahdollista investointipäätöstä tehtaasta odotetaan aikaisintaan ensi kesänä.

Alihankintapäiville saapui paljon Polar Kingiksi nimitetystä hankkeesta kiinnostuneita yrityksiä. Teknistä suunnittelua, opasteita ja valomainoksia tekevä Mekas Oy toimii Kajaanista ja Kemistä käsin valtakunnallisesti. Hiljattain perustettu yritys tuli tarjoamaan osaamistaan opastamisessa Metsä Fibrelle.

– Tarjoamme opastamiseen työmaan aikaisia ja pysyviä opasteita, hallituksen puheenjohtaja Matti Lauhikari kertoo.

Lauhikari ja toimitusjohtaja Harri Leinonen pyörittävät yritystä kahdestaan ja lisäksi heillä alihankkijoita ja kumppaneita.

Simolainen HV-Maarakennus Oy tekee maanrakennus- ja purkutöitä sekä teräsponttauksia ja -paalutuksia. Toimitusjohtaja Harri Posti kertoo, että yritys on kiinnostunut jatkamaan edelleen pitkään jatkunutta yhteistyötä Metsä Fibren kanssa. Suunnitellun biotuotetehtaan valmisteluihin liittyen yritys on tehnytkin jo Pajusaaressa uusien kaapelien vetoihin liittyvän urakan.

– Tarjoamme edelleen purkuihin ja maanrakentamiseen liittyviä kokonaisuuksia, jotka liittyvät tehdashankkeeseen, Posti sanoo.

HV-Maarakennus Oy:n toimitusjohtaja Harri Posti (vas.) ja Mekas Oy:n hallituksen puheenjohtaja Matti Lauhikari ja toimitusjohtaja Harri Leinonen osallistuivat Metsä Groupin alihankintapäiville Kemissä.
HV-Maarakennus Oy:n toimitusjohtaja Harri Posti (vas.) ja Mekas Oy:n hallituksen puheenjohtaja Matti Lauhikari ja toimitusjohtaja Harri Leinonen osallistuivat Metsä Groupin alihankintapäiville Kemissä.
Kuva: Jussi Saarela

Keskiviikkona alihankintapäivillä  kerrottiin meneillään olevasta hankesuunnittelusta ja mahdollisesta tulevasta investoinnista, niiden etenemisestä ja aikataulusta sekä yhteistyön edellytyksistä yhteistyöstä kiinnostuneille yrityksille. Paikalla olivat myös ÅF Pöyryn, Fimpecin, Andritzin ja Valmetin edustajat.  Keskiviikkona iltapäivällä oli lisäksi verkostoitumiskahvit.

Torstaina järjestettiin lisäksi yhteistyöstä kiinnostuneille yrityksille tapaamisia Kemin Digipoliksessa.

Tapahtuman näin kova suosio yllätti ainakin minut henkilökohtaisesti. Kiinnostus on ollut todella positiivista
Jari-Pekka Johansson
Projektijohtaja

Metsä Fibrestä alihankintapäivillä oli paikalla Polar Kingin projektinjohtoa. Projektijohtaja Jari-Pekka Johansson kertoo, että alihankintapäivillä metsäyhtiö halusi kartoittaa paikallisia yrityksiä, koska tehdashankkeessa tarvitaan monenlaista osaamista. Samalla paikalliset ja muualtakin päin tulevat yritykset pääsivät tuomaan esille osaamistaan projektia varten. Alihankintapäiville mahtui 220 ihmistä paikallisista ja eri puolilta Suomea tulleista 180 eri yrityksestä. Reilusti enemmänkin olisi tulijoita ollut. Sen vuoksi Metsä Fibre aikookin ensi vuoden alussa järjestää toiset alihankintapäivät Kemissä.

– Tapahtuman näin kova suosio yllätti ainakin minut henkilökohtaisesti. Kiinnostus on ollut todella positiivista, Johansson sanoo.

Metsä Fibren tehdasprojektin kumppaneiden täytyy sitoutua yhtiön tavoitteisiin turvallisuuden, aikataulun ja laadun suhteen. Kemin hankkeen työmaavahvuus voi nousta parhaimmillaan noin 3 000 henkilöön päivässä, minkä vuoksi palvelujen ja hyödykkeiden tuottamiseen tarvitaan tavallista enemmän paikallisten panostusta. Tehtaan rakennusvaiheen työllisyysvaikutusten arvioidaan olevan lähes 10 000 henkilötyövuotta, josta yli puolet tehdään Kemissä.