Onko Lappi viiden vuoden päästä turvallinen vai turvaton? - Lapin Kansa

Kaupallinen yhteistyö

Onko Lappi viiden vuoden päästä turvallinen vai turvaton?

Mitkä asiat tekevät Lapista turvallisen? Mikä heikentää turvallisuudentunnettamme? Sanna Luoman mielestä turvallisuutta vaarantaviin tekijöihin on tartuttava nyt, kun uhat voidaan vielä torjua.

Sanna Luoma pitää kopteritoiminnan jatkumista Lapissa välttämättömänä.

Sanna Luoma pitää kopteritoiminnan jatkumista Lapissa välttämättömänä.

Pelastushelikopteritoiminnan toimintaedellytysten vaarantuminen, poliisien määrän vähentäminen, oikeuslaitoksen ylikuormittuminen, vaarallinen liikenne, maassa laittomasti oleskelevat, yksinäisyys ja syrjäytyminen. Kaikki edellä mainitut uhkat nivoutuvat toisiinsa.

– Jos yksi toteutuu, se edesauttaa muidenkin toteutumista, Sanna Luoma listaa Lappiin kohdistuvia turvallisuusuhkia, jotka olisi syytä ottaa vakavasti.

Viime aikoina on uutisoitu Meri-Lapissa kasvaneesta huumeongelmasta.

– Aivan ensimmäiseksi on lisättävä poliisien ja oikeuslaitoksen resursseja. Poliisien määrän vähentäminen on näkynyt nimenomaan rikostorjunnassa ja pitkinä toimintavalmiusaikoina. Virkojen karsiminen näkyi rikostorjunnassa ja ennaltaestävässä toiminnassa, josta varoittavana esimerkkinä on Meri-Lapissa lisääntynyt huumausainerikollisuus ja sekä liikenneturvallisuus –tai turvattomuus, kommentoi Luoma.

– Kasvava huumausaineiden käyttäjäkunta tuo mukanaan muutakin rikollisuutta, kuten omaisuusrikoksia ja tieliikennerikoksia. Asuntomurrot tai omaisuuteen kajoamiset aiheuttavat turvattomuuden tunnetta ja pelkoa. Päihtyneet kuljettajat puolestaan kaahailevat poliisia karkuun pitkin katuja ja kujia, jolloin kuka tahansa voi olla vaarassa, Luoma tiivistää.

Lapin poliisi sai lisävirkoja sekä erityistä määrärahaa huumausainerikoksiin tälle vuodelle, joiden turvin Meri-Lapin tilanteeseen on pystytty puuttumaan.

– Tässäpä se nähdään. Tuloksia on syntynyt, loistavaa työtä!, Luoma kiittelee.

Lapin poliisin neuvottelukunnan puheenjohtajana, juristin työssä ja useita vuosia rikosuhripäivystyksessä toimineena Luoma on hyvin tietoinen Lapin rikostilanteesta.

Lappi tarvitsee helikopterinsa – ja niiden on lennettävä

Kopteritoiminta on tärkeä osa turvallisuutta pitkien etäisyyksien maakunnassa ja jokaisen lappilaisen on voitava luottaa siihen, että hädän hetkellä apua on tulossa.

Lapissa on kolme eri helikopteritoimijaa: Rajavartiolaitos suorittaa valtion varoin viranomaistehtäviä, palojen sammutusta, etsintää ja potilaskuljetuksia. Toisena sairaanhoitopiirin käytössä on lääkintähelikopteri, joka vie ensihoitajat potilaan luokse ja tarvittaessa kuljettaa potilaan sairaalaan. Lapin lääkintähelikopteritoiminta on kilpailutettu kansainväliselle Babcock Scandinavian Air Ambulance -lentoyhtiölle, joka vastaa lentokaluston toimittamisesta ja huolloista, lentotoiminnasta sekä lentäjien koulutuksista. Kolmantena kopterina yksityisrahoitteisesti toimiva Aslak hoitaa mm. pelastuslaitoksen tehtäviä.

– Lappi vastaa kolmasosaa Suomen pinta-alasta. Meidän tulee taistella raivoisasti kaikkien koptereiden puolesta, mutta tilanne näyttää epävarmalta. Pystymmekö luottamaan siihen, ettei Rovaniemi toimi Rajavartiolaitoksen kopteritoiminnan varaosavarastona, josta aina voi ottaa niin kopterin kuin miehistöäkin silloin, kun etelässä on tarvetta? Näinhän on käynyt.

Luoma on huolissaan Rajan kopteritoiminnan hankaluuksien leviämisestä myös lääkintähelikopteriin.

– Suunnitelmissa on siirtää sairaanhoitopiirien omistaman FinnHEMS:n kilpailuttama kopteritoiminta kokeneilta lentoyhtiöiltä FinnHEMS:n oman, perustettavan yhtiön toiminnaksi. Tämä herättää vahvoja epäilyksiä kustannustehokkuudesta ja kopteritoiminnan saatavuudesta erityisesti Lapissa. Koptereiden hankinnasta ja huolloista aiheutuvat riskit ja kustannukset ovat vaikeasti ennakoitavissa.

