Onnettomuus: Au­toi­li­ja törmäsi ala­ikäi­seen pyö­räi­li­jään Iva­los­sa ja pakeni pai­kal­ta

Sää: Harmaa loska väistyy pian - ensi viikon hiih­to­lo­ma­lai­sil­le lu­va­taan jo au­rin­koi­sem­pia hiih­to­ke­le­jä

Kak­kos­ko­riin yl­tä­mi­nen toi Huuh­ka­jil­le ar­pa­on­nen sie­me­nen, mutta vielä ei voi tuu­let­taa

EM-karsintojen lohkot arvotaan ensi viikon sunnuntaina. Suomi välttää varmuudella muun muassa Ranskan, Englannin ja Serbian.

Helsinki
Maanantainen Montenegro-voitto takasi Suomelle B-liigan lohkon kakkossijan Kansojen liigassa.
Maanantainen Montenegro-voitto takasi Suomelle B-liigan lohkon kakkossijan Kansojen liigassa.
Kuva: BORIS PEJOVIC

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on kakkoskorissa ja voi välttää useita hankalia vastustajia, kun vuoden 2024 EM-kisoihin tähtäävät karsintalohkot arvotaan 9. lokakuuta. Seuraava miesten EM-lopputurnaus pelataan Saksassa.

Suomi sijoittui Kansojen liigan B-liigan lohkossaan toiseksi. Sijoituksen sinetöi maanantainen 2–0-vierasvoitto Montenegrosta. Suomi päätyi Kansojen liigan rankingissa 21. sijalle ja jatkaa B-tasolla.

Suomea auttoi EM-arvontojen kakkoskoriin etenkin naapurimaa Ruotsi, joka pelasi tiistaina 1–1-tasapelin Sloveniaa vastaan Kansojen liigan päätöskierroksella. Ruotsi jäi lohkossaan viimeiseksi ja putosi B-liigasta C-tasolle.

EM-arvonnoissa vain Tanska on Pohjoismaista Suomea ylempänä ykköskorissa. Ruotsi, Serbialle päätöspelinsä hävinnyt Norja ja Israelin taakse lohkossaan jäänyt Islanti ovat kolmoskorissa.

EM-jalkapallon karsintojen arvonnassa joukkue ei voi saada vastustajaa omasta arvontakoristaan. Suomi välttää siten varmuudella muut kakkoskorin maat, joita ovat Ranska, Itävalta, Tshekki, Englanti, Wales, Israel, Bosnia-Hertsegovina, Serbia ja Skotlanti.

Ylimmässä arvontakorissa ovat Tanskan lisäksi Hollanti, Kroatia, Espanja, Italia, Portugali, Belgia, Unkari, Sveitsi ja Puola. Yksi niistä arvotaan Suomenkin karsintalohkoon.

Arpaonni voi suosia Huuhkajia, mutta toisinkin voi käydä. Kolmoskorissa on tasoa, ja nelos- ja viitoskoreihinkin riittää kovia vastustajia, kuten Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan arvolistalla 42. sijalla oleva Turkki tai 51. sijalla oleva Slovakia. Suomi on rankingissa 59:s.

EM-karsinnat alkavat maaliskuussa

Frankfurtissa ensi viikon sunnuntaina pidettävässä arvonnassa 53 joukkuetta arvotaan kymmeneen joko viiden tai kuuden joukkueen lohkoon. Jokaisen lohkon kaksi parasta joukkuetta pääsee vuoden 2024 lopputurnaukseen, joka pelataan Saksassa yhdeksällä paikkakunnalla. Lisäksi kolme EM-paikkaa ratkotaan jatkokarsinnoissa.

Isäntämaa Saksa saa kisapaikan ilman karsintoja. Karsinnat alkavat 23.–25. maaliskuuta ensi vuonna. Sotaa käyvää Venäjää ei ole kelpuutettu mukaan karsintoihin.