Pääkirjoitus: Ay-lii­ke ja hal­li­tus ovat ajau­tu­neet jää­rä­päi­syyt­tään pat­ti­ti­lan­tee­seen, mistä kum­man­kin on vaikea pe­rään­tyä

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kanada kaatoi Latvian ja eteni MM-jää­kie­kon lop­pu­ot­te­luun – neljäs pe­rät­täi­nen fi­naa­li­paik­ka

Tampere
Samuel Blais juhlii yhtä Kanadan maaleista Latviaa vastaan.
Samuel Blais juhlii yhtä Kanadan maaleista Latviaa vastaan.
Kuva: KIMMO BRANDT

Kanada pelaa huomenna jääkiekon maailmanmestaruudesta. Kanada kukisti Tampereella pelatussa kovaotteisessa ja kiihkeässä MM-välierässä Latvian 4–2.

Loppuottelupaikka on Kanadalle neljäs perättäinen jääkiekon MM-kisoissa. Viime vuonna Kanada hävisi loppuottelun Suomelle.

Latvia oli pudottanut puolivälierissä Ruotsin ja edennyt ensimmäistä kertaa MM-kisojen välieriin. Innostus näkyi ja kuului Tampereen areenan ympäristössä ennen peliä, missä latvialaiskannattajat joikasivat Steam-fiktiobändin vanhaa hittiä Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye omilla sanoituksillaan. Myös areenan sisällä latvialaisilla oli ääniaaltojen ylivoima, joka vain yltyi, kun Dans Locmelis lapioi paluukiekon Samuel Montembeaultin taakse 8.18 minuutin pelin jälkeen ja vei Latvian 1–0-johtoon.

Avauserässä Kanada hallitsi kiekkoa Latviaa enemmän ja suojeli puolustuksessa kurinalaisesti puolustusalueensa keskustaa. Toisen erän alussa Kanada lahjoitti Latvialle lähes minuutin kahden miehen ylivoimaa otettuaan joukkuerangaistuksen vaihtovirheestä ja sen päälle Pierre-Olivier Josephin huitomisjäähyn. Latvian ylivoimapeli oli kuitenkin voimatonta – mutta sama päti Kanadaan, joka tuhlasi ennen toisen erän puoliväliä Rihards Bukartsin kampitusjäähyn. Rodrigo Abols antoi pian Kanadalle uuden ylivoimamahdollisuuden, ja tällä kertaa kiekko osui jo tolppaan, mutta ei mennyt sisään. Tolppalaukauksen jälkitilanteessa Kanadan Adam Fantilli rynni Latvian maalille väkivaltaisuusjäähyn arvoisesti ja peli jatkui tasavajaalla. Molempien joukkueiden otteet kovenivat ja jäähyjä jaettiin toisessa erässä yhteensä yksitoista kappaletta, mutta yhtään erikoistilannemaalia ei syntynyt.

Kanadan runsas laukominen palkittiin

Kanadan tasoitus 1–1:een tuli ajassa 35.32, kun Samuel Blais laukoi pomppivasta poikittaissyötöstä kiekon takayläkulmaan. Tasatilannetta kesti kuitenkin vain runsas minuutti, kunnes Rudolfs Balcers purjehti keskeltä läpi ja laukoi 2–1 Latvialle.

Kolmatta erää oli pelattu vain 45 sekuntia, kun Kanadan runsas laukominen palkittiin tasoitusmaalilla. Jack Quinn laukoi nollakulmasta kiekon Latvian maalivahdin Arturs Silovsin maskin kautta maaliin. Kanada meni ensimmäisen kerran johtoon ajassa 48.56, kun 18-vuotias Adam Fantilli laukoi keskeltä 3–2. Takaa-ajossa Latvian kannattajat eivät luovuttaneet, mutta maalipaikkoja Latvia ei pystynyt luomaan. Scott Laughton laukoi Kanadan neljännen maalin viimeisellä minuutilla tyhjiin.

Toinen MM-loppuottelija selviää kello 18.20 käynnistyvässä välieräottelussa Yhdysvallat–Saksa.

Miesten MM-kilpailut:

Välierät:

Kanada–Latvia 4–2 (0–1, 1–1, 3–0)

1. erä: 8.18 Dans Locmelis (Rihards Bukarts, Kristaps Roberts Zile) 0–1.

Jäähyt: -.

2. erä: 35.32 Samuel Blais (Peyton Krebs, Jacob Middleton) 1–1, 36.38 Rudolfs Balcers 1–2.

Jäähyt: 21.37 Kanada joukkuerangaistus 2 min, 22.39 Pierre-Olivier Joseph K 2 min, 25.32 Oskars Cibulskis L 2 min, 25.32 Jack McBain K 2 min, 27.42 Rihards Bukarts L 2 min, 30.49 Rodrigo Abols L 2 min, 31.38 Adam Fantilli K 2 min, 32.31 Lawson Crouse K 2 min, 32.36 Rihards Bukarts L 2 min, 37.24 Samuel Blais K 2 min, 37.24 Uvis Janis Balinskis L 2 min.

3. erä: 40.45 Jack Quinn (Lawson Crouse, Scott Laughton) 2–2, 48.56 Adam Fantilli (Milan Lucic, Justin Barron) 3–2, 59.17 Scott Laughton 4–2 tm.

Jäähyt: 57.02 Oskars Batna L 2 min.

Jäähyt yhteensä: Kanada 6x2 min=12 min, Latvia 6x2 min=12 min.

Maalivahtien torjunnat: Samuel Montembeault Kanada 6+5+9=20, Arturs Silovs Latvia 9+15+8=32.