lumivyöry: NRK: yksi kuoli lu­mi­vyö­rys­sä Nor­jas­sa – ­hen­ki­löl­li­syys ei vielä sel­vil­lä

huoltoasemat: Säh­kö­au­to­jen ke­hit­tyes­sä py­säh­tyä tar­vit­see yhä har­vem­min – tar­koit­taa­ko se kuo­le­maa huol­toa­se­mil­le?

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kanada on nuorten miesten jää­kie­kon maail­man­mes­ta­ri – Tshekki kaatui jat­ko­ajan maa­lil­la 3–2

Tshekin viime mitalista U20-kisoissa on kulunut lähes kaksi vuosikymmentä. Pronssia otti aiemmassa ottelussa Yhdysvallat, joka voitti Ruotsin.

Kanada on voittanut alle 20-vuotiaiden miesten jääkiekon maailmanmestaruuden. Isännöimissään MM-kisoissa Kanada voitti Tshekin jatkoajalle venyneessä loppuottelussa maalein 3–2.

Ottelun kaksi ensimmäistä erää pysyivät visusti kisaisäntä Kanadan hanskoissa. Kanadan avausmaalin teki ensimmäisessä erässä Dylan Guenther, 19, joka myös syötti Shane Wrightin, 19, toisessa erässä tekemän maalin.

Sen sijaan kolmannessa erässä tapahtui äkillinen käänne, kun Tshekin Jiri Kulich, 18, avasi joukkueensa maalisaldon, ja heti perään Jakub Kos, 19, tasoitti. Ottelu ratkesi jatkoajan seitsemännellä minuutilla, kun Kanadan Guenther teki ottelun toisen maalinsa.

Hopeamitali on sellaisenaankin suuri saavutus Tshekille, jonka viime mitalista U20-kisoissa on kulunut lähes kaksi vuosikymmentä. Tshekit napsivat mitaleja kisoissa tätä ennen tasaiseen tahtiin ja voittivat vielä maailmanmestaruudet 2000 ja 2001.

Vuosituhannen alun jälkeen Kanadan, Yhdysvaltojen, Suomen, Ruotsin ja Venäjän vahvan mitalirintaman rikkojat ovat sen sijaan olleet vähissä. Tshekki onnistui tässä viimeksi vuoden 2005 pronssilla, kun taas Slovakia ylsi pronssille vuoden 2015 MM-kisoissa.

Yhdysvallat juhlii jääkiekon nuorten MM-pronssia - ottelussa tehtiin käsittämättömät 15 maalia

Yhdysvallat voitti Ruotsin jatkoajalla maalein 8–7 jääkiekon alle 20-vuotiaiden miesten MM-kisojen pronssiottelussa. Ottelu oli hyvin erikoinen, sillä joukkueet tekivät kamppailussa uskomattomat 15 maalia.

Ottelun ratkaisu venyi jatkoajalle, jossa Yhdysvaltojen voittomaalin teki Chaz Lucius, kun jatkoaikaa oli pelattu hieman yli kaksi minuuttia. Lucius teki ottelussa tehot 3+0.

Varsinkin ottelun toisessa erässä nähtiin hurjat maalitalkoot, kun joukkueet mättivät yhteensä yhdeksän maalia.

Myös ottelun päätöserä oli dramaattinen, sillä joukkueet lähtivät varsinaisen peliajan viimeiselle 20 minuuttiselle tasatilanteessa 5–5. Ensin Ruotsin Noah Östlund vei Ruotsin 6–5-johtoon, Yhdysvaltojen 6–6-tasoitus syntyi nelisen minuuttia myöhemmin Luke Hughesin onnistuttua.

Kun päätöserää oli pelaamatta reilut puolitoista minuuttia, Yhdysvaltojen Cutter Gauthier vei joukkueensa 7–6-johtoon. Ruotsi ei tästä lannistunut, vaan otti maalivahti Carl Lindbomin pois maalilta ja laittoi kaukaloon kuudennen kenttäpelaajan. Se tuotti tulosta, sillä Filip Bystedt viimeisteli 7–7-tasoituksen, kun kolmatta erää oli pelaamatta 22 sekuntia.

Bystedt oli pronssiottelussa Ruotsin tehokkain pelaaja pistein 2+1.