Käy­tet­ty paristo voi polttaa talon – Osaatko kä­si­tel­lä ja säi­lyt­tää akkuja ja pa­ris­to­ja oikein?

-
Kuva: Pekka Aho

Tulipalo tuhosi marraskuussa Rovaniemen Saari-Kämässä sijaitsevan talon, ja palon epäillään saaneen alkunsa tyhjistä paristoista.

Käytetyissä paristoissa ja akuissa on yleensä aina jäljellä pieni määrä sähkövarausta, joka voi aiheuttaa niin paljon lämpöä, että ympäröivä aines saattaa syttyä tuleen.

–Tulipalon riski on todellinen, sanoo Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ylitarkastaja Jukka Lepistö.

–Etenkin nappiparistoissa navat ovat hyvin lähellä toisiaan, ja jos paristo joutuu säilytyksessä metalliesineen kanssa kosketuksiin, se voi hyvinkin mennä oikosulkuun.

Nappiparistot ja yhdeksän voltin paristot ovat erityisen paloalttiita, koska niissä navat sijaitsevat lähellä toisiaan.
Nappiparistot ja yhdeksän voltin paristot ovat erityisen paloalttiita, koska niissä navat sijaitsevat lähellä toisiaan.
Kuva: Pekka Aho

Lepistön mukaan toinen paloherkkä paristotyyppi ovat yhdeksän voltin paristot, joita on esimerkiksi palovaroittimissa.

–Näissä paristossa on molemmat navat pariston päällä. Jos tällainen paristo pääsee nojaamaan säilytyksessä esimerkiksi nappiparistoa varten, syntyy merkittävä oikosulun riski. Jos oikosulkuun menevien paristojen lähellä on helposti syttyvää materiaalia kuten paperia tai muovia, voi palo syttyä.

Tulipaloriski on helppo estää teippaamalla paristojen ja akkujen virtanavat piiloon heti, kun ne poistetaan laitteesta.

Lepistön mukaan kuluttajien tietoisuus paristojen riskeistä on viime vuosina kasvanut.

– Perustan tämän tuntumaan siitä, että viime aikoina ilmoituksia paristojen aiheuttamista paloista on tullut vähemmän. Vielä jokin aika sitten raportoitiin tapauksista, joissa keräyslaatikko oli syttynyt palamaan tai mustunut. Uskoisin, että ihmiset jotka pattereiden kanssa räpläävät, tietävät riskit.

Etenkin Li-alkuisesta merkinnästä tunnistettavat litiumparistot ja -akut ovat herkkiä reagoimaan muiden paristojen tai metalliesineiden kanssa.

Turvallisinta on silti teipata kaikki paristot heti käytöstä poistamisen jälkeen.

–Vaikka laite ilmoittaisi, että paristo on tyhjä, se ei yleensä ole täysin tyhjä. Metsään mennään myös, jos ajatellaan, että teippaan vasta sitten, kun vien paristot keräykseen.

Kotona ei myöskään pidä säilyttää suuria määriä paristoja.

–Itse teippaan navat ja säilytän paristot rasiassa. Kun niitä on kertynyt kymmenkunta, vien ne kaupan kierrätyspisteeseen, kertoo Lepistö.

Varma säilytyspaikka paristoille on Lepistön mukaan savinen kukkaruukku tai peltiämpäri, jonka pohjalla on kerros hiekkaa.

–Hiekkaa siksi, ettei metalli koske metallia, eikä hiekka syty palamaan. Kun laittaa kannen päälle, voi nukkua yönsä rauhallisesti.

Lepistö muistuttaa myös palovaroittimen merkityksestä.

–Palovaroitin reagoi sähköpaloon paljon ennen kuin ihmisen nenä haistaa mitään.

Viime vuonna noin sata paloa

Täsmällisiä ja luotettavia tilastoja paristojen aiheuttamista paloista ei ole mahdollista saada, sillä paristojen ja akkujen aiheuttamat palot sisältyvät Pelastusopiston ylläpitämässä tilastojärjestelmässä sähkölaite-luokituksen alle.

Viime vuonna järjestelmään kirjattiin 106 rakennuspaloa, joissa mainittiin sana akku, paristo tai patteri. Alkuvuonna vastaavia paloja on ollut viisi. Kaikkiaan rakennuspaloja tilastoitiin viime vuonna 5314.

Vuonna 2017 vastaavia paloja oli 77, ja rakennuspaloja yhteensä 5290.

–On huomattava, että kaikki akkujen, paristojen tai pattereiden viasta lähteneet rakennuspalot eivät kirjaudu lukumäärään, koska haku on tehty vapaista tekstikentistä. Lisäksi ei voida eritellä esimerkiksi lämmityspattereiden tai akkuporakoneiden tai muiden sellaisten laitteiden lukumäärää osumissa. Toisaalta nykyisen tilastoinnin pohjalta on hankala erotella ja eritellä akkujen vikaantumisesta ja niitä lataavien laitteiden vikaantumisesta aiheutuvien palojen määriä, kertoo Pelastusopiston tutkimusjohtaja Esa Kokki.

Lue myös:

Jari Ylinampa ehti ottaa vain muutaman askeleen kohti keittiössä leijailevaa savua, kun tuli räjähti silmille – Sillä hetkellä hän ymmärsi menettävänsä kaiken

Toimi näin

Vie sinne, mistä ostit

Paristot ja pienakut ovat ongelmajätettä. Niitä ei saa laittaa sekajätteeseen.

Tulipaloriskin välttämiseksi teippaa paristojen ja akkujen virtanavat piiloon heti, kun poistat ne käytöstä.

Pakkaa vuotavat tai ruosteiset paristot tai akut erilliseen muovipussiin. Näin estät ärsyttävien aineiden joutumisen iholle.

Kerää käytetyt ja teipatut paristot ja akut sellaiseen paikkaan, josta lapsi ei saa niitä käsiinsä.

Paristot ja pienakut voi palauttaa maksutta ja ilman ostopakkoa kaikkiin niitä myyviin kauppoihin ja kioskeihin.

Lähde: Recser, paristokierrätys.fi