Pellontieltä kääntyvän hiekkatien päässä odottaa Rovaniemen mittapuulla harvinainen, iältään 96-vuotias hirsitalo. Talossa ei kuulemma kummittele, mutta vanhan ajan henki elää pihapiirissä voimakkaana.
Viimeisten vuosien ajan talo on ollut käyttämättömänä, mutta tänä kesänä rovaniemeläinen Terhi Vanha on avannut sinne kesäkahvilan. Kesäkahvila Liinan myötä talon vieraille aukeaa mahdollisuus tutustua talon elämään sadan vuoden takaa.
Ketä täällä asui, miksi tupa on täynnä vanhoja työkaluja ja mitä käänteentekevää tapahtui vuonna 1961?
Kunniallinen vierailu
Talon on rakentanut maanviljelijä, uskonmies ja sääprofeetta Hiskias Sonkajärvi (1887–1970) kodikseen vuonna 1924.
Songan Hiski tuli tunnetuksi miehenä, joka pysäytti presidentti Urho Kekkosen autosaattueen kutsuakseen presidentin pirttiinsä kahville.
Vuonna 1961 Kekkonen oli matkalla vierailulle Palosalmen metsätyömieskotiin. Sisukas Hiskias tiesi presidentin suunnitelmista ja istui tien varteen odottamaan saattuetta.
– Olisi kunniallinen teko, jos emäntääkin kävisitte tervehtimässä, Songan Hiskin kerrotaan sanoneen presidentille, joka lupautui pistäytymään pirtissä paluumatkalla.
Myöhemmin Kekkonen kiitti Hiskiasta vieraanvaraisuudestaan lähettämällä tälle laatikollisen sikareita. Sikareiden saapumisessa tosin hieman viivähti, sillä presidentti unohti lähettää ne.
– Kun on sama pää kesällä ja talvella, niin vahinkoja sattuu, Kekkonen toteaa sikarilaatikon saatekirjeessä vuonna 1962.
Vierailu oli käänteentekevä, sillä Kekkosen läsnäolo näkyy talossa yhä. Seinät on vuorattu Kekkosen kuvilla ja presidentti hengittää niskaan jopa pihanperän huussissa. Presidenttiä kättelevä talon emäntä Vilhemiina Sonkajärvi (1892–1975) päätyi vierailun tuloksena Kekkosen vaalijulisteeseen.
Kekkonen kävi, mutta läikkyikö kahvi?
Tapaamisesta on olemassa myös toinen tarina. Kerrotaan, että presidentti olisi vieraillessaan läikyttänyt kahvinsa pöydän pellavaliinalle. Emäntä ei tohtinut tehdä asiasta numeroa, mutta kun talon isäntä vuorostaan läikytti omat kahvinsa, paloi emännällä päreet lopullisesti.
– No, siinä toinen tohelo! emäntä torui.
Kuuluisaa tarinaa Kekkosesta on viljelty pitkin maata, eri versioina. Joidenkin lähteiden mukaan Kekkosen kahvi on läikkynyt Sallan Naruskalla ja toisissa versioissa tapahtumapaikka on ollut Pekka Tarsarannan tupa Rovaniemen Hirvaskairassa.
Kansanmies kun oli, Kekkonen vieraili Lapissa useissa taloissa, eikä kuuluisan anekdootin oikeaa tapahtumapaikkaa ole tyhjentävästi saatu selvitettyä.
Terhi Vanha ja talon toinen omistaja Marja Tuisku kuitenkin uskovat yksissä tuumin, että sattumus tapahtui juuri Hiskin talossa vuonna 1961. Kesäkahvila Liina on saanut nimensä Kekkosen emännälle hyvittämästä pellavaliinasta, jonka naiset uskovat vielä olevan Sonkajärven perikunnan hallussa.
Se, tapahtuiko kuuluisa läikytys juuri Hiskin tuvassa, jää vielä arvoitukseksi.
Kotitaloon koottiin museo
Hiskin talo on yksi niistä harvoista, jotka selvisivät sodan jälkeisestä tuhosta. Nykyisten omistajien mukaan talo säilyi, koska se toimi saksalaisten sotilaiden puhelinkeskuksena. Talon emäntä antoi saksalaisille savustamaansa palvilihaa, jotta välit sotilaiden kanssa pysyisivät hyvinä.
Hiskin poika Lauri ”Lassi” Sonkajärvi oli suvun viimeisiä, jotka talossa asuivat. Hän oli Songan kylän merkittävimpiä kulttuuripersoonia ja erittäin taitava käsityöläinen.
Lassi muutti kotitalonsa käsityömuseoksi ja keräsi sinne vanhoja työkaluja ja muuta perinne-esineistöä. Hänen omaa erikoisalaansa olivat tuohi- ja päretyöt, ja siksi pirtin seinuksilla onkin kymmeniä tuohikoreja ja -reppuja. Kaikkinensa esineitä on pirtissä yli sata.
