Ke­lek­ka­ki­sa laa­je­nee Lai­naan­ran­nan ka­duil­le: vuosina 2020 ja 2021 ajetaan Vanhan torin tun­tu­mas­sa, vuonna 2022 jo ydin­kes­kus­tas­sa

Arto Tuisku kävelee risteyksessä, josta Kelekkakisan ajoreitti kulkee maaliskuussa. Kelkat tulevat vasemmalta Jätkänpuistosta, kääntyvät Valtakadulle ja ajavat Vanhan torin sivuitse.
Arto Tuisku kävelee risteyksessä, josta Kelekkakisan ajoreitti kulkee maaliskuussa. Kelkat tulevat vasemmalta Jätkänpuistosta, kääntyvät Valtakadulle ja ajavat Vanhan torin sivuitse.
Kuva: Jouni Porsanger

Lainaanrannassa kahtena vuonna järjestetty Kelekkakisa laajenee ensi maaliskuussa alueen kaduille. Kisan ajorata kulkee Lainaan jäältä Jätkänpuistoon ja sieltä Lainaankadun kautta Valtakadulle ja Toripuistikon kautta takaisin Jätkänpuistoon.

– Jos kaikki menee ensi vuonna hyvin, vuonna 2021 ajoreitti laajenee kiertämään koko Vanhan torin. Vuonna 2022 päästäänkin sitten toivottavasti ajamaan jo aivan ydinkeskustan kaduilla, kisan järjestäjä Arto Tuisku suunnittelee.

Tuisku on haaveillut moottorikelkkojen katukisasta jo vuosia ja edennyt tavoitteeseensa askel kerrallaan. Aluksi hän järjesti vanhojen kelkkojen vintage-kisaa Songassa, mutta siirsi vuonna 2018 kisan Lainaan jäälle.

Viime maaliskuussa tapahtuma järjestettiin Kelekkakisa-nimisenä, kun mukaan tulivat myös uudet kelkat. Tapahtuma laajeni myös alueellisesti jäältä Jätkänpuistoon, jonne kisarata teki mutkan.

-

Kaupunki suhtautunut myötämielisesti

Lainaanrannan kisat ovat Tuiskun mukaan onnistuneet erittäin hyvin ja osoittaneet, että tapahtuma kiinnostaa ja sen järjestelyt pelaavat. Rovaniemen kaupunki näyttääkin nyt vihreää valoa tapahtuman laajentamiselle Lainaanrannan kaduille.

– Virallisia lupia minulla ei vielä ole, mutta kaupunki on suhtautunut asiaan myötämielisesti, Tuisku sanoo.

Tuiskun mukaan sekä hän itse että kaupunki olisivat halunneet kuulla myös Lainaanrannan asukkaiden mielipiteitä kelkkakisasta ja sen laajenemisesta. Sen vuoksi Tuisku ja Rovaniemen elinvoimajohtaja Jukka Kujala kutsuivat alueen asukkaita tiedotustilaisuuteen pari viikkoa sitten, mutta paikalle ei tullut ketään.

– Tulkitsimme tämän niin, että tapahtuma ei ole häirinnyt alueen asukkaita. Aiemminkaan tapahtumasta ei ole kuulunut valituksia.

Katukisa nostaa tapahtuman kiinnostavuutta

Tuisku haluaa tehdä Kelekkakisasta katukisan, koska hänen mukaansa se lisää tapahtuman huomioarvoa ja kiinnostavuutta.

– Moottorikelkkojen katukisa olisi ainutlaatuinen. Sellaista ei ole missään muualla ja se voisi olla vetonaula myös kansainvälisesti.

Kadulle ja puistoon tehty rata on Tuiskun mukaan jäärataa vaihtelevampi ja kuskeillekin mielenkiintoisempi ajettava. Ensi vuonna radalle rakennetaan kolme hyppyriä, joista kaksi tulee Jätkänpuistoon. Suurin hyppyri tulee Valtakadulle Vanhan torin viereen.

Yleisö voi kulkea kisa-alueella ja seurata kisaa eri paikoista. Turvallisuus pystytään Tuiskun mukaan huomioimaan samalla tavalla kuin jäälläkin: radan ja yleisön välille tulee turva-alue.

Maalle siirtyminen turvaa myös sen, että kisat voidaan järjestää, vaikka olosuhteet jäällä olisivat liian vetiset.

Myös palveluita Vanhalle torille

Viime maaliskuun Kelekkakisoissa ajoi noin 160 kuskia, ja Tuisku toivoo, että ensi vuoden kisoissa heitä on jo noin 200. Kisaan on tulossa lisää luokkia muun muassa junioreille.

Yleisölle tapahtuma on edelleen ilmainen. Viimeksi tapahtumaa seurasi arvioiden mukaan 6 000–7 000 katsojaa, ja puitteet kävivät jo osittain pieniksi. Kaikki halukkaat eivät esimerkiksi mahtuneet sisään anniskelutelttoihin.

– Ensi vuonna rakennamme palveluita myös Vanhalle torille, mikä turvaa sen, että yleisömäärä voi kasvaa, Tuisku sanoo.

Tuisku järjestää ja rahoittaa Kelekkakisan yhteistyökumppaneiden tuella. Kaupunki ei tue tapahtumaa taloudellisesti. Paljonko tapahtuma jättää rahaa Rovaniemelle, sitä on vaikea arvioida.

– Kelkkakansa on tunnetusti sellaista, että se käyttää rahaa. Varsinkin ravintoloilta tuli viimeksi kiitosta, että tapahtumapäivän ilta oli ollut erittäin vilkas, Tuisku kertoo.

Tausta

Kelekkakisa

Tapahtuman juuret ovat Vintage Sled Grand Prix -kisassa, jonka Arto Tuisku järjesti Songassa vuosina 2016 ja 2017. Se oli vanhojen moottorikelkkojen snowcross-kilpailu.

Vuonna 2018 Tuisku toi tapahtumansa Songasta Lainaanrantaan.

Vuonna 2019 tapahtuma muuttui Kelekkakisaksi, kun kisaan tulivat vanhojen kelkkojen lisäksi myös uudet kelkat.

Vuonna 2020 tapahtuma järjestetään edelleen Lainaanrannassa ja osittain katukisana.

Tapahtuma on yleisölle maksuton.