Kei­kal­la: Lapin lau­lu­vei­kot

Lapin lauluveikot juhlii 70-vuotiasta mieskuoroaan ensi lauantaina suurkonsertilla. Juhlakonsertissa esiintyvät useat pohjoisen Suomen mieskuoroista yhdessä Lauluveikkojen kanssa, ja luvassa onkin musiikkia 150-päisen kuoron esittämänä yhdessä Lapin sotilassoittokunnan kanssa.

150 mieslaulajaa samalla lavalla, miten paketti pysyy niin sanotusti kasassa, Lapin lauluveikkojen puheenjohtaja Matti Heikkilä?

"Konserttia on harjoiteltu koko syyskauden hyvin aktiivisesti viikottain. Lisäksi on pidetty viikonlopun kestävä laululeiri, jossa on harjoiteltu pelkästään juhlakonsertin lauluja. Kaikki osallistuvat kuorot ovat tahoillaan harjoitelleet yhteislaulunumeroita.

Suuren miesjoukon kasassa pitämisen takeena meillä on ammattitaitoiset taiteelliset johtajat, Kadri Joamets ja Juha Ketola ."

Millaista musiikkia konsertissa tarjoillaan?

"Ohjelmassa on lappilaisten säveltäjien kappaleita, serenadia ja reipasta mieskuoromusiikkia ennen väliaikaa. Väliajan jälkeen tarjoillaan annos Malmstenin tuotantoa mieskuorolle sovitettuna, Nabucco ja mahtipontinen Nuijamiesten marssi. Konsertti päättyy Finlandia-hymniin."

Mikä on oma suosikkisi konsertissa kuultavista kappaleista?

"Nabuccon lisäksi lappilaiset sävelmät ovat hyvin mieleisiä kappaleita. Nabuccon esittäminen suurella joukolla on elämys myös laulajille, toivottavasti saamme sen välitettyä myös kuulijoille."

Lauluveikot on jo 70-vuotias. Miten kuoro on "selviytynyt" aikojen kuluessa?

"Lauluveikkojen pitkään historiaan sopii lukematon määrä tapahtumia ja konserttimatkoja kotimaahan ja ulkomaille. Kuoro on perustettu niihin aikoihin kun Rovaniemi oli vielä rauniokaupunki. Perustajajäseniltä saatujen tietojen mukaan innostus laulamiseen oli erittäin suuri. Suurimmillaan kuoron vahvuus on ollut yli 60 laulajaa.

Vuosien ja vuosikymmenien kuluessa myös tätä joukkoa on vaivannut uusien laulajien saanti riveihin. Kun kuoro juhli 50 vuoden taivalta, oli juhlakonsertissa laulajia noin 60. Nyt pidettävässä juhlakonsertissa meitä on noin 30. Lauluveikot ovat korkeasta keski-iästä huolimatta vielä hyvässä lauluvireessä ammattitaitoisen johtajan Kadri Joametsin ansiosta."

Kuinka kauan olet itse ollut kuorossa mukana? Mikä on paras muistosi kuoroajoiltasi?

"Olen tullut kuoroon vuonna 1997, eli kohta 20 vuotta. On vaikea nostaa mitään muistoa ylitse muiden, mutta se on aina lämmittänyt, kun yleisö on ottanut esityksemme vastaan raikuvilla aplodeilla ylös nousten. Teemme tätä mieluista harrastustoimintaa yleisöä varten."

Lapin lauluveikot 70 v. – mieskuorot kohtaavat -konsertti la 19.11. klo 17 Lyseonpuiston lukion salissa. Solisteina tenori Joni Jarkko ja baritoni Simo Niemelä, kuoron johto Kadri Joamets ja kapellimestari Juha Ketola. Liput 25/10 e, sis. sotilaskotisisarien tarjoamat munkkikahvit.