Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Kal­lel­la on en­sim­mäi­nen katkon paikka Chi­les­sä – " ”Nyt ajetaan enää Elfyniä vas­taan"

Rovanperä taistelee tallikaverinsa kanssa rallin maailmanmestaruudesta.

Lamia
Kalle Rovanperä ja Jonne Halttunen pääsivät Kreikassa tuulettamaan kauden kolmatta MM-voittoa.
Kalle Rovanperä ja Jonne Halttunen pääsivät Kreikassa tuulettamaan kauden kolmatta MM-voittoa.
Kuva: Pyykkö, Kari

Toyotan Kalle Rovanperä otti kauden kolmannen voittonsa sunnuntaina päättyneestä Kreikan MM-rallista. Samalla nuori suomalaistähti otti ison harppauksen kohti toista perättäistä maailmanmestaruutta.

Voitto heltisi lopulta puolentoista minuutin erolla tallikaveri Elfyn Evansiin. Toyotan kaksoisvoitto oli täpärällä, sillä Hyundain Dani Sordo taipui Evansille vain 4,2 sekunnilla.

Kun ajamatta on enää kolme osakilpailua, Rovanperän johtoasema MM-taulukossa on mukavat 33 pistettä ennen Evansia. Kausi jatkuu Chilessä syyskuun lopussa, missä Rovanperällä on jo ensimmäinen sauma ratkaista mestaruus.

– Tuskin siellä (Chilessä) mitään tapahtuu. Pitää itse selvitä myös maaliin. Se voi äkkiä kääntyä toisin päin niin kuin Suomessa nähtiin. Tietenkin on hyvä fiilis, kun on ajettu monta kisaa hyvää vauhtia. Kaikki on hyvällä mallilla, Rovanperä sanoi.

– Nyt ajetaan enää Elfyniä vastaan. Thierry (Thierry Neuville) on niin kaukana pisteissä, että realistisesti Elfyniä vastaan ajetaan. Häneen aletaan peilata, että pysytään kisoissa hänen lähellään.

Suomalainen pystyi varmistelemaan sunnuntain kahdella ensimmäisellä erikoiskokeella, mutta latasi kaiken peliin kilpailun päättäneellä power stage -erikoiskokeella. Kalle latoi 9 km:n erikoiskokeella 2,5 sekunnin eron seuraavaan.

Kilpailun voitto toi 25 pistettä ja päätöserikoiskokeen voitto viisi lisäpistettä, joten Rovanperä sai Kreikasta maksimipotin.

Maltti oli valttia Kreikassa

Kreikan MM-rallissa nähtiin tänä vuonna äärimmäisiä sääolosuhteita, joten voiton avain oli kypsä ajo. Rovanperän voitto varmistui jo lauantaina, kun Hyundain Neuville ja Toyotan Sebastien Ogier teloivat autojaan keskeytysten arvoisesti.

– Tasaisella ajolla saimme hyvän tuloksen. Totta kai pari nopeampaa autoa oli edessämme, mutta heillä oli omat ongelmansa. Tämä on kuitenkin sellainen ralli, että pitää malttaa ajaa maaliin asti, Rovanperä sanoi.

– Ulosajon jälkeen on aina tärkeää saada fiilis takaisin. Ei luotto ole mihinkään kadonnut, sillä olemme olleet viime kisoissa joka kerta hyvässä vauhdissa, Rovanperä viittasi Suomen MM-ralliin, jossa täräytti ulos tieltä.

Lapille kelpo sija hankalasta rallista

Hyundain Esapekka Lapin kilpailu oli teknisiä murheita täynnä, mutta ongelmissa oli myös moni muu kärkikuljettaja. Lappi ylitti maalilinjan viidennellä sijalla eron ollessa kärkeen yli kuusi minuuttia.

– Huono maku jäi, paljon oli ongelmia. Osa niistä oli ehkä itsekin aiheutettuja. Varsinkin lauantai oli pelkkää kuraa. Yhdellä pätkällä auto toimi, joten ei siitä oikein jäänyt mitään käteen, Lappi summasi tallinsa.

– Tänään pystyimme vielä power stagella hyökkäämään ja ottamaan yhden pisteen. Se toi fiilistä. Tärkeää oli, että pystyimme korjaamaan matkan varrella kaikki viat. Muuten ei olisi saatu edes näitä pisteitä, Lappi kertasi.

Kaksoisvoitollaan Toyota karkasi valmistajien mestaruustaistelussa jo 91 pisteen päähän Hyundaista. Vain ihme vie japanilaisvalmistajalta kolmannen perättäisen merkkimestaruuden.

– Valmistaudutaan ihan normaaliin tapaan jäljellä oleviin ralleihin. Totta kai tilanne on hyvä. Hyvin on kausi mennyt, ja tämä on palkinto siitä, Toyotan urheilutoimenjohtaja Kaj Lindström totesi.

Jari-Matti Latvala juhli Japanissa

Samaan aikaan Kreikan MM-rallin kanssa juhli Toyotan WRC-tallin pomo Jari-Matti Latvala vakuuttavaa voittoa Japanin rallisarjan kauden kuudennessa osakilpailussa. Kisassa ajettiin 12 erikoiskoetta, ja Latvala oli nopein 11 pikataipaleella. Vain sunnuntain toinen puolen kilometrin yleisöpätkän veto meni Latvalalta ohi suun.

Latvala ajoi Japanissa tiimin uudella GR Yaris Rally2 -kilpurilla. Toyotan uudelle autolle Hokkaido-ralli oli menestys, sillä Norihiko Katsuta varmisti automerkille kaksoisvoiton.