kolumni: Eikö ka­las­tus­la­ki olekaan kai­kil­le sama? Kysymys on nyt ajan­koh­tai­sem­pi kuin koskaan

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 6: Kuk­ko­lan­kos­ki näyt­tää, mitä elävä jo­ki­kult­tuu­ri voi ih­mi­sel­le merkitä – Heik­ki­län tai­tei­li­ja­vel­jek­set ker­to­vat elä­mäs­tä Väy­län­var­rel­la

Ka­zaks­ta­nin le­vot­to­muuk­sis­sa on kuollut ja haa­voit­tu­nut ihmisiä – Venäjän joh­ta­man tur­val­li­suus­jär­jes­tön jouk­ko­ja lä­he­tet­tiin maahan

Sekasorron keskellä olevan maan tilanteesta on vaikea saada tarkkaa kuvaa internetyhteyksien ollessa poikki.

Levottomuudet Keski-Aasian Kazakstanissa jatkuvat edelleen. Maan terveysministeriön mukaan levottomuuksissa on haavoittunut yli tuhat ihmistä, uutisoivat venäläismediat torstaina. Haavoittuneista lähes 400 on viety sairaalaan ja yli 60 ihmistä on tehohoidossa, kertoi maan apulaisterveysministeri Khabar-24-uutiskanavalle.

Uutiskanavan mukaan toistakymmentä maan turvallisuusjoukkojen jäsentä on kuollut ja satoja loukkaantunut, venäläismediat myös uutisoivat.

Kazakstanin poliisi on kertonut "eliminoineensa" kymmeniä mielenosoittajia näiden pyrkiessä hallintorakennuksiin maan suurimmassa kaupungissa Almatyssa keskiviikkona illasta. Interfaxin, Tassin ja RIA Novostin siteeraama poliisi kuvasi mielenosoittajia ekstremistijoukoiksi.

Uutistoimisto AFP tulkitsi poliisin tarkoittavan, että kymmeniä mielenosoittajia olisi surmattu.

Tass on aiemmin kertonut aseistautuneiden mielenosoittajien tuhonneen presidentti Kassym-Jomart Tokajevin Almatyssa sijaitsevaa virka-asuntoa. AFP:n kirjeenvaihtaja puolestaan raportoi, että mielenosoittajat ovat vallanneet rakennuksen, jossa sijaitsee Almatyn pormestarin toimisto. Poliisit olivat kirjeenvaihtajan mukaan yrittäneet muun muassa kyynelkaasun avulla estää protestoijia valtaamasta rakennusta.

AFP:n mukaan sekä presidentin virka-asunnon että pormestarin toimiston on kerrottu olleen liekeissä.

Internetyhteyksien on kerrottu olevan laajalti poikki, minkä takia sekasorron keskellä olevan maan tilanteesta on vaikea saada tarkkaa kuvaa ja varmistettuja tietoja. Esimerkiksi mielenosoittajien aseistuksista on liikkunut eriäviä tietoja.

Energian hinnannousua vastustaneet mielenosoitukset yltyivät maassa keskiviikkona levottomuuksiksi.

"Rauhanturvajoukkoja vakauttamaan tilannetta"

Venäjän johtama Ivy-maiden kollektiivinen turvallisuusjärjestö CSTO on kertonut lähettäneensä torstaina Kazakstanille sotilasapua. Ensimmäisten joukkojen lähettämisestä kertoi CSTO:n edustaja Venäjän ulkoministeriön tiedottajan Marija Zaharovan julkaisemassa lausunnossa.

Paikalle on AFP:n mukana lähetty ainakin venäläisiä laskuvarjomiehiä ja sotilasyksiköitä muista CSTO-maista. CSTO:n jäseninä on kuusi entistä neuvostovaltiota, ja järjestö on esimerkiksi pitänyt yhteisiä sotaharjoituksia.

