Kemi sai myytyä net­ti­huu­to­kau­pal­la ra­ken­nuk­siaan pois

Kaupunki laittaa myös Sisäsataman rantamakasiineja myyntiin alkukesästä lehti-ilmoituksella.

Kemin vanha pääkirjasto myytiin 95 000 eurolla uudelle omistajalle. 825 neliön suuruinen päärakennus on valmistunut vuonna 1928.
Kemin vanha pääkirjasto myytiin 95 000 eurolla uudelle omistajalle. 825 neliön suuruinen päärakennus on valmistunut vuonna 1928.
Kuva: Jussi Saarela

Kemin kaupunki sai myytyä suunnitellulla tavalla keväällä avoimeen nettihuutokauppaan laittamiaan rakennuksia ja tontteja. Kaupunginhallitus hyväksyi kolmen eri kokonaisuuden kaupat viime viikon kokouksessaan.

Kovimman hinnan kaupunki sai muun muassa kaupungin pääkirjastona ja historiallisena museona toimineen vanhan rakennuksen ja sen piharakennusten myynnistä tontteineen. Sauvosaarenkatu 11:sta sijaitsevista suojelluista taloista irtosi 95 000 euroa. 825 neliön suuruinen päärakennus on valmistunut vuonna 1928. Tontin pinta-ala on 2 156 neliötä. Vuonna 1992 peruskorjatut rakennukset olivat käytössä viimeksi vuonna 2017.

Peurasaaren päiväkodista ja Peukun nuorisotalosta tontti mukaan lukien korkein huuto oli 26 000 euroa. Kaupunki sulki sisäilmaongelmaisen päiväkodin vuonna 2017. Peukun nuorisotalo jäi tarpeettomaksi vuonna 2012. Siinä oli vuokralainen tämän vuoden alkuun saakka. 535-neliöinen päiväkoti vaatii mittavia korjaustöitä, mutta 124 neliön suuruinen nuorisotalo on edelleen käyttökunnossa. Molemmat puurunkoiset talot ovat valmistuneet vuonna 1985. Rakennukset sijaitsevat samalla 3 194 neliön tontilla.

Valtakatu 25:ssä R-kioskin yläkerrassa sijaitsevasta huoneistosta kaupunki sai huutokaupassa 3 000 euroa. 144 neliön suuruinen huoneisto on ollut tyhjillään vuosia. Kaupungin toimistotilana toimineesta huoneistosta on aiheutunut kaupungille ylläpitokustannuksia vuosittain 10 840 euroa, joka sisältää yhtiövastikkeen sekä pääomavastikkeet. Mahdolliset taloyhtiön remonttikustannukset lisäävät pääomavastiketta. Taloyhtiö muutti viime vuonna yhtiöjärjestystä siten, että huoneiston voi muuttaa myös asunnoksi. Kerrostalo on valmistunut vuonna 1964.

Kemin kaupungin huutokaupattavat tontit ja rakennukset olivat myynnissä huutokaupat.com -sivustolla 12. toukokuuta asti.

– Ainakin minä olen tyytyväinen tulokseen. Saimme rakennuksista ihan kohtuulliset hinnat, Kemin kaupunginarkkitehti Kaisa-Mari Immonen sanoo.

Kaupunginarkkitehti toivoo, että uudet omistajat kunnostavat ja kehittävät kiinteistöjä ja tiloja, kun saavat ne haltuunsa.

Kaupunki aikoo laittaa alkukesästä myös kaksi Kemin Sisäsataman tyhjillään olevaa rantamakasiinia myyntiin lehti-ilmoituksella. Toinen rakennuksista on vuonna 2003 tulipalon jälkeen uudelleen rakennettu makasiini, jossa on ollut muun muassa ravintolatoimintaa. Sen vieressä sijaitseva varapakkahuone menee myös myyntiin. Molemmat makasiinit olivat viimeksi Kemin Matkailu Oy:n käytössä.

Kemin kaupunki laittaa Sisäsatamassa kaksi makasiinia myyntiin.
Kemin kaupunki laittaa Sisäsatamassa kaksi makasiinia myyntiin.
Kuva: Jussi Saarela

Kemi on myös tarjonnut joillekin vuokralaisilleen vuokraamiensa kiinteistöjen ostamista. Esimerkiksi Vähämaan kurssi- ja leirikeskuksen kaupunki on päättänyt myydä sitä vuokraavalle Tmi Erä-Valakialle. Kaupunginhallitus hyväksyi yrityksen 91 500 euron ostotarjouksen toukokuun alun kokouksessaan. Kauppaan sisältyy kahdeksan, vuosina 1969–1990 tehtyä rakennusta ja hieman alle kolmen hehtaarin tontti. Kaupungilla ei ole käyttöä vuodesta 2005 lähtien vuokrattuna olleille rakennuksille.

Kuntalain mukaan kunta voi luovuttaa omistamansa kiinteistön joko avoimella tarjouskilpailulla tai puolueettoman arvioijan on arvioitava kiinteistön markkina-arvo, kuten tässä tapauksessa tehtiin. Arvioijan vuoden 2016 lopussa tekemä hinta-arvio oli korkeampi kuin ostotarjous, mutta Vähämaassa matkailualan toimintaa noin kaksi vuotta pyörittänyt Erä-Valakian yrittäjä Pasi Alakiuttu on kunnostanut sinä aikana rakennuksia ja ympäristöä merkittävästi. Tarjouksessaan Alakiuttu tuo esille myös tulevaisuuden kehitysajatuksiaan kohteen suhteen.