Mainos

Ke­la­kymp­pi on en­si­si­jai­sen tärkeä kun­tou­tu­jil­le – ”Kiitos kun­tou­tuk­sen jaksan pa­rem­min kotona ja olen ak­tii­vi­sem­pi”

Kelakymppikuntoutus on Kelan järjestämä vaativa moniammatillinen yksilökuntoutus, joka on ollut erityisen suosittu Lapin Kuntoutuksella.

Potkulaitteessa harjoitustaan suorittava Mika kuuntelee ohjeita tarkkaavaisesti fysioterapeutti Aira Nurmelta. ”Hyvillä mielin tulen aina tänne. Henkilökunta on mukava ja ammattitaitoinen täällä Lapin Kuntoutuksessa”, kommentoi Mika, joka käy sekä laitos-, että avojaksoilla.
Potkulaitteessa harjoitustaan suorittava Mika kuuntelee ohjeita tarkkaavaisesti fysioterapeutti Aira Nurmelta. ”Hyvillä mielin tulen aina tänne. Henkilökunta on mukava ja ammattitaitoinen täällä Lapin Kuntoutuksessa”, kommentoi Mika, joka käy sekä laitos-, että avojaksoilla.

Kolmen hengen ryhmän jäsenet juttelevat keskenään tuttavallisesti pöydän ääressä. Vitsejä heitetään tottuneeseen tapaan ja ryhmäläiset nauravat makeasti perään.

– Tunnemme toisemme jo niin hyvin, että pystymme olemaan toistemme seurassa vapaasti. Aika ei käy tylsäksi, kertoo Kelakymppikuntoutukseen osallistuva Kim Pääkkölä.

Kuntoutujat osallistuvat erilaisiin harjoituksiin joka päivä yhteensä neljän tunnin verran. Heille on varattu kaksi tuntia yksilöaikaa joko hoitajan, fysioterapeutin, toimintaterapeutin, sosiaalityöntekijän tai neuropsykologin kanssa, sekä kaksi tuntia ryhmätyöaikaa.

– Kiitos näiden kuntoutusjaksojen jaksan paremmin kotona ja olen aktiivisempi. Tänne on aina mukava tulla uudestaan. Henkilökuntakin on mahtava, huikkaa kuntoutuja Mirva Leinonen hymyillen.

Avo- tai laitoshoitomuoto

Lapin Kuntoutuksessa toteutetaan ainoana paikkana Lapissa Kelan järjestämiä aikuisten vaativia lääkinnällisen kuntoutuksen jaksoja. Jos henkilöllä on sairauteen tai vammaan liittyviä rajoitteita, jotka vaikeuttavat huomattavasti arjen sujumista, ovat he oikeutettuja Kelakympin kuntoutukseen.

– Kelakymppiin on oikeutettu, kun henkilöllä on vähintään vuoden kestävä sairaus tai vamma. Kuntoutujan on oltava myös alle 65-vuotias, opastaa Lapin Kuntoutuksen sairaanhoitaja Henriikka Salo.

Vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta varten tarvitaan kuntoutussuunnitelma, jonka tekee hoitava lääkäri julkisessa terveydenhuollossa. Kuntoutusjakson myöntäminen edellyttää, että kuntoutusjakson tarve ja perustelut on kirjattu kuntoutussuunnitelmaan.

– Kuntoutusjakson voi toteuttaa sekä laitos- että avokuntoutuksena. Avokuntoutuksessa he voivat käydä jopa päivittäin, laitoshoito järjestetään taas yhdessä tai kahdessa osassa, kertoo Pasi Ollila, Lapin Kuntoutuksen hoitotyön esimies.

– Kuntoutuksen tavoitteena on toimintakyvyn turvaaminen, omien voimavarojen löytäminen sekä opit, kuinka voi hoitaa itseä arjessa, luettelee Ollila.

Monipuolisia kuntoutusmuotoja

Ennen kuntoutusjakson alkamista, henkilökunta tekee kattavan määrän taustatyötä ja ottavat yhteyttä ennen jakson alkua jokaiseen kuntoutujaan. Osallistujille suunnitellaan yksilölliset kuntoutusmuodot heidän vammojen ja sairauksien pohjalta.

– Ennen kuin kuntoutujat saapuvat kuntoutusjaksolle, käymme ennalta läpi, mitä he tarvitsevat kuntoutusjaksolle sekä erityistyöntekijöiden aikataulut ja jokaisen henkilökohtaiset tavoitteet. Myös neurologi käy läpi lääkemääräykset tarkasti, jotta kaikki on niin kuin pitää lääkityksen osalta, avaa Ollila alkuprosessia.

