Kolumni

Kartonki onneksi korvaa muovia

-

Muovista on tullut koko ajan paheneva ympäristöuhka maailmalle. Onneksi isotkin muovia käyttävät yritykset nyt heräävät suureen syntyvään roskan määrään.

Maailman suurimpiin kuluttajatuotteiden valmistajiin lukeutuva Unilever ilmoitti tiistaina puolittavansa muovin käyttämisen pakkauksissaan (IL 8.10.). Tällä hetkellä yhtiö käyttää vuosittain pakkauksissaan noin 700 000 tonnia muovia. Yhtiö myös lupasi, että sen käyttämät muovipakkaukset ovat uudelleenkäytettäviä, kierrätettäviä ja kompostoitavia vuoteen 2025 mennessä. Samaan vuoteen mennessä sen pakkausten muovista ainakin 25 prosenttia on kierrätettyä.

Kauppaketjuista ainakin Lidl on asettanut tavoitteen muovin määrän vähentämiselle. Ketju aikoo vuoden 2025 loppuun mennessä vähentää Suomessa viidenneksellä muovin käyttämistä omien merkkiensä tuotteissa ja pakkauksissa.

Suomi voi metsätalousmaana hyötyä paljon muovin vähentämisestä ja on jo hyötynytkin, sillä kartonkipakkausten suosio on samalla kasvanut pakkausmateriaalina.

Partiolaisena muovin kierrätys tuli minulle tutuksi 1990-luvun alussa. Kaivoimme maahan kuopan ja kätkimme sinne muovipussin. Taisimme laittaa sen maan alle syksyllä ja ottaa pois seuraavana keväänä. Pussi ei ollut oikeastaan muuttunut miksikään, mikä kuvasi meille nuorille partiolaisille hyvin muovin haitallisuutta luonnolle. Partiotoiminta oli silloin aikaansa edellä. Luultavasti nuorena saamani oppi on vaikuttanut siihen, että kierrätän perheeni kanssa kotitalousjätteemme tarkkaan. Se on vähän työlästä ja likaista, mutta kaikin puolin järkevää. Toivoisin kuitenkin nykyistä tiheämpää kierrätyspisteiden verkostoa. Niitä voisi olla suunnilleen jokaisella asuinalueella, jotta kierrätettävät materiaalit voisi käydä viemässä pois vaikka kävelylenkillä. Jos niitä kuljettaa moottorikulkuneuvolla pitkiä matkoja, toiminnan ekologisuus kärsii aika paljon.

Muovin suuri määrä hätkähdytti minua viimeksi tällä viikolla, kun siivosin aamupalapöytää. Leikkelepaketista, sulatejuustopaketista ja viilipurkista jäi mahdoton määrä muovia pöydälle. Seuraavalla kerralla yritän taas miettiä kaupassa hieman tarkemmin ostoksieni pakkauksia. Muovipakkauksia ei pysty käytännössä kokonaan välttämään, mutta niiden määrää pystyy vähentämään selvästi järkeviä valintoja tekemällä.

Suomi voi metsätalousmaana hyötyä paljon muovin vähentämisestä ja on jo hyötynytkin, sillä kartonkipakkausten suosio on samalla kasvanut pakkausmateriaalina. Kartongin tuotanto lisääntyy Suomessa esimerkiksi muuttamalla vanhoja paperikoneita kartonkikoneiksi. Oulussa tällainen muutos on tulossa ensi vuonna, kun Stora Enso muuttaa yhden paperikoneen aaltopahvin pintakartonkia eli kraftlaineria tuottavaksi koneeksi. Varkaudessa yhtiö teki samanlaisen muutoksen jo aikaisemmin. Kemissä Metsä Board on tuottanut laineria jo pitkään menestyksellisesti.