Mainos

Kau­pun­gin no­peim­mat K-kaup­piaat

K-supermarket Ounasvaaran ja K-market Viirinkankaan yrittäjät Mats ja Henna-Kaisa Rinne rentoutuvat ralliauton ratissa.

Sanotaan, että suomalaiset ovat rallikansaa. Tämä pätee myös rovaniemeläiseen pariskuntaan Mats ja Henna-Kaisa Rinteeseen, jotka ovat harrastuksensa ansiosta saaneet itselleen tittelin ”kaupungin nopeimmat K-kauppiaat”. Kaksikko nimittäin työskentelee vauhdikkaan harrastuksen ohella K-supermarket Ounasvaaran ja K-market Viirinkankaan yrittäjinä.

– Nyt ollaan tunturiralliin menossa. Tänä vuonna olemme molemmat ajamassa. Mats 15:sta kertaa ja minä toista, kertoo Henna-Kaisa.

Henna-Kaisa on myös toiminut useana vuonna kilpailijoiden yhdyshenkilönä.

– Kotikisa on aina kotikisa, on mahtavaa olla siinä mukana tavalla tai toisella.

Mats ajaa 0 autoa ja Henna-Kaisa kilpaa A-junioreiden 4wd luokassa. Vaikka Mats on tällä kertaa turva-auton ratissa, on miehelle kertynyt vuosien saatossa muutama pokaali.

– Onhan noita reilut 130, ei sillä, että lasken, nauraa Mats.

Rallia on ajettu vauhdikkaana harrastuksena vuodesta 1991, mutta lajilla on muukin erityinen merkitys duolle.

– Tästä on jo 15 vuotta aikaa, mutta tapasimme Matsin kanssa rallipiireissä, kuvailee Henna-Kaisa.

Kaksikko kierteli ystäviensä kanssa osakilpailuja ympäri Suomea, mutta sitten ei nähtykään muutamaan vuoteen. Autoala veti silti puoleensa; Mats kävi armeijan ja aloitti oman kuljetusyrityksen; Henna-Kaisa puolestaan teki töitä auton varaosaliikkeessä. Kelataan muutama vuosi eteenpäin ja Mats ja Henna-Kaisa olivat paitsi pariskunta, myös ottamassa askeleen uuteen yrittäjyyteen.

– Matsin vanhemmat olivat olleet pitkään kauppiaita Rovaniemellä ja alkoi vaihe, jossa he miettivät eläköitymistä. Tuntui luonnolliselta, että Mats voisi jatkaa heidän jalanjäljissä. Mie kuitenkin sanoin, että en lähe siun kanssa samaan työpaikkaan, nauraa Henna-Kaisa Matsille.

– Mats meni kauppiaskouluun ja töihin Katajarannan markettiin, ja vajaan vuoden päästä mie tulin kuin tulinkin sitten perässä Viirinkankaalle.

- Mie sanoin, että en lähe Matsin kanssa samaan työpaikkaan, mutta vajaan vuoden päästä mie tulin kuin tulinkin sitten perässä, nauraa yrittäjä Henna-Kaisa Rinne.
- Mie sanoin, että en lähe Matsin kanssa samaan työpaikkaan, mutta vajaan vuoden päästä mie tulin kuin tulinkin sitten perässä, nauraa yrittäjä Henna-Kaisa Rinne.

Samassa paikassa pariskunta ei siis edelleenkään ollut töissä.

– Pakkohan meillä on olla kaksi kauppaa, nauraa Mats.

– Pitää päästä jotenkin toista karkuun tiukan paikan tullen.

Pian Katajaranta jäi ja tilalle tuli Ounasvaaran K-supermarket. Nyt Mats on ollut kauppiaana noin kuusi vuotta ja Henna-Kaisa viisi, mutta Rinteen suvussa kauppaa on tehty katkeamatta jo 111 vuoden edestä, Mats viidennessä sukupolvessa.

– Kai tämä on jollain lailla veressä, vaikka nuorena vannoinkin, etten ryhtyisi kauppiaaksi. Ehdin toki olla autohommissa monta vuotta, mutta kun mittariin tulee reilut pari miljoona kilsaa, on se tarpeeksi.

Kahden kaupan välillä

Viisi vuotta on mennyt nopeasti.

