Kaikki juo­ma­ve­si kei­tet­tä­vä Sallan kir­kon­ky­läl­lä tois­tai­sek