kolumni: Kahden ikä­krii­sin ris­ti­pai­nees­sa – poden var­muu­dek­si mo­lem­pia

pääkirjoitus: Putinin Venäjä on to­dis­ta­nut ar­vaa­mat­to­muu­ten­sa ja häi­käi­le­mät­tö­myy­ten­sä jo useam­paan kertaan – Suomen on oltava valmis mihin tahansa

Kanadan jouk­ko­mur­han uh­ri­lu­ku nousi 22:een – poliisi etsii yhä mo­tii­via

Viikonloppuisen ammuskelun uhreista on saatu uutta tietoa. Heidän joukossaan oli ainakin poliisi, sairaanhoitaja ja opettaja. Nuorin uhreista oli 17-vuotias.

Kanadan liittovaltion poliisi selvittää, mistä ampuja sai käyttöönsä poliisiautoa muistuttavan auton.
Kanadan liittovaltion poliisi selvittää, mistä ampuja sai käyttöönsä poliisiautoa muistuttavan auton.
Kuva: RCMP HALIFAX HANDOUT

Kanadan poliisilla on yhä useita ratkaisemattomia kysymyksiä liittyen viikonloppuna Nova Scotian provinssissa sijaitsevasta Portapiquen kaupungista alkuunsa saaneeseen joukkoampumiseen.

Kyseessä on Kanadan historian pahin joukkoampuminen, jonka uhriluku nousi tiistaina 22:een. Poliisi selvittää nyt muun muassa sitä, mistä ampuja sai aidon poliisiunivormun ja poliisiautoa muistuttavan auton. Kummastakin oli suurta apua hänen pakomatkallaan.

Liittovaltion poliisi tutkii parhaillaan yhteensä 16 rikospaikkaa, joista useaan liittyy myös poltettuja taloja ja autoja. Ammuskelussa myös loukkaantui ihmisiä, mutta poliisi ei ole suostunut kertomaan, onko kuolonuhrien määrän nousu vielä mahdollinen.

Poliisi on myös ensimmäistä kertaa paljastanut ampuneensa tekijän, 51-vuotiaan novascotialaisen erikoishammasteknikon.

Tapahtumat saivat alkunsa pienestä Portapiquen rannikkokaupungista, jossa on talviaikaan vain noin 100 asukasta. Siellä sijaitsee myös tekijän kesäasunto. Poliisi sai useista ilmoituksia laukauksista kaupungissa sijaitsevassa talossa lauantaina illalla paikallista aikaa.

– Kun poliisi saapui paikalle, sekä talon sisä- että ulkopuolelta löytyi useita ruumiita, sanoi Chris Leather Nova Scotian poliisista.

Poliisi kävi paikalla tulitaistelun ampujan kanssa. Tämän jälkeen ampuja lähti pakomatkalle.

Ampuja kuoli poliisin luoteihin huoltoasemalla 13 tuntia tapahtumien alun jälkeen. Poliisilla ei vieläkään ole tietoa hänen motiivistaan.

Uhrien joukossa poliisi ja sairaanhoitaja

Kanadan lippuja ja särkyneiden sydänten kuvia on alkuviikon aikana laitettu esille kaikkialla Nova Scotian provinssissa.

Osa ampujan uhreista oli tälle ennestään tuttuja, osa ei ollut. Myös uhreista on saatu uutta tietoa. Nuorin vahvistettu uhri on 17-vuotias.

Vahvistettujen uhrien joukossa on lisäksi kokenut poliisi ja kahden lapsen äiti sekä opettaja, joka on kahden lapsen yksinhuoltajaäiti.

Ampumisessa kuoli myös työtehtävissä ollut sairaanhoitaja, jonka aviomies kertoo odottaneen parin toista lasta.

– Emme koskaan saaneet tilaisuutta kertoa perheillemme. Meidän piti kertoa asiasta tällä viikolla, Nick Beaton sanoi CTV Newsille.

The New York Timesin mukaan uhreiksi joutui lisäksi kolmehenkinen perhe, työttömyysjakson päätteeksi hiljattain töihin metsäalalle päässyt mies, naispuolinen erikoishammasteknikko sekä hiljattain paikkakunnalle miehensä eläköitymisen myötä muuttanut nainen.

Poliisi ei ole paljastanut yksityiskohtia siitä, millaista asetta ampuja käytti. Pääministeri Justin Trudeaun keskeisiä vaalilupauksia oli aselain tiukentaminen, ja hän kertoi tiistaina, että uusi lainsäädäntö oli lähes valmis ennen koronaviruskriisiä.

– Nova Scotian tragedia vain vahvistaa ja alleviivaa sitä, miten tärkeää meidän on jatkaa aserajoitusten tiukentamista. Teemme sen sopivana hetkenä, hän sanoi.