Lakko alkaa:: Tänään alkava lakko su­pis­taa hiih­to­kes­kus­ten au­ki­olo­ai­ko­ja ja sulkee osan rin­teis­tä – lakon pii­ris­sä hissit ja vä­li­ne­vuok­raa­mot

Hirvilaskuri: "Hen­ki­ses­ti ollaan jo tal­vi­te­loil­la"– huo­mat­ta­va osa Lapin hir­ven­kaa­to­lu­vis­ta jäänee käyt­tä­mät­tä, katso tuoreet saa­lis­lu­vut hir­vi­las­ku­ris­ta

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa päivän luukku tästä

Kalle Ro­van­pe­rän mes­ta­ruus voi ratketa jo Krei­kas­sa – "Kaikki kortit ovat vähän väärin päin"

Esapekka Lapin mukaan perjantai on "raaka päivä" varsinkin Rovanperälle.

Lamia
Toyota-kuski Kalle Rovanperällä on mahdollisuus varmistaa maailmanmestaruus Kreikassa.
Toyota-kuski Kalle Rovanperällä on mahdollisuus varmistaa maailmanmestaruus Kreikassa.
Kuva: Toyota Gazoo racing

Toyota-kuski Kalle Rovanperällä on mahdollisuus varmistaa rallin maailmanmestaruus jo tulevana viikonloppuna Kreikassa.

Nuoren suomalaistähden johtoasema MM-sarjassa on muhkeat 72 pistettä ennen Hyundain Ott Tänakia. Rovanperä tarvitsee Kreikasta 19 pistettä enemmän kuin vuoden 2019 maailmanmestari Tänak. Myös tallikaveri Elfyn Evansin ja toisen Hyundai-kuski Thierry Neuvillen ei pitäisi saada suurta pistepottia Akropolis-rallista, jotta suomalaiskuskin mestaruus saisi sinettinsä.

– Mestaruus ei ole vielä kovin todennäköinen. Yritämme ajaa mahdollisimman kovat pisteet täältä, jotta mestaruus tulee mahdollisesti lähemmäksi, Rovanperä mietti.

– En tietenkään pistäisi pahaksi, jos mestaruus sattuisi varmistumaan jo täällä. Yritämme aina parhaamme, ja tavoitteena on ajaa mahdollisimman kova kisa.

MM-sarjan johtajana Rovanperä joutuu perjantaina jälleen auraamaan irtosoraa erikoiskokeilla. Lisähaastetta tuo perjantain reitti, kun vain yksi pikataival ajetaan kahteen kertaan.

– Oikeastaan kaikki muut pätkät vuoristossa ovat vähän kosteita ja linjat ovat kovia. Perjantaina taas on pelkkää irtosoraa. Siinä mielessä kaikki kortit ovat vähän väärin päin, Rovanperä harmitteli.

Lappi pyrkii jälleen podiumille

Toyotan kolmatta tehdastallin autoa Kreikassa ajava Esapekka Lappi on ajanut kahdessa edellisessä MM-rallissa kolmanneksi. Pieksämäkeläinen kokee, että varovainen taktiikka voi toimia myös Kreikassa erinomaisesti.

– Yritetään ensiksi selvitä perjantaista ehjin nahoin ja katsotaan sitten, missä ollaan. Toki lähtöpaikkaa pitää käyttää mahdollisimman hyvin. Vaikeaa on varmasti varsinkin niillä pätkillä vastata muiden vauhtiin, joilla jätkät ajoivat jo viime vuonna. Viiden sakissa pitäisi vähintään olla, Lappi pohti.

Kreikan MM-ralli käynnistyy torstai-iltana Ateenan olympiastadionilla ajettavalla yleisöerikoiskokeella. Perjantaina ohjelmassa on seitsemän erikoiskoetta.

– Perjantai on aika raaka päivä, kun ei ole mitään huoltoa. Myös olosuhteet ovat kaikista rajuimmat perjantaina. Varsinkin Kallelle on luvassa raaka päivä ensimmäisenä autona, Lappi summasi.

– Minun taas ei tarvitse välttämättä edes ajaa täysillä. Renkaat on pidettävä ehjinä ja auto myös. Sitten aikojen pitäisi tulla automaattisesti.

Rallin MM-sarjan juniorisarjan viimeinen osakilpailu otellaan Kreikassa. Suomalaiskuskeista mestaruudesta kamppailevat viime vuoden mestari Sami Pajari sekä Lauri Joona. WRC2-luokassa menestystä kilvoittelevat Teemu Suninen sekä Emil Lindholm.

– Olosuhteet ovat täällä isommassa roolissa kuin aiemmissa kisoissa. Nopea pitää toki olla, mutta kestävyys on isommassa rollissa. Ei ole helppoa tasapainotella niiden välillä, Pajari mietti.

Yle näyttää Kreikan MM-rallin tapahtumat seuraavasti. Pe 9.9. klo 21.50 TV2 2. päivän huippuhetket. La 10.9. klo 11.00 TV2 EK 10,  klo 17.00 Areena EK 13, klo 21.00 TV2 Huippuhetket. Su 11.9. klo 9.00 Areena EK 14, klo 10.00 TV2 EK 14 (kooste), klo 13.00 TV2    Power Stage.

C More näyttää kaikki erikoiskokeet suorana: Pe 9.9. klo 7:45 EK 2-3, 11:25 EK 4, 13:00 EK 5, 15:00 EK 6, 17:40 EK 7. La 10.9. klo 8:20 EK 8-9, 10:55 EK 10, 14:20 EK 11-12 ja MM-rallistudio, 17:00 EK 13 ja MM-rallistudio. Su 11.9. klo 8:50 EK 14-15, 16:00 EK 16 ja MM-rallistudio.