Ajassa elävä Kemin seurakunta kutsuu kohtaamisiin – ”Minun kirkkoni on meidän kirkkomme” - Lapin Kansa

Kirkon jäsenkato on todellisuutta, mutta Kemin kirkkoherra Tuomas Tölli näkee ilmiössä myös mahdollisuuksia.

– Tilanteessa korostuu seurakuntalaisuuden merkitys. Seurakunta ei ole työntekijöidensä, vaan kaikkien jäsentensä yhteisö. Kaikki syyt olla kirkon jäsen ovat yhtä tärkeitä. Kirkko on paikka ja seurakunta yhteisö, jossa saa olla ja elää, mutta myös toimia oman halunsa mukaan.

Kemin seurakunnassa työtä tehdään sen eteen, että ihmisillä on mahdollisuus kohdata Luojansa ja toinen toisensa erilaisissa, matalan kynnyksen yhteyksissä. Toiveita ja kehitysideoita toimintaan liittyen otetaan mielellään vastaan.

– Voimme mahdollistaa monenlaisia asioita kuten toimitiloja tapahtumille, seurakuntapastori Atte Tolonen muistuttaa.

Seurakunnassa kohdataan koko elämänkaaren ilot ja surut

– Kohtaaminen alkaa kasteesta ja jatkuu lapsi- ja perhekerhoissa, perhetyöntekijä Heli Tuokkola kertoo.

Rippikoulu on yhä suosittu ja isoskoulutuksessa on tällä hetkellä 40 nuorta.

– Kaksi seurakuntanuortamme osallistuu Kirkko 2025 -tulevaisuusseminaariin Tampereelle. Intoa kirkon kehittämiseen on, nuorisotyönohjaaja Rebekka Mitrunen iloitsee.

Työntekijät kiittävät Kemin kaupunkia hyvästä yhteistyöstä. Esimerkiksi diakoniatyö järjestää sosiaalitoimen kanssa virkistyspäiviä omaishoitajille ja mielenterveyskuntoutujille.

– Kohtaamisia on tuhansia vuodessa, diakoniatyöntekijä Leena Karjula laskeskelee.

Sairaalapastori Ari Niskala on huomannut, että usein kriisin keskellä kirkko aktualisoituu ihmisten ajatuksissa.

– Kaikki seurakunnan työntekijät kohtaavat ihmisiä hädässä. Upea työyhteisömme antaa voimaa ja se välittyy siten myös ulospäin, hän kiittää.

Jokainen osallistuu omalla tavallaan

Seurakunnan yhteisöllisyydessä tärkeitä ovat myös hiljaiset jäsenet. Toimintaan voi osallistua vaikkapa lahjoittamalla yhteisvastuukeräykseen, jossa tuetaan tänä keväänä nuorten opiskelua.

– Lähimmäisenrakkaus on seurakunnan lähtökohta, kirkkovaltuuston puheenjohtaja Hanna-Kaisa Taanila kiteyttää.

– Yksi käy jumalanpalveluksissa, toinen toimii vapaaehtoisena seurakunnan läheispalvelussa ja kolmas laulaa kuorossa. Seurakunta tarjoaa jokaiselle jotakin, kanttori Hanna Pärkkä lisää ja muistuttaa, että jokainen voi tulla mukaan toimintaan omana itsenään.

Omana itsenään saa olla myös jumalanpalveluksissa, sanan, sakramentin ja sävelten äärellä.

– Jumalanpalveluksessa häikäistyy joka kerta, Kemin seurakunnan uudet työntekijät kehuvat ja kutsuvat kaikki mukaan myös jylhien seinien ulkopuolella tapahtuvaan kirkon toimintaan.


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös