Ke­hi­tys­työ ja in­no­vaa­tiot ovat Lapin am­mat­ti­kor­kea­kou­lul­le elin­eh­to

Reijo Tolppi: Jos opiskelijoita ei pysäytetä Kemiin, Tornioon tai Rovaniemelle, he katoavat etelään.

Vuosina 2014-2015 Lapin ammattikorkeakoulu on ollut taloudellisesti Suomen kannattavin. Heikosti ei mene tälläkään hetkellä, koska toimintaa on sopeutettu sitä mukaa, kun rahapussi on pienentynyt. Silti hurraa-huutoihin ei ole varaa.

- Niin kauan kuin olemme Suomen kärjessä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotyössä (TKI), niin kauan olemme turvattuja, Lapin ammattikorkeakoulun vararehtori Reijo Tolppi ennustaa.

Tällä hetkellä koululla on käynnissä 102 projektia, joissa työskentelee noin sata henkilöä. Tki:ssä on tehty hyvää tulosta jo vuosien ajan ja moni projekteista on noussut jaloilleen.

- Ainahan kaikki hankkeet eivät mene maalin, mutta suurimmassa osassa olemme onnistuneet. Ne ovat tuottaneet hyvinvointia ja töitä lappilaisille, mies tietää.

Lapin amk on muihin ammattikorkeakouluihin verrattuna kiistatta Suomen kärkeä Tki-toiminnassa. Siellä pysyminen ei kuitenkaan ole helppoa. Työtä on tehtävä yhä enemmän ja uutta osaamista on löydyttävä, puhumattakaan kumppanuusyhteistyöstä yritysten ja julkisten yhteisöjen kanssa.

- Uskon, että pystymme pitämään paikkamme Suomen kärjessä tällä saralla. Meillä on voimaa ja mahdollisuuksia erottua muista ammattikorkeakouluista.

Yhteishaku alkaa 15.3.

Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijat tulevat pääosin Lapista ja Oulun seudulta.

Tolppi pitää väestönkehitystä erityisesti Lapissa huolestuttava asiana, sillä jos viltin alla ei ole vilskettä, opiskelijat loppuvat pitkällä aikavälillä.

- Jos me emme pysäytä heitä Kemiin, Tornioon tai Rovaniemelle, nuoret osaajat katoavat etelään. Se ei ole tämän maakunnan etu.

Ammattikorkeakoulu ei aio luovuttaa, vaikka taistelu opiskelijoista on kovaa. Uusi yhteishaku alkaa 15. maaliskuuta ja Tolppi uskoo hakijamäärien pysyvän vähintäänkin ennallaan.

- Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala ovat viime vuosina vetäneet parhaiten.

Bio- ja kiertotalous nousussa

Oppilaitos ennakoi myös tulevaisuutta, ja ammattikorkeakoulu panostaa jatkossa voimakkaasti bio- ja kiertotalouden tutkimukseen ja tarjoaa jo vuodesta 2018 lähtien mahdollisuuden valita bio- ja kiertotalouden opintokokonaisuuden osaksi insinööritutkintoa.

Sillä halutaan vastata mahdolliseen Kemin ja Kemijärven biojalostamohankkeiden tulemiseen.

Tolppi uskoo, että jos lopullinen investointipäätös jommankumman hankkeen osalta tulisi ennen kuin yhteishakuaika päättyy, ammattikorkeakoulun tekniikan- ja luonnonvara-alojen koulutukseen tulisi hakijoita totuttua selvästi enemmän.

- Kun kaikki vetovoimatekijät nivotaan yhteen, ei se tulevaisuus niin pahalta näytä. Kyllä mie uskon tähän hommaan, vararehtori sanoo toiveikkaasti.

Tällä hetkellä Lapin ammattikorkeakoulussa opiskelee noin 5000 opiskelijaa. Työntekijöitä oppilaitoksella on noin 500.