Kemi suun­nit­te­lee kil­pa­ui­ma­rei­den tu­ke­mis­ta – kau­pun­ki miettii vielä ui­ma­hal­lin kor­jaa­mis­rat­kai­sua, sup­peam­pi vaih­to­eh­to on har­kin­nas­sa

Kemin uimahallin kuntoallas ei ole käytössä vielä pitkään aikaan.
Kemin uimahallin kuntoallas ei ole käytössä vielä pitkään aikaan.
Kuva: Jussi Saarela

Kemin kaupunki aikoo jatkossa tukea kemiläisten kilpauimareiden harjoittelua Tornion uimahallissa yhteensä 10 000 eurolla vuosittain. Kaupunginhallitus päätti tämän viikon kokouksessaan ehdottaa tukea valtuustolle. Niin kauan kuin kilpauimarit eivät pysty harjoittelemaan kunnolla Kemin uimahallissa, tukea maksettaisiin seuroille Tornion hallia käyttävien kilpauimareiden lukumäärän suhteessa. Valtuusto käsittelee asiaa ylimääräisessä kokouksessaan 29. huhtikuuta.

Kemin uimahallin suurin allas, kuntoallas on pois käytöstä toistaiseksi ja rakennukseen on tulossa katon korjaus ja peruskorjaus. Hallin toiminta-altaassa kilpauimarit voivat harjoitella hyvin rajoitetusti.

Tornion uimahallissa harjoittelu aiheuttaa uimaseuroille paljon kustannuksia. Rahaa vievät kuljetuskustannukset sekä uimahallin sisäänpääsy- ja ratamaksut. Lisenssillisiä kilpauimareita on Kemissä yhteensä noin kuusikymmentä.

Kemin Työväen Uimareiden 1. ryhmän valmentaja Marja-Leena Viinamäki sanoo, että mahdollisella avustukselle olisi käyttöä kustannuksien kattamiseen ja se varmistaisi kilpauinnin harrastamisen Kemissä jatkossakin.

– Jotta Kemissä uidaan kilpaa jatkossakin, on elintärkeää mahdollistaa harjoittelu. Olisi tosi hyvä asia, jos kaupunki tulisi vastaan kustannuksissa. Avustus olisi tärkeä kädenojennus kaupungilta uintiurheilulle.

Rahan lisäksi menee aikaa paljon normaalia enemmän pitkän harjoitusmatkan vuoksi.

– Kun menemme yhteiskuljetuksella Tornioon, aikaa harjoituksissa käymiseen menee 1–1,5 tuntia enemmän kuin normaalisti, Viinamäki toteaa.

Kemin Työväen Uimarit on valmentajan mielestä saanut ihan hyvin ratavuoroja Tornion hallista, mutta ainakin 1. ryhmän harjoitusmäärät ovat hieman laskeneet.

– Enimmillään harjoitusvuoroja ykkösryhmällämme oli yhdeksän Kemissä. Tällä hetkellä ryhmä käy viisi kertaa viikossa Torniossa ja kaksi kertaa Kemissä.

Kemin Uimaseuran päävalmentaja Tuomas Suomalainen sanoo, että kaupungin avustuksella olisi iso merkitys seuralle. Se on saanut hyvin vuoroja Tornion halliin.

– Olisi mahtava homma, jos saisimme avustusta. Se takaa uimareiden harjoittelua vuosiksi eteenpäin.

Avustus antaisi hänen mukaansa mahdollisuuden suunnitella uimaseuran tulevaisuutta eteenpäin pitemmälle kuin nyt. Pelkkiin Tornion uimahallin sisäänpääsy- ja ratamaksuihin menee Kemin Uimaseuralla tällä hetkellä toista tuhatta euroa kuukaudessa, mutta tulot ovat tiukassa. Kaupungin tuki jakautuu seuroille suhteessa Tornion hallin käyttämiseen. Jos Kemin uimaseura saisi 5 000 euroa potista, se kattaisi Suomalaisen mukaan noin puolet yhden kauden kuluista.

Kemin kaupunginarkkitehti Kaisa-Mari Immonen arvioi, että uimahallin remontti voisi valmistua vuoden 2021 lopulla ja halli olisi käytössä vuoden 2022 alusta lähtien. Halli olisi ennen remonttia auki lukuun ottamatta kuntoallasta ensi vuoden kesään asti.

Kemin kaupunginvaltuusto päätti viime viikon kokouksessaan yhdistää katon korjauksen ja uimahallin peruskorjauksen yhdeksi hankkeeksi ja hakea siihen valtionavustusta. Hankkeiden yhdistäminen katsotaan järkeväksi rakennuksen kunnostamisen kannalta. Seuraavaksi alkaa korjausten toteuttamisten suunnittelu.

– Keväällä vielä arvioimme, että menemmekö sillä isolla peruskorjauksella tässä vaiheessa vai löytyisikö joku pienempi ratkaisu, Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen sanoo.

Mittava peruskorjaus on voimassa olevassa taloussuunnitelmassa sijoitettu vuosille 2020–2021, mutta kaupungin talouden hallintaoperaation vuoksi kesäkuussa kaupunginvaltuusto arvioi vielä investointiohjelmaa käsitellessään vuoden 2020 talousarviokehyksiä.