– Fysioterapian, toimintaterapian ja hoitopuolen tavoitteet lähtevät taas vahvasti kotoa. Monesti kysyn ennen kuntoutuksen alkua, mitkä asiat he kokevat vaikeaksi. Tämän pohjalta teen alkumittaukset ja hoitosuunnitelmat, kertoo fysioterapeutti Aira Nurmi, joka on työskennellyt Lapin Kuntouksella jo vuodesta 1987 lähtien.

Lapin Kuntoutuksen toimintasalista löytyy Neurosonic-laite, joka antaa matalia taajuuksia ja värähtelyitä vaikuttaen aivoihin. ”Tämä laite on ollut meillä käytössä hieman yli vuoden. Se sopii lähes kaikille kelakympin kuntoutujille, sillä tämä rentouttaa ja poistaa kipuja sekä parantaa unen laatua”, luettelee Aira Nurmi.
Lapin Kuntoutuksen toimintasalista löytyy Neurosonic-laite, joka antaa matalia taajuuksia ja värähtelyitä vaikuttaen aivoihin. ”Tämä laite on ollut meillä käytössä hieman yli vuoden. Se sopii lähes kaikille kelakympin kuntoutujille, sillä tämä rentouttaa ja poistaa kipuja sekä parantaa unen laatua”, luettelee Aira Nurmi.

Saman katon alta löytyy kattava valikoima erilaisia hoito- ja harjoitusmuotoja: niin savihoitoja, lämpöhoitoja kuin hierontaakin sekä kävelyharjoituksia, allasjumppaa ja kuntosalitunteja. Jokainen hoito ja harjoitus valitaan kuntoutujalle tukien heidän tavoitteitaan.

– Emme tee harjoituksia tekemisen vuoksi, vaan kuntoutujan tavoitteiden vuoksi, summaa Nurmi hymyillen.

Ketkä ovat oikeutettuja Kelakymppiin?

Kelakympin ryhmiä pyörii Lapin Kuntoutuksella säännöllisesti joka kuukausi. Kuntoutuslinja on ollut yrityksen yksi suosituimpia. Muutoksen tuulet kuitenkin puhaltavat alalla, sillä Kela on tehnyt paljon puhuttaneen uuden linjauksen, ketkä ovat oikeutettuja Kela 10:n kuntoutukseen.

– Nykyisin läheskään kaikki eivät saa tätä tukea, vaikka he tarvitsivat. Matkasta on pudonnut paljon sellaisia henkilöitä, jotka olisivat halunneet jatkaa käymistä. Nykyisin ajatellaan, että kun näiden henkilöiden tila ja toimintakyky eivät edisty enää ja on saavutettu tietty taso, ei kuntoutuksesta ole enää hyötyä ja sen voi lopettaa, avaa tilannetta Lapin Kuntoutuksen toimitusjohtaja Eija Räihä.

Myös fysioterapeutti Nurmi jakaa saman huolen.

– Itseäni henkilökohtaisesti huolettaa, kuinka ihmiset, joilla on pitkäaikainen sairaus, eivät pääsekään laitosjaksolle, kun Kela näkee, että he ovat saavuttaneet tavoitteensa. Päättäjien pitäisi ymmärtää se, että osa ihmisistä tarvitsevat jatkuvaa kuntoutusta, jotta he pystyvät ylläpitämään omatoimisuutensa mahdollisimman korkeana myös kuntoutuksen jälkeen ja pitkällä aikavälillä, kommentoi Nurmi.

Kymppikuntoutujat itse näkevät kuntouksen olevan heille erittäin tärkeä. Kuntoutusjaksot auttavat heitä selviytymään arjesta niin henkisesti kuin fyysisestikin paremmin.

– Huomaan olevani paljon aktiivisempi kotonakin kuntoutuksen jälkeen. Täällä myös oppii tuntemaan ihmisiä, joita jää kaipaamaan. Ystävyys- ja luottamussuhteet kasvavat, toteavat Leinonen ja Saarinen, jotka molemmat ovat käyneet Lapin Kuntoutuksella jo vuosien ajan.

– Kelakymppi on tärkeä meille.

Hyvä muistaa:

Ensi vuoden alussa Lapin Kuntoutuksella ei enää ole Kela 10:n yleislinjaa, vaan se on Kela 10:n neurologinen linja. Kun asiakas hakee kuntoutukseen, on hänen anottava Kelalta neurologiseen linjaan. Kela myöntää vaativaa laitoskuntoutusta eli Kela 10:n kuntoutusta henkilöille, joilla on joku neurologinen perusvamma.