– Julkiselle sektorille ollaan nyt suunnittelemassa 100 miljoonan euron helikopteri¬hankintoja. Puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen toteuttamat lentokalustohankinnat jo osoittavat, että sekä kustannukset että aikataulut voivat aiheuttaa melkoisia yllätyksiä. Koptereita ei ostella niin kuin autoja, ja toisekseen ilmailuala on äärimmäisen tiukasti ja tarkasti säänneltyä. Lääkintäkopteri on Lapille elintärkeä turvallisuustekijä, eikä sitä voi antaa aloittelevan lentoyhtiön tehtäväksi. Käykö niin, että Lapin lentotoimintaa jouduttaisiin karsimaan? Olen syvästi huolissani näistä suunnitelmista, Luoma pohtii.

Luoma tuntee Lapin kopteritoiminnan arjen, sillä hänen miehensä Ville on kokenut helikopterilentäjä.

– Koptereiden miehistöt tekevät kaikkensa ihmisten pelastamiseksi. Nykyinen lentoyhtiö sekä sairaanhoitopiirin henkilöstö on onnistunut takaamaan lähes 100 prosentin valmiuden Lapin palvelulle. Monta kolariuhria tai infarktipotilasta on pelastettu, Luoma kertoo.

Suomessa ollaan laillisesti tai laittomasti

Suomessa on maahanmuuttajia kahdella statuksella: laillisesti ja laittomasti. Myös Suomessa laillisesti ja täysin hyväksyttävästä syystä olevien maahanmuuttajien kannalta on välttämätöntä, että laittomasti oleskelevat ja vääristä syistä saapuneet saataisiin nopeasti viranomaisprosesseihin, lupahakemukset käsiteltäisiin nopeasti ja käännytykset toimisivat.

– Kun maahanmuuttajat odottavat jopa vuosia hakemustensa käsittelyä toimettomina, se jos joku luo levottomuutta. Jopa perhesyistä Suomeen muuttaneet joutuvat odottamaan aivan käsittämättömän pitkiä aikoja, ennen kuin saavat aloittaa koulutuksen tai työskentelyn! Mikä järki siinä on?

Sanna Luoma on opettanut maahanmuuttajaryhmille Suomen lainsäädäntöä.

– Ne, jotka koulutuksessa ovat, ovat todella motivoituneita. Olen huolissani niistä, joiden olinpaikkaa viranomaiset eivät tiedä.

Yksinäisyys luo turvattomuutta

– Äitini on isän omaishoitaja. Kun läheltä seuraa omaishoitajien arkea, havahtuu, kuinka yksin heidät on jätetty. Kukaan ei ole soittanut ja kysynyt äidiltä, mitenkäs siellä voidaan ja tarvitaanko apua. Omaishoitajiin panostaminen kannattaisi, koska heidän tekemä arvokas mutta ja raskas työ on laitoshoitoa edullisempaa ja useat toivovat olevansa pitkään kotona, Sanna Luoma kertoo.

– Yksinäisyys aiheuttaa turvattomuutta ja etenkin ikäihmisten kohdalla yksinjäämisen pelko on todella ahdistavaa. Monet asuvat syrjäseudulla, josta ei niin vain lähdetä asioimaan eikä ihmisten pariin. Yksinäisyyden ja syrjäytymisen ehkäisyyn pitäisi pitää löytyä tahtotilaa ja keinot, olipa kyse nuorista, aikuisista tai ikäihmisistä – Lapin syrjäseuduilla tai taajamissa.

Luoma tietää, mitä köyhyys aiheuttaa.

– Turvattomuutta. Pelkoa siitä, miten oikein selviän. Mistä saan kaiken välttämättömän?

Sanna Luoman omatkin lähtökohdat ovat olleet vaatimattomat ja lapsuuden köyhyys meinasi estää tulevaisuuden haaveet juristin ammatista.

– Lukioon ei olisi ollut varaa, mutta onneksi vanhemmat opettivat säästäväisyyttä ja kovaa työntekoa.

Vapaaehtoistyössä Sanna näkee paljon apua tarvitsevia ja millaista apua tarvitaan.

– Moni joutuu juoksemaan luukulta luukulle ja kokevat jääneensä yksin. Moni ei osaa edes hakea apua. Jos ihminen kokee, ettei ole enää mitään menetettävää, se jos joku on huolestuttavaa, Luoma pohtii.

Sanna Luoma toimii oikeustieteen opettajana, joten lait ovat hänelle tuttuja.

Mitä turvallisempi Lappi tarkoittaa sinulle?

– Tarkoituksenani on luoda realistinen kuva asioista, koska vain siten voimme vaikuttaa tulevaisuuteemme. Olen aivan varma, että meidän on mahdollista rakentaa nykyistä turvallisempi Lappi, mutta asiat pitää uskaltaa tuoda julki. Olen kyllästynyt jatkuvaan selittelyyn ja hyssyttelyyn, Luoma huokaa.

Monet asiat on säädelty laissa, joten ongelmien korjaaminen edellyttää lainsäädännön tuntemista.

– Kansanedustajien rooli lainsäätäjinä ja resurssien ohjaajina onkin tässä aivan keskeinen, Luoma kuvaa.

– Haluan vaikuttaa asioihin ja korjata epäkohtia. Siihen minulla on hyvät mahdollisuudet, sillä tunnen sekä lait että lappilaiset olosuhteet. Ja ihan pienestä en periksi anna. Yksin en kuitenkaan voi turvallisuutta parantaa: Haastankin sinut pohtimaan mitä turvallisuus tarkoittaa juuri sinulle? Miten sitä voisi parantaa?

Infolaatikko:

Sanna Luoma on Lapin poliisin neuvottelukunnan puheenjohtaja, varatuomari sekä Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas. Lue lisää: www.sannaluoma.fi


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös