Pääkirjoitus: Ay-lii­ke ja hal­li­tus ovat ajau­tu­neet jää­rä­päi­syyt­tään pat­ti­ti­lan­tee­seen, mistä kum­man­kin on vaikea pe­rään­tyä

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kake Ka­ris­son aloitti muu­si­kon uran salaa opis­ke­li­ja­käm­päs­sä Ro­va­nie­mel­lä – Matka kohti isoja lavoja jatkuu nyt muu­tol­la Hel­sin­kiin

Eetu Kaikkonen oli nuori jääkiekkoilija ja rokkibändin rumpali eikä kertonut kenellekään, että tekee poppia. Jos joku tuli kylään, hän tunki äänityslaitteet komeroon.

Urbaani ympäristö vai luonto? kysyttiin Kake Karissonilta kuvauspaikkaa valittaessa. Luonto, vastasi poppari, joka on esitellyt musiikkivideoillaan niin Ounasvaaran kuin Hiidenkirnutkin. Toimittajan ehdottama parkkihalli ei tuntunut yhtään omalta.
Urbaani ympäristö vai luonto? kysyttiin Kake Karissonilta kuvauspaikkaa valittaessa. Luonto, vastasi poppari, joka on esitellyt musiikkivideoillaan niin Ounasvaaran kuin Hiidenkirnutkin. Toimittajan ehdottama parkkihalli ei tuntunut yhtään omalta.
Kuva: Pekka Aho

Toivottavasti kenenkään ei tarvitsisi tehdä niin kuin minun, miettii Eetu Kaikkonen.

Vuosikymmenen alussa hän oli musiikin teosta innostunut nuori mies. Sanoituksia syntyi bussimatkojen ratoksi, ja kotiin hän tilasi äänityslaitteiston.

– Jos joku laittoi viestin, että on tulossa kylään, piilotin kaiken. Revin piuhat irti ja piilotin kaiuttimet ja mikit kaappeihin tai sängyn alle.

Kaikkonen teki musiikkia kahden vuoden ajan kertomatta siitä kenellekään. Ei vanhemmilleen, ei edes parhaille ystävilleen.

Miksi?

Tähän kysymykseen mies vastaa nauraen, sillä nyt tilanne jo huvittaakin.

– No siinä pelossa, että jos joku saa tietää, että teen tällaista, niin siitä aletaan kiusata, hän sanoo. – Sehän kuulostaa tosi typerältä nyt jälkeen päin, mutta silloin pelko oli niin kova.

Pelko osoittautui turhaksi

Lopulta hän rikkoi jään keväällä 2015. Yhtäkkiä, eräänä maanantaina hän päivitti sosiaaliseen mediaan viestin, että uusi biisi julkaistaan perjantaina.

Mitä, mitä, mitä? kysyivät kaverit. Eikä kukaan nauranut.

– Pelko osoittautui täysin turhaksi. Toki joitakin ilkeitä kommentteja tuli, niin kuin tulee nykyäänkin, mutta se nyt tavallaan kuuluu asiaan, Kaikkonen sanoo.

Kappale ’Nyt tai ei koskaan’ julkaistiin keskiyöllä, ja ensimmäisen vuorokauden aikana se keräsi Youtubessa yli tuhat kuuntelukertaa. Se on ensikertalaiselle paljon. Puhelin piippasi täyteen kehuja ja onnentoivotuksia.

Tuotantoyhtiö on brändännyt Karissonin Suomen positiivisimmaksi poppariksi. Sitä hän haluaa myös olla.
Tuotantoyhtiö on brändännyt Karissonin Suomen positiivisimmaksi poppariksi. Sitä hän haluaa myös olla.
Kuva: Pekka Aho

Räpin ja rockin elementtejä yhdistellen

Neljä vuotta myöhemmin Kaikkonen, artistinimeltään Kake Karisson on julkaissut jo useita kappaleita ja tehnyt yhteistyösopimuksen helsinkiläisen tuotantopalveluja tarjoavan yrityksen kanssa.

Alkuun musiikkiharrastus kilpaili jääkiekon kanssa, ja vapaa-aika kului sekä RoKin että rockin parissa. Lopulta lätkä vaihtui luokanopettajaopintoihin ja rock poppiin.

Kake Karissonia on luonnehdittu välillä räppäriksi, mutta itse hän kokee olevansa poppari tai pop-/hip-hop-artisti.

– Ala-asteellahan me kuunneltiin räppiä. Sitten yläasteella alettiin kuunnella rockia. Siinä ihastuin kertosäkeisiin ja melodioihin. Näitä elementtejä nyt yhdistelen.

