Katse kohti Lahden MM-ki­so­ja – Totte Salmen yhtenä ta­voit­tee­na on nostaa pen­kis­tä kaksi kertaa oman pai­non­sa

Totte Salmi lähtee hakemaan Lahdesta voimanoston MM-kisoista kirkkainta mitalia. Masters-sarjassa nostaja voitti maailmanmestaruuden vuonna 2017.
Totte Salmi lähtee hakemaan Lahdesta voimanoston MM-kisoista kirkkainta mitalia. Masters-sarjassa nostaja voitti maailmanmestaruuden vuonna 2017.
Kuva: Jouni Valikainen

Kemiläinen Totte Salmi avaa kuntosalin oven yleensä neljä kertaa viikossa ja viihtyy paikalla parisen tuntia.

– Puoli tuntia teen tuolla isomman salin puolella lämmittelyliikkeitä ja sitten siirryn tänne salonkiin, Totte Salmi naurahtaa.

Salongilla mies tarkoittaa pienempää Kemi Gymin salia, missä liikkuvat isot raudat maastavedossa, penkissä ja jalkakyykyssä.

Totte Salmi kävi elokuun lopussa FPO-liiton ( Finland Powerlifting Organisation)  Apconin kisoissa Helsingissä, missä hän voitti maastavedon ja penkkipunnerruksen 40-49 –vuotiaiden masters-sarjassa. Molemmat tulokset olivat  60-kiloisten GPA-liiton uusia ME-tuloksia.

– Minulla on tällä hetkellä hallussani neljän eri järjestön maailmanennätyksiä.

Salmi oli masters-sarjan kovin miesten sarjan nostaja. Hän sai eniten pisteitä IPF:n eli International Powerlifting Federationin pistekaaviossa.

Liikuntapaikka-alan ammattitutkinnon suorittavalla Salmella nousi maastavedosta 190 kiloa ja penkistä 107,5 kiloa. Helsingissä ei kilpailtu jalkakyykyssä.

– Maastavedon tulos on hyvä. Penkistä olisi pitänyt nousta 110 kiloa. Minulla on tapana varmistaa penkissä tulos ensimmäisellä nostolla. Yhtenä tavoitteenani on nostaa penkistä  tuplasti oman painoni. Tällä hetkellä painan noin 61 kiloa. 107,5 kiloa syntyi ilman varusteita. Olen käyttänyt penkkipaitaa, mutta tulokseni olivat paidan kanssa huonommat kuin ilman paitaa.

Totte Salmella on oman painonsa kanssa pieni ongelma. Päinvastainen kuin monet luulisivat.

–  En saa painoani nousemaan vaikka haluaisin. Kuudenkymmenen kilon sarjassa on yleensä vähän osallistujia.

Totte Salmi valmistautuu WPC-järjestön (World Powerlifting Congress) MM-kisoihin, jotka pidetään marraskuun alussa Lahdessa. 44-vuotias nostaja hakee kisoista masters-sarjan mestaruutta. Hänellä on maailmanmestaruus nostettuna 2017, jolloin hän voitti Tshekeissä GPC-liiton mestaruuden 56-kiloisten masters-sarjassa.

– Vuosi sitten motivaationi oli nollassa. Nyt se on kohdallaan. Motivaatio löytyy hyvien tulosten kautta. Apconin kisoissa tuloskuntoni oli tulossa jo hieman alaspäin, joten nyt tehdään hienosäätöä kunnonajoituksen kanssa. Teemme kuusi viikkoa kestävän valmistautuminen kisoihin. Nähtäväksi jää, osuuko kuntohuippu MM-kisoihin, Antti Kurtin ohjelmilla puntteja nostava Totte Salmi kertoi.

Kurtti asuu Tampereella, minne Salmi lähettää videopätkiä omasta treenaamisestaan.

Totte Salmen lempilaji voimanostossa on maastaveto. Maasta on hyväksytysti noussut yli kolme kertaa oma paino.

– Vain harvoin minulla kysytään paljonko olen vetänyt maasta ylös. Yleensä keskustelut ohjautuvat penkkituloksiin.

Vantaalla syntynyt Salmi aloitti kilpailemisen vasta 38-vuotiaana. Toki punttisali oli tullut jo aiemmin miehelle tutuksi, kun hän nosteli puntteja omaksi ilokseen. Urheilutaustaa löytyy myös jalkapalloilijana.

– Tutkailin oman ikäryhmäni ja painoluokkani Suomen ennätystuloksia ja huomasin, että olen vain viiden kilon päässä niistä tuloksista. Ajattelin, että laitetaanpa nuo ennätykset uusiksi, Totte Salmi kertoi.

Liitot

Voimanosto

Suomessa toimii kaksi lajiliittoa: Suomen Voimanostoliitto (SVNL) ja Finland Powerlifting Organisation (FPO).

SVNL toimii kansainvälisen International Powerlifting Federationin (IPF) alaisuudessa.

Ammattilaisliitoksi kutsuttu FPO tekee yhteistyötä International Powerlifting Associationin (IPA), World Association of Benchers and Deadlifters (WABDL), Global Powerlifting Alliancen (GPA) ja Global Powerlifting Committeen (GPC) kanssa.

Lajiliittojen säännöt eroavat muun muassa varusteiden ja punnitusten osalla. SVNL nostajat kuuluvat Suomen Antidopingtoimikunnan (ADT) testauksen alle, koska saavat valtion tukea. FPO:n nostajia testataan, mutta testaus ei ole ADT:n alaista.

Voimanosto on kolmesta eri nostomuodosta koostuva kilpailulaji, jossa lasketaan jokaisen nostomuodon maksimisuoritukset yhteen.

Parhaimman yhteistuloksen saavuttanut kilpailija voittaa.

Voimanoston kolme nostomuotoa ovat jalkakyykky, penkkipunnerrus ja maastaveto.

Lähde: Wikipedia