Järjestön puheenjohtaja, Armenian pääministeri Nikol Pashinjan ilmoitti jo myöhään keskiviikkona Suomen aikaa järjestön lähettävän rauhanturvajoukkoja vakauttamaan tilannetta. Pashinjan sanoi levottomuuksien olevan seurausta "ulkopuolisesta väliintulosta".

Kazakstanin presidentti Tokajev oli aiemmin vedonnut sotilasliittoon kuuluvien maiden johtajiin ja pyytänyt heiltä apua tilanteeseen, jota hän kuvaili terroristiseksi uhaksi. Tokajevin mukaan "terroristiryhmät" ovat saaneet koulutusta ulkomailla.

Torstaisessa televisiopuheessaan presidentti sanoi "terroristien" valtaavan rakennuksia, ottavan haltuunsa aseita ja taistelevan turvallisuusjoukkoja vastaan. Venäläisellä televisiokanavalla esitetyssä materiaalissa puolestaan näkyy, kuinka sotilaat ampuivat kaduilla laukauksia.

Presidentti Tokajev on lisäksi kertonut lähettäneensä viisi konetta Almatyn lentokentälle. Vahvistamattomien tietojen mukaan Almatyn lentokenttä päätyi keskiviikkona mielenosoittajien hallintaan.

Kansallinen poikkeustila julistettu

Tokajev hyväksyi keskiviikkona myös maan hallituksen eron. Eroilmoitus ei kuitenkaan hillinnyt mielenosoituksia.

Lisäksi maahan julistettiin keskiviikkona kansallinen poikkeustila. Jo aiemmin päivällä poikkeustilat oli ehditty julistaa muun muassa maan entiseen pääkaupunkiin Almatyyn ja nykyiseen pääkaupunkiin Nur-Sultaniin, mutta illalla määräys laajennettiin koskemaan koko maata.

Maahan julistettiin myös yöllinen ulkonaliikkumiskielto, joka on voimassa iltayhdestätoista aamuseitsemään paikallista aikaa. Nur-Sultan on Suomea neljä tuntia edellä.

Levottomuudet alkoivat Mangistaun alueella Länsi-Kazakstanissa nestekaasun paikallisten hintojen noustua. Tuhannet mieltään osoittavat olivat vaatineet hallituksen eroa. Sittemmin presidentti Tokajev tuli mielenosoittajien vaatimuksia vastaan, ja nestekaasun hintaa päätettiin laskea mielenosoittajien vaatimusten mukaisesti. Tokajev myös väläytti, että kaikista köyhimpiä voitaisiin tukea erilaisin toimin. Tämä ei kuitenkaan ole riittänyt rauhoittamaan levottomuuksia.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arvioi keskiviikkona, että mielenosoitukset johtuivat kansalaisten perusoikeuksien laajamittaisesta rikkomisesta.

Uutistoimisto AFP luonnehtii mielenosoituksia laajimmiksi itsenäisen Kazakstanin historiassa. Maan ensimmäinen presidentti Nursultan Nazarbajev jätti tehtävänsä vuonna 2019 ja valitsi Tokajevin seuraajakseen. Erostaan huolimatta Nazarbajev toimi maan turvallisuuskomitean johdossa, mutta nyt Tokajev on AFP:n mukaan ilmoittanut ottavansa komitean johdon itselleen.

Suuri osa kiukusta on kohdistunut juuri 81-vuotiaaseen Nazarbajeviin. AFP kertoo monien mielenosoittajien huutaneen "Vanha mies ulos!", ja mediatietojen mukaan entisen presidentin patsas on kaadettu.

EU ja YK ovat vedonneet kaikkiin osapuoliin, jotta nämä pysyvät rauhallisina. Yhdysvaltain hallinto on pyytänyt viranomaisia sallimaan rauhanomaiset mielenosoitukset. Kazakstanin hallinto sietää vastustusta huonosti, ja AFP:n mukaan maan johtoa onkin syytetty kriittisten äänien hiljentämisestä.