– Kaikki on ollut hektistä. Matkan varrella on ollut paljon muutoksia kauppojen aukioloista Rovaniemen ympäristön liikennejärjestelyihin, kuvailee Henna-Kaisa.

– Koko ajan pitää olla valppaana ja miettiä tulevaa. Pitää osata ennakoida markkinoita ja asiakkaiden tarpeita. Palautetta saa saman tien useita kertoja päivän sisällä.

Paikallisuutta tukeva yrittäjäkaksikko huomasi pian, että paikkakuntalaiset haluavat myös tukea lappilaista. He alkoivat etsiä paikallisia pienyrittäjiä, joiden tuotteet sopisivat kauppojen valikoimaan. Se oli kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty.

- On mahtavaa, että pystymme tukemaan paikallisia pienyrittäjiä, sanoo Mats Rinne.
- On mahtavaa, että pystymme tukemaan paikallisia pienyrittäjiä, sanoo Mats Rinne.

– Ongelmana lähialueen ja pientuottajien tuotteissa on se, että olemme niin vaatimatonta kansaa. Kukaan harvoin tulee tarjoamaan tuotteitaan. Meidän piti ja pitää kysellä puskaradion kautta tuotteita sekä käydä paikallisilla markkinoilla ja tapahtumissa tutustumassa tuottajiin, jonka kautta pikkuhiljaa valikoimaa sitten saatiin, kertoilee Henna-Kaisa.

– Meillehän lähialueen tuottajat ovat 400km säteellä.

Paikallista makkaraa, leipomotuotteita, lihaa ja erikoistuotteita on ollut siitä lähtien saatavilla.

– On mahtavaa, että pystymme tukemaan paikallisia pienyrittäjiä ja samalla he tukevat myös meitä. On niillä eri arvo kuin massatuotantotavaralla ja mieluummin sen euron jättää pyörimään tänne kuin päästää etelään, sanoo Mats.

Molemmat myöntävät, että nuoruudessa etelässä tuli pyörähdettyä.

– Kaikki me on asuttu jossain vaiheessa muualla, mutta pian siinä huomasi, että takaisin Rovaniemelle on tultava, se vaan vetää puoleensa, kertoo Henna-Kaisa.

– Mie en ole ollut kuin kolme kuukautta Helsingissä ja se riitti. Tuntuu hyvältä sanoa, ettei ole ikinä ollut paloa pois täältä. Ei ikinä, kuvailee Mats.

– Kauppiaan rooli tuntuukin erityiseltä, kun sitä saa tehdä kotipaikkakunnalla.

Haastetta jokaiselle päivälle

– Aamukuudesta iltaviiteen. Se on minun työpäivä, kuvailee Mats.

Kotiin tultua puhelin soi eikä lakkaa soimasta edes vapaapäivinä.

– Tekeminen ei lopu koskaan kaupan puolella. Haluamme, että kauppamme ovat meidän näköisiä ja se vaatii panostusta. Ei tätä tekisi, jos se ei tavalla tai toisella kiinnostaisi. Sinussa pitää olla yrittäjähenkeä, kertoo Henna-Kaisa.

- Autoilu on meidän koko perheen juttu, sanoo yrittäjäpariskunta Rinne.
- Autoilu on meidän koko perheen juttu, sanoo yrittäjäpariskunta Rinne.

– Onneksi meillä on myös hyvä henkilökunta ja työilmapiiri. Työ on otettava tosissaan, mutta sitä ei saa tehdä rystyset valkoisena. Tehtävä kuitenkin on, sillä ei ne asiat itsestään tule valmiiksi.

Kaikki kuitenkin kohtuudella. Rinteet ovat nähneet kerta kerran jälkeen, kuinka nuoret yrittäjät ovat palaneet nopeasti loppuun.

– Se vie kaiken, jos sille antaa. Siksi koemme tärkeäksi, että työn ohella osaa pitää huolta jaksamisesta. Se vaatii lepoa.

Molemmat vannovat, että yrittäjyys menee harrastuksesta, mutta että ralli on se harrastus harrastus. Siihen liittyy muistoja ja se toimii terapiasta.

– Ei olla ikinä oikein harrastettu muuta. Se on meidän koko perheen juttu ja hauskaa pidetään. Kaikilla meillä on 24 tuntia päivässä ja jaksaminen tulee löytää jostakin. Meille se on autoilu.