Kan­sain­vä­li­seen voi­mis­te­lun World Gym­naest­ra­daan lähtee Lapista voi­mis­te­li­joi­ta kol­mes­ta seu­ras­ta – Me­ri-La­pis­ta mukana on voi­mis­te­li­joi­ta Ke­min­maas­ta ja Yli­tor­niol­ta

Ylitornion voimistelu- ja liikunta ry:n naisista Saima Takala lähtee neljättä kertaa kansainväliseen Gymnaestradaan. Sirpa Heikka-Honkola osallistuu tapahtumaan ensimmäistä kertaa.
Ylitornion voimistelu- ja liikunta ry:n naisista Saima Takala lähtee neljättä kertaa kansainväliseen Gymnaestradaan. Sirpa Heikka-Honkola osallistuu tapahtumaan ensimmäistä kertaa.
Kuva: Picasa

Kolmen lappilaisseuran voimistelijat pakkaavat reppunsa kansainväliseen voimistelutapahtumaan Itävaltaan ensi heinäkuussa. World Gymnaestrada 2019 –tapahtumaan Dornbirnissa osallistuu Meri-Lapista Keminmaan naisvoimistelijoista kahdeksan henkilöä ja Ylitornion voimistelu ja liikunnasta yhdeksän henkilöä. Suurin lappilaisedustus on Sodankylän kisasiskoilla, joita Itävaltaan matkustaa 18.

YliVoLi:n ryhmässä mukana oleva Saima Takala lähtee kansainväliseen voimistelutapahtumaan neljättä kertaa. Hän on aikaisemmin ollut World Gymnaestradassa Lissabonissa, Lausannessa ja Helsingissä. Torniolainen Sirpa Heikka-Honkola lähtee ensimmäiseen World Gymnaestradaansa ylitorniolaisten ryhmässä. Molemmat naiset ovat aikaisemmin osallistuneet kotimaisiin voimistelun suurtapahtumiin, viimeksi Suomi Gymnaestradaan Turussa kesällä 2018.

YliVoLi:n naiset esiintyvät Elämän voima –kenttäohjelmassa. Ohjelmaan osallistuu Itävallassa 480 naista. Samaan kenttäohjelmakokonaisuuteen kuuluu #oonhyväjustnäin -ohjelma, johon osallistuu 70 voimistelijaa.

Lapissa odotetaan antoisaa voimistelutapahtumaa.

- On mukava olla mukana tapahtumassa. Ohjelmaan osallistuminen tuo vaativuutta ja vähän jännitystäkin. Ei olla pelkkiä turisteja. Kaikki ovat hyvällä tuulella ja samanhenkinen porukka yhdistää. Kokemuksella on merkitystä ja se jää mieleen, Takala summaa tapahtumien antia.

Harjoitusten, kenttänäytösten, ruokailujen ja majoituksen välisten reittien ja aikataulujen välillä vieraassa ympäristössä sukkuloiminen on oma lukunsa. Pieni selviytymistarinakin näihin tapahtumiin Takalan mukaan liittyy.

Valmistautumisessa on oma viehätyksensä.

-Porukka alkaa innostaa mukaan eikä tästä voi jäädä pois. Ohjelmat saattavat aluksi tuntua vaikeilta, mutta kun ne oppii, helpolta ne tuntuvat, Takala sanoo.

Omassa kenttäohjelmassa esiintyminen on kohokohta, mutta myös muiden esityksen, iltanäytökset ja halliohjelmat kuuluvat matkasuunnitelmaan.

Yksi mukava muisto Lausannesta oli Lémanin kylän pormestarin järjestämä iltajuhla suomalaisille, jotka majoittuivat Lémanin koululle.

Sirpa Heikka-Honkola on sopeutunut Ylitornion ryhmään. Ohjelmakin on hallinnassa.

-Turun tapahtumassa pääsin tunnelmaan mukaan ja tiedän mitä on tulossa. Nyt pääsen kansainväliseen tapahtumaan ja tunnelmaan sekä seuraamaan myös huippuesityksiä.

Sodankylän kisasiskojen ryhmässä on 14 paikallista voimistelijaa ja lisäksi neljä voimistelijaa Kittilä – Äkäslompolo – Ylläsjärvi –alueelta. Kaikki osallistuvat Elämän voima –ohjelmaan.

Keminmaan naisvoimistelijoiden voimistelijoista osa esiintyy Energian ympäröimä –ohjelmassa ja osa Arjen ylistys –ohjelmassa.

Keminmaan joukkueen voimistelijat ovat 20-60 vuotiaita. Joukossa on monta kansainvälisen tapahtuman konkaria. Eeva Laari on mukana neljättä kertaa, Kaija Laari ja Eeva-Liisa Aula ainakin kymmenettä kertaa.

-Osa on ollut nuoresta asti mukana ja lähtee kolmatta kertaa tapahtumaan, vaikka ikää on 25 vuotta, puheenjohtaja Eeva Laari kertoo.

World Gymnaestrada 2019 -tapahtuman lappilaisedustus on verrattain pieni.

-Yksi syy voi olla se, että seurat panostivat Suomi Gynmaestradaan kesällä 2018. Se saattoi vaikuttaa lähtijämäärään, Laari arvioi.

Keminmaassa markkinoitiin Suomi Gymnaestradaa ja sinne saatiin 50 hengen porukka.

-Se oli lapsille ja nuorille ihana kokemus ja sillä on seuralle suuri merkitys. Siihen kannatti panostaa, Laari tunnelmoi.

Viime kesän matkabudjetti saattoi myös vaikuttaa siihen, että ensi kesälle ei sitten lapsia ja nuoria saatu innostumaan kansainväliseen tapahtumaan Itävaltaan.

Suomesta kansainväliseen suurtapahtumaan Dornbirnissa osallistuu 1 500 voimistelijaa. Tapahtumaan odotetaan 20 000 voimistelijaa yli 50 maasta.

Suomen kenttäohjelmakokonaisuudessa on kaksi ohjelmaa, aikuisten naisten Elämän voima sekä yli 12-vuotiaiden tyttöjen ja poikien ohjelma #oonhyväjustnäin.

Arjen ylistys esitetään Pohjolan illassa. Energian ympäröimä esitetään Dornbirn Special –kenttänäytöksessä. Fig-gaalassa Suomesta on mukana aikuisten tanssillinen ohjelma Jäätikkö sulaa. Lisäksi on 9 halliohjelmaa ja kaupunkilavaesityksiä.

Tapahtuma

World Gymnaestrada 2019

Kansainvälisen voimisteluliiton järjestämä suurtapahtuma voimistelun harrastajille Itävallan Dornbirnissa 7.-13.7.2019.

20 000 osallistujaa yli 50 maasta.

Neljän vuoden välein järjestettävä tapahtuma, jossa esitetään kenttäohjelmia, juhlanäytöksiä, hallinäytöksiä ja kaupunkilavaesityksiä. Gymnaestradassa ei kilpailla.

Suomesta lähtee 1 500 voimistelijaa.

Lapista mukana ovat Ylitornion voimistelu ja liikunta, Keminmaan naisvoimistelijat ja Sodankylän kisasiskot.