pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tos etenee, eivätkä sen vai­ku­tuk­set ole enää kai­kil­ta osin py­säy­tet­tä­vis­sä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kap­tee­ni Roni Hir­vo­nen tyr­mis­tyi MM-tur­nauk­sen kes­key­tys­pää­tök­ses­tä – "Tosi us­ko­ma­ton juttu"

Nuorten Leijonien voittokulku kisoissa katkesi tylyllä tavalla.

Edmonton/Helsinki
Nuorten Leijonien kapteeni Roni Hirvonen tyrmistyi MM-kisojen keskeytyspäätöksestä.
Nuorten Leijonien kapteeni Roni Hirvonen tyrmistyi MM-kisojen keskeytyspäätöksestä.
Kuva: Pasi Mennander

Suomen nuorten jääkiekkojoukkueen kapteenin Roni Hirvosen apea kasvojen ilme Kanadan Edmontonissa kiteytti Nuorten Leijonien tunnot sen jälkeen, kun Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF oli puhaltanut koronapandemian pelossa alle 20-vuotiaiden miesten MM-turnauspelin poikki.

IIHF päätti keskeyttää MM-turnauksen, kun kisoissa paljastui testeissä neljäs koronatartunta, nyt Venäjän joukkueessa.

IIHF päätti MM-turnauksen keskeyttämisestä vain yhdeksän pelatun ja kolmen perutun ottelun jälkeen. Sveitsi tuomittiin Yhdysvaltoja vastaan voittajaksi kaukalon ulkopuolella 1–0 vastustajan koronatartunnan takia. Myös Suomelle tuomittiin A-lohkossa 1–0-voitto, kun Tshekin joukkueessa ilmeni testissä koronatartunta.

Jäällä vuosi sitten MM-pronssia ottanut Suomi voitti kisojen aluksi Saksan 3–1 ja sen jälkeen Itävallan 7–1. Käyrä näytti nousevaa, vaikka vastustajat eivät kovimmasta päästä olleetkaan. Alkulohkon päätteeksi vastaan olisi asettunut suurin ennakkosuosikki Kanada, joten Hirvosen ja hänen joukkuekaveriensa harmistuksen ymmärtää.

– Ei osannut yhtään odottaa tällaista. Tosi uskomaton juttu. Harmittaa tosi paljon, Hirvonen kertoi Jääkiekkoliiton videotallenteella.

2002 syntyneiden MM-joutsenlaulu

HIFK:n hyökkääjä Hirvonen odotteli parasta peliään MM-turnauksessa vasta tulevaksi. Joel Määtän ja Kasper Simontaipaleen kanssa ykkösketjussa pelannut Hirvonen jäi ketjukaveriensa tavoin vielä Saksaa ja Itävaltaa vastaan kolmosvitjan johtaman Samuel Heleniuksen johtaman hyökkäyskolmikon varjoon, mutta paukkuja oli parempaan.

Itseluottamus lujittui jo ennen MM-kisoja, kun Nuoret Leijonat kukisti koronan takia ainoaksi jääneessä harjoitusottelussaan vuoden takaisen maailmanmestarin Yhdysvallat.

– Tämä oli erityinen joukkue. Oli tosi hyvä henki ja hyvä fiilinki. Olisi ollut mahdollisuuksia vaikka mihin. Olen tosi pettynyt, mutta elämä jatkuu, MM-kisoissa kahdessa ottelussa yhden maalin syöttänyt Hirvonen sanoi.

Edmontonin tynkäturnaus jäi vuonna 2002 syntyneiden ikäluokan turhauttavaksi huipennukseksi Suomen nuorisomaajoukkueissa.

– Tämä oli viimeinen yhteinen turnauksemme 02-ikäluokalla. Haluan kiittää Jääkiekkoliittoa, miten hienon Leijonapolun olemme kulkeneet, Hirvonen päätti.