pääkirjoitus: Kir­kol­la on edessä vai­kei­ta va­lin­to­ja seinien ja pal­ve­lu­jen välillä

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Ka­zaks­ta­nin Jelena Ry­ba­ki­na juhli Wimb­le­do­nin mes­ta­ruut­ta – "Olin todella her­mos­tu­nut"

Venäjällä syntynyt pelaaja hermoili naisten kaksinpelin finaalin avauserässä, mutta meni sitten menojaan.

Helsinki/Lontoo
Cambridgen herttuatar Catherine luovutti naisten voittopalkinnon Jelena Rybakinalle.
Cambridgen herttuatar Catherine luovutti naisten voittopalkinnon Jelena Rybakinalle.
Kuva: TOLGA AKMEN

Kazakstanin Jelena Rybakina, 23, yllätti itsensäkin voittamalla Wimbledonin tennisturnauksen naisten kaksinpelimestaruuden. Turnauksessa 17:nneksi sijoitettu Rybakina kukisti lauantain finaalissa Tunisian Ons Jabeurin 3–6, 6–2, 6–2.

– En odottanut olevani Wimbledonissa toisella viikolla. Voittajana oleminen on uskomatonta. Sanani eivät riitä kuvailemaan, kuinka onnellinen olen, Venäjällä syntynyt Rybakina sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Turnauksessa kolmanneksi sijoitettu Jabeur aloitti finaalin vahvasti ja mursi vastustajansa syötön ensimmäisessä erässä kahdesti.

Avauserässä 17 pakottamatonta virhettä tehnyt Rybakina paransi toisessa erässä pelaamistaan huomattavasti ja nappasi saman tien syötönmurron. Hän mursi vielä myöhemmin erässä Jabeurin syötön ja tasoitti ottelun.

Kovalyöntinen ja 184-senttinen Rybakina aloitti kolmannen erän samalla kaavalla kuin toisen: murtamalla saman tien Jabeurin syötön. Kazakstanilainen piti hermonsa kurissa, piti omat syöttönsä, eteni syötönmurrolla 5–2-johtoon ja lopulta otteluvoittoon.

Kumpikin pelasi ensimmäistä kertaa grand slam -turnauksen finaalissa.

Kazakstanin väreissä kesästä 2018

Rybakina on naisten maailmanlistalla sijalla 23, joten hänen rankinginsa on Wimbledonin voittajaksi poikkeuksellisen alhainen.

– Olin todella hermostunut ennen ottelua ja sen aikana. Rehellisesti sanottuna olen iloinen, että se on ohi, Rybakina sanoi.

Rybakina on edustanut Kazakstania kesästä 2018. Venäläiset ja valkovenäläiset pelaajat eivät saaneet osallistua tämänvuotiseen Wimbledoniin Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

– Olen iloinen edustaessani Kazakstania. He uskoivat minuun. Matkani kazakstanilaisena pelaajana on jo pitkä, Rybakina sanoi aiemmin Wimbledonin turnauksessa.

Rybakina ei ollut koskaan aiemmin edennyt grand slam -turnauksissa puolivälieriä pidemmälle. Wimbledonin finaalipaikka aukesi hänelle välierävoitolla Simona Halepista, joka on vienyt urallaan Ranskan avoimet ja Wimbledonin nimiinsä.

Jabeur haluaa inspiroida monia sukupolvia

Jabeurilla oli mahdollisuus nousta ensimmäiseksi afrikkalaisnaiseksi, joka on voittanut grand slam -turnauksen naisten kaksinpelimestaruuden.

Ennen vuonna 1968 alkanutta grand slam -turnausten avointa aikaa eteläafrikkalaisnaiset Irene Peacock (Ranskan avoimet 1927), Renee Schuurman (Australian avoimet 1959) ja Sandra Reynolds (Wimbledon 1960) olivat yltäneet finaaleihin, mutta hävinneet.

– Rakastan tätä turnausta paljon ja olen todella surullinen, mutta yritän inspiroida monia sukupolvia maassani. Toivottavasti he kuulevat, Jabeur sanoi finaalin jälkeen.

Wimbledonin miesten finaalissa kohtaavat sunnuntaina Serbian Novak Djokovic ja Australian Nick Kyrgios.