Ka­ri­haa­ran sahan vanhat ra­ken­nuk­set jyrän alle – Kemin kau­pun­ki myönsi pur­ku­lu­vat 21 sa­ha­ra­ken­nuk­sel­le

-
Kuva: Jussi Saarela

Metsä Fibren mahdollisesti Kemiin nouseva uusi biotuotetehdas saa toimintatilaa ympärilleen, kun pitkään tyhjänä seisseet saharakennukset puretaan pois tehtaan suunnitellun sijoituspaikan vierestä.

Metsäliitto Osuuskunta on saanut Kemin kaupungilta purkuluvat Metsä Woodin yhteensä 21 vanhalle saharakennukselle, jotka eivät ole suojeltuja. Rakennuksissa ei ole ollut sahaustoimintaa noin kymmeneen vuoteen. Lopullinen päätös Karihaaran sahan toiminnan lopettamisesta tehtiin puolenkymmentä vuotta sitten.

– Purkulupahakemuksemme koski Sahasaaren tehdasalueella pitkään käyttämättömänä olleita rakennuksia, jotka ovat pääasiassa varastorakennuksia. Käytäntömme on purkaa rakennukset, joilla ei ole näköpiirissä käyttötarkoitusta ja toisaalta tämä on osa valmistelevaa aluetyötä biotuotetehtaan rakentamiseksi. Nyt luvan saamisen jälkeen aloitamme purkutöiden suunnittelun ja tiedotamme erikseen niiden aloituksesta, Metsä Fibren toimitusjohtaja Ismo Nousiainen sanoo.

Purettavien saharakennusten koot vaihtelevat suuresti. Suurimman rakennuksen kerrosala on 10 790 neliömetriä ja pienimmän 36 neliömetriä. Purkutyöt pitää luvan ehtojen mukaan aloittaa 20.6.2022 mennessä.

Sahaustoiminta loppui Karihaaran sahalla kannattavuusongelmiin ja puun saatavuusongelmiin kymmenkunta vuotta sitten. Talouden taantumakin vaivasi silloin monenlaista yritystoimintaa. Sahan henkilökunta lomautettiin vuonna 2009. He eivät palanneet ikinä työpaikalleen takaisin, sillä puolenkymmentä vuotta sitten päätettiin, että sahan toiminta ei jatku enää.

Sahalla työskenteli loppuaikana viitisenkymmentä omaa työntekijää ja lisäksi kolmisenkymmentä alihankkijoiden palkollista.

Karihaaran saha toimi pitkään Kemissä, sillä se oli perustettu jo vuonna 1873.