Gradua vaille valmis luokanopettaja

Se, että alkuun pelotti, leimaa Kake Karissonin muusikon uraa edelleen. Se on itse asiassa hänen tekemisensä ja sanomisensa ydin: välittää rohkeutta ja positiivista asennetta.

– Monesti pelot ovat turhia. Ne ovat oman pään sisällä ja rajoittavat elämää aivan hulluna. Jos silloin en olisi rohkaistunut ja julkaissut omaa biisiä, niin olisi jäänyt kaikki nämä elämän parhaimmat jutut kokematta.

Alkuun hän otti tavoitteekseen, että edes yksi ihminen rohkaistuisi hänen esimerkistään tekemään sitä, mitä haluaa.

– Se tavoite on täyttynyt, hyvinkin. Nyt haluan muuttaa koko Suomen kulttuuria positiiviseksi. Haluan, että ihmiset uskaltaa jahdata omia unelmiaan ja elää omannäköistä elämää eikä tarvitsisi pelätä, että lynkataan netissä.

Kake Karisson muuttaa Helsinkiin aloittaakseen viimein kunnolla muusikon uran. Tavoite on saada ensi vuonna elanto musiikista.
Kake Karisson muuttaa Helsinkiin aloittaakseen viimein kunnolla muusikon uran. Tavoite on saada ensi vuonna elanto musiikista.
Kuva: Pekka Aho

Koska haaveet on tehty tavoiteltaviksi, Karisson viimeisteli tänä keväänä opintonsa gradua vaille valmiiksi, jotta kalenterissa olisi viimein tilaa muusikon työlle. Seuraava askel on muuttaa Helsinkiin. Gradu on tarkoitus tehdä, mutta pääpaino on musiikissa, jotta siitä riittäisi elannoksi.

Kuuntele Kake Karissonin uusin kappale, kesäkuussa ilmestynyt Tästä tulee hyvä päivä:

Tulevaisuuden yksi visio on auttaa lapsia ja nuoria heidän elämänpoluillaan. Siihen unelmaan liittyy myös viime talven koulu- ja nuorisotilakiertue Rovaniemellä ja lähikunnissa.

– Monilta kouluilta tuli jälkeenpäin viestiä, että vierailu oli vaikuttanut positiivisesti moniin oppilaisiin ja ilmapiiriin luokassa.

Kuka?

Kake Karisson

Oikealta nimeltään Eetu Kaikkonen. Ikä 28.

Koulutukseltaan liikuntaneuvoja, ylioppilas ja gradua vaille valmis luokanopettaja.

Asunut lapsuutensa Pöykkölässä, opiskellut Rovaniemellä. Muuttaa elokuussa Helsinkiin.

Artistinimi on vanha lempinimi. Kaikkonen > Kake. Karisson tulee Kari-isän nimestä.

Uusin kappale Tästä tulee hyvä päivä julkaistiin kesäkuussa.

Kappale Soihtu oli Suomen paralympiajoukkueen kisabiisi vuonna 2018.

Teki viime vuonna kiertueen Rovaniemen ja lähikuntien kouluissa ja nuorisotiloilla. Kannusti lapsia ja nuoria uskomaan omaan tekemiseen.

Oho: Pikkupoika ja NHL-unelma

Eetu Kaikkonen eli nuoruutensa matkalla NHL:ään. Sellainen mielikuva syntyi pienenä aloitetun jääkiekkoharrastuksen myötä.

Lopulta parikymppisenä, Suomi-sarjassa pelaavan RoKin maalivahtina, hän hoksasi, että taidot eivät ehkä koskaan riitäkään ammattilaisuralle.

Uudeksi kiinnostukseksi oli hiipinyt musiikin tekeminen, ja sen myötä Kaikkonen oppi, miltä tuntuu olla erityisen innostunut.

– Jälkeen päin ajattelin, että ehkä oli niin, että en kuitenkaan ollut valmis tekemään tarpeeksi jääkiekon eteen.

Kun lopettamispäätös kypsyi, Kaikkonen kysyi vanhemmiltaan, harmittaisiko asia heitä.

– He sanoivat, että ei harmita, sehän sinun asiasi, hän kiittää.

Itse lätkää enemmän kaipuuseen jäi elämä joukkuekavereiden kanssa. Vuosikausia oli yhdessä muiden kanssa vietetty hallilla päivittäin tuntikausia. Musiikkia hän teki kotonaan, aivan yksin.

Kaikkonen kokee saaneensa jääkiekossa sen, mitä toivoikin. Vanhemmatkin saivat nähdä saman etapin.

– Olin viisivuotiaasta asti pelannut. Toiveena oli päästä edustusjoukkueeseen, ja siihen pääsin.