Kun Lassi Sonkajärvi kuoli 84-vuotiaana vuonna 2010, talo tuli myyntiin, ja sen osti pariskunta Marja ja Toivo Tuisku. He ovat järjestäneet viereisessä omakotitalossa majoitustoimintaa, mutta Hiskin vanha talo on ollut vuosia käyttämättömänä.
Talo on nyt auki vieraille
Tänä kesänä Terhi Vanha muutti Hiskin talon liepeille, ja ihastui siihen ikihyväksi. Sinne hän päätti toteuttaa pitkään muhineen unelmansa kesäkahvilasta.
– Eihän tässä ollut muuta mahdollisuutta. Miljöö on niin lumoava, Vanha kuvailee.
Kesäkahvila syntyikin talkoovoimin muutamassa päivässä. Vanhat tavarat jätettiin prikulleen niille sijoilleen, joille Lassi Sonkajärvi on ne aikoinaan käsistään laskenut. Vain pölyt pyyhittiin.
Oppaina talossa toimivat silloin tällöin 9-vuotias Mianna Peiponen ja 11-vuotias Jere Heinonen, joilla talon historia on hyvin hallussa. Perinne-esineiden lisäksi pihapiirin navetasta löytyy yhä kivenmurikka, jonka avulla Hiskias Sonkajärvi aikoinaan ennusti säätä.
Terhi Vanha kertoo, että monet asiakkaista ovat olleet yllättyneitä talon menneisyydestä.
– Osa asiakkaista ei ole tiennyt, mihin on tullut. Tarkoitus on ollut pistäytyä ohimennen kahvilla, mutta pirtissä onkin vierähtänyt useampi tunti.
Menneen ajan henkeä on vaalittu kesäkahvilan pihalla ja siellä on kesän aikana järjestetty muun muassa konsertteja. Nyt Terhi Vanha haaveilee tanssilavasta, koska talon toinen omistaja Toivo Tuisku on kätevä käsistään.
– Ehdotin Toivolle, että mitäs jos rakennettaisiin tontille talveksi pihasauna ja alettaisiin tehdä kylpylähoitoja vaikka näillä, Vanha nauraa ja nostaa syliinsä talon nurkasta löytyneen vadillisen kuppaussarvia.
Kesäkahvila Liina ja kotimuseo avoinna ma–su klo 11–18 Songassa, os. Hiskintie 9. Lapin Mobilistit vierailevat kahvilassa su 19.7. klo 14, Kvarttia Vailla -yhtyeen konsertti klo 15. Lisätietoja facebook.com/kesakahvilaliina.

Maaseudun henkeä uhkuu myös Rovaniemen keskustan liepeillä oleva Laurin talojen pihapiiri. Yli satavuotiaiden hirsitalojen pihaan on tänä kesänä perustettu pop up -kesäkahvila.
Kesäkahvilan pitäjä Erja Sainio arvelee, että ihmiset etsivät rankan kevään jälkeen rauhallisuutta ja rentoa oleskelua ulkona. Erityisesti vanhan ajan maalaisromantiikalla tuntuu nyt olevan kysyntää.
– Korona pakotti monet asettamaan omat arvonsa uudelleen. Ihmiset etsivät nyt elämyksiä läheltä, Sainio arvioi.
Matkailun romahdettua keväällä myös Laurin majatalo hiljeni. Kesällä rajoitusten hellitettyä katseet kohdistuivatkin kotimaan matkailijoihin. Sainio tuntee Laurin talon yrittäjät, ja yhteisestä ideasta pihaan syntyi pieni kesäkahvila.
Kahvilan tarjoilu on haluttu pitää pihapiirille uskollisena, eli perinteisenä ja mutkattomana. Tarjolla on itse leivottua pullaa, crepe-ohukaisia, kahvia ja jäätelöä.
– Enimmäkseen täällä on käynyt pariskuntia, mutta on muutama reppureissaajakin pysähtynyt rinkat selässä pihapiiriin kahville.
Sainio suorittaa tällä hetkellä opintoja Lapin yliopistossa, ja kesäkahvila on ollut hänelle mahdollisuus kokeilla yrittäjyyttä.
Pienimuotoista pop up -kahvilaa saa pitää auki 12 päivää vuodessa ilman erillisiä lupia. Pidempiaikainen toiminta vaatisi elintarvikeluvat.
Tästä syystä Laurin kahvila on todennäköisesti auki viimeisen kerran tulevana viikonloppuna. Kahvila avasi ovensa kesäkuun alussa.
– Voihan olla, että innostun vielä hakemaan luvat ja päätänkin jatkaa toimintaa. Tämä paikka on niin ihana sisältä ja ulkoa ja on uskomatonta, että tällainen paikka voi löytyä ihan keskustan läheltä, Sainio kertoo.
Laurin kesäkahvila avoinna viimeisen kerran su 12.7. klo 10–17 osoitteessa Pohjolankatu 25.