Kei­kal­la: Teuvo Oinaan sydän sykkii tan­gol­le ja Raa­nu­jär­vel­le

Laulaminen on minulle kaikki kaikessa, sanoo ylitorniolaislähtöinen tangokuningas Teuvo Oinas. Laulaminen on minulle kaikki kaikessa, sanoo ylitorniolaislähtöinen tangokuningas Teuvo Oinas.
Laulaminen on minulle kaikki kaikessa, sanoo ylitorniolaislähtöinen tangokuningas Teuvo Oinas.
Laulaminen on minulle kaikki kaikessa, sanoo ylitorniolaislähtöinen tangokuningas Teuvo Oinas.

Seinäjoella järjestettiin ensimmäiset Tangomarkkinat vuonna 1985, jolloin rovaniemeläinen Kauko Simonen kruunattiin historian ensimmäiseksi tangokuninkaaksi. Seuraavakin tangokuningas oli lappilainen, sillä 1986 kruunun sai Ylitornion Raanujärveltä kotoisin oleva Teuvo Oinas.

Oinas asuu nykyään Jyväskylässä ja keikkailee ahkerasti Kiintotähti-yhtyeensä kanssa. Paljonko keikkoja kertyy vuodessa?

– Teen noin 120 keikkaa vuodessa. Se on ihan hyvä määrä, kun ikääkin on jo 64 vuotta. Eläkkeelle en ole ajatellut jäädä, sillä laulaminen on minulle kaikki kaikessa. Olen elementissäni, kun saan mikrofonin eteeni.

Riittääkö tansseissa väkeä?

– Kyllä riittää! Varsinkin näin kesäisin tansseissa käy hyvin monenlaista väkeä. Tänä kesänä olen huomannut, että nuoria tanssijoita on aikaisempaa enemmän. Tanssikulttuuri ei siis suinkaan ole kuolemassa – päin vastoin!

Tulet viikonvaihteessa Lappiin. Perjantaina sinua kuullaan Palojärven lomakeskuksessa Rovaniemellä ja lauantaina Suukosken keitaalla Tervolassa. Millaisin tuntemuksin tulet pohjoiseen?

– Lappiin on aina mahtava tulla. Se on minulle erityistä ja harvinaistakin, sillä suurin osa keikoistani on nykyään Etelä-Suomessa.

– Sydämeni sykkii erityisesti Raanujärvelle. Veljeni asustaa siellä meidän vanhaa kotitaloa, joten onneksi voin käydä siellä pari kolme kertaa vuodessa. Rantasauna lämpiää silloin aina.

– Myös Palojärvi on minulle erityinen paikka, sillä siellä olen käynyt tansseissa jo hyvin nuorena miehenä, kun en itse vielä esiintynyt.

Vieläkö sydämesi sykkii tangolle?

– Totta kai – tango on minulle se juttu! Keikoillani esitän muun muassa kappaletta Suomalainen tango, joka on oma sävellykseni. Sanat on tehnyt Juha Venäläinen, ja niitä kannattaakin kuunnella tarkkaan. Sanoitukseen sisältyy kaikkiaan 15 suomalaisen tangon nimeä.

– Tango on teemana myös tulevalla levylläni, jota teen yhdessä harmonikkataiteilija Mika Tarkkosen kanssa. Levyllä pääsen suomalaisten mestareiden seuraan, sillä levylle tulee kappaleita, jotka Olavi Virta, Reijo Taipale, Eino Grön, Esko Rahkonen ja Taisto Tammi ovat tehneet tunnetuksi. Mika sovittaa kappaleet.

Millaista musiikkia keikoillasi kuullaan?

– Hyvää tanssimusiikkia! Minulle on ensiarvoista, että kaikki kappaleet ovat tanssittavia ja menevät jalan alle.