kolumni: Kahden ikä­krii­sin ris­ti­pai­nees­sa – poden var­muu­dek­si mo­lem­pia

pääkirjoitus: Putinin Venäjä on to­dis­ta­nut ar­vaa­mat­to­muu­ten­sa ja häi­käi­le­mät­tö­myy­ten­sä jo useam­paan kertaan – Suomen on oltava valmis mihin tahansa

Kalle Ro­van­pe­rä kelpo kak­ko­nen Jy­väs­ky­läs­sä: "Sar­ja­joh­to kasvoi vähän lisää"

Ott Tänakin hurja ajo palkittiin Suomen MM-rallissa Toyotan voittoputken katkaisulla.

Kalle Rovanperä ja Jonne Halttunen tekivät liki sen mitä suomalaiset odottivat. Perjantain aurausurakka maksoi koko rallin ykkössijan.
Kalle Rovanperä ja Jonne Halttunen tekivät liki sen mitä suomalaiset odottivat. Perjantain aurausurakka maksoi koko rallin ykkössijan.
Kuva: Toyota Gazoo Racing

Hyundain Ott Tänak ajoi kauden toisen voittonsa viemällä nimiinsä sunnuntaina päättyneen Suomen MM-rallin 6,8 sekunnin erolla Toyota-kuski Kalle Rovanperään.

Voitto oli virolaiselle jo kolmas Jyväskylässä. Kaksi ensimmäistä tulivat vuosina 2018–19, kun mies ajoi vielä Keski-Suomessa päämajaansa pitävän Toyotan tiimissä. Nyt Tänak katkaisi Toyotan vuodesta 2017 jatkuneen voittoputken kotiteillä.

– Ei tämä missään nimessä ollut urani parasta ajoa, mutta varmasti yksi isoimmista voitoista. Toyota on aina dominoinut täällä ja on hienoa lyödä heidät kotikentällään, Tänak hehkutti.

– Ajoin ehkä rohkeimmin mutta samaan aikaan tyhmimmin koko urallani. Minun oli pakko sopeuttaa ajotyyliäni autoa varten ja hyökätä rajusti.

Virolainen Ott Tänak voitti Suomen MM-rallin kolmannen kerran. Hyundaille ykkössija oli merkin ensimmäinen.
Virolainen Ott Tänak voitti Suomen MM-rallin kolmannen kerran. Hyundaille ykkössija oli merkin ensimmäinen.
Kuva: Hyundai Motorsport

Auraus maksoi Kallen voiton

Rovanperä joutui perjantaina ajamaan ensimmäisenä autona ja tien auraus maksoi reilut 20 sekuntia. MM-sarjaa ylivoimaisesti johtava suomalaistähti nousi kuitenkin toiseksi ja nappasi vielä viisi lisäpistettä voittamalla kisan päättäneen Power Stage -erikoiskokeen.

– Tiesin, että perjantai tulee olemaan vaikea. Sen jälkeen taisteltiin vastaan se mikä pystyttiin, Rovanperä summasi.

– Eroja on täällä liian vaikea ajaa kiinni, ja valitettavasti perjantaina ero Tänakiin kasvoi liian suureksi. Teimme mielestäni ihan maksimisuorituksen.

Mestaruus erittäin lähellä

Teoreettisesti Rovanperän mestaruus voi ratketa jo kahden viikon kuluttua Belgiassa, joskin ensimmäisiä suomalaisia mestaruusjuhlia sitten vuoden 2002 ja Marcus Grönholmin joutunee odottamaan myöhemmälle syksyyn.

– Totta kai harmittaa paljon, että jäimme toiseksi. Kannustus oli huikeaa koko viikonlopun, olisihan se ollut hienoa antaa yleisölle hyvä suomalaistulos. Eihän se nytkään huono ollut, mutta voitto on aina parempi, Rovanperä mietti.

– Pakko olla silti tyytyväinen. Sarjajohto kasvoi taas vähän lisää. Olen yrittänyt ajaa koko kauden fiksusti ja sitä taktiikkaa noudatin myös täällä. En usko, että mestaruus Belgiassa vielä ratkeaa. Siihen on matemaattisesti aika pieni mahdollisuus.

Tänak nousi voittonsa myötä MM-sarjassa toiseksi, mutta ero Rovanperään on muhkeat 94 pistettä. Viidenneksi Jyväskylässä sijoittunut Hyundain Thierry Neuville on kolmantena pisteen Tänakia perässä.

Esapekka Lappi seisoi kartturinsa Janne Fermin kanssa palkintopallilla värikkään kisan päätteeksi. Tiimitoveri Elfyn Evans jäi lopulta neljänneksi 16,9 sekunnin turvin.

Jari Huttusella tunteiden vuoristorataa

Ensimmäistä kertaa urallaan pääluokalla ajaneen Jari Huttusen kisa päättyi Fordin ratissa kymmenenteen sijaan. Kisa oli kiuruvetiselle hankala, sillä Huttusen Rally1-autossa oli joka päivä teknisiä vikoja.

– Etenkin rikkinäisellä ohjaustehostimella ajaminen on vaikeaa ja suoraan sanottuna villiä toimintaa, kun ohjaus jumittaa välillä, joten vauhtia on pakko pudottaa. Kisa oli kaikkineen melkoista tunteiden vuoristorataa ongelmien takia, mutta on hieno fiilis päästä maaliin tällaisella autolla. Tulos ei valitettavasti ollut se mitä haettiin, myönsi Huttunen, jolle oli kisaa varten kasattu noin 200000 euron budjetti.

Huttusen ja Mikko Lukan MM-rallikausi jatkuu jo kahden viikon päästä Fordin WRC-luokan autolla Belgian MM-rallissa, jossa he puolustavat viime vuoden voittoa.

Teemu Suninen luotsasi Hyundainsa WRC2-luokan ykköseksi Jyväskylän MM-rallissa.
Teemu Suninen luotsasi Hyundainsa WRC2-luokan ykköseksi Jyväskylän MM-rallissa.
Kuva: WRC

Suninen täydensi Hyundain täysosuman

Teemu Suninen ylsi kauden ensimmäiseen WRC2-luokan voittoonsa sunnuntaina päättyneessä Suomen MM-rallissa. Hyundain Rally2-autolla ajava Suninen täydensi korealaisvalmistajan täydellisen viikonlopun, sillä tiimi juhli ykköstilaa myös yleiskilpailussa Ott Tänakin voimin.

Hyundain Rally2-autolla on voitettu MM-sarjassa vain kertaalleen aiemmin viime vuoden elokuussa Belgiassa, joskin tuolloin Jari Huttusen kaikki kilpakumppanit keskeyttivät vähintään kertaalleen. Suomessa voitto tuli tiukan taiston jälkeen, kun Skodalla ajava Emil Lindholm hävisi Suniselle vain 7,7 sekuntia.

– Olen erittäin tyytyväinen. Kovaa sekuntitaistelua oli koko viikonlopun. Se varmasti kehittää molempia kuskeja. Skoda on ollut täällä aina vahva, joten jos heidät onnistuu voittamaan, on onnistunut erinomaisesti, Suninen hehkutti.

– Auto on nyt todistetusti voittaja. Olemme testanneet paljon ja siihen olen tyytyväinen, että olemme onnistuneet kehitystyössä.

Lindholmilla jäi hampaankoloon, vaikka WRC2-luokan kakkostilan lisäksi tilille tuli myös voitto junioreiden puolelta.

– Ei tässä ihan supertyytyväinen voi olla. Lauantaina ja sunnuntaina oli sen tason tekemistä, mitä pitääkin olla. Saimme Teemua kiinni, mutta emme tarpeeksi. Pitää miettiä, miksi perjantaina jäätiin niin paljon. Kuitenkin ihan hyvä tulos ja pisteet, Lindholm summasi.

Yleiskilpailussa Suninen oli seitsemäs ja Lindholm kahdeksas.

Poiminta

MM-tilanne

Kuljettajien MM-tilanne: 1) Rovanperä 198, 2) Tänak 104, 3) Neuville 103, 4) Evans 94, 5) Katsuta 81, 6) Craig Breen Irlanti, Ford 64, 7) Lappi 42, 8) Sebastien Loeb Ranska, Ford 35, 9) Sebastien Ogier Ranska, Toyota 34, 10) Dani Sordo Espanja, Hyundai 34, ....19) Suninen 6, ...21) Lindholm 6, ...23) Huttunen 4.

Seuraava kilpailu: 18.–21. elokuuta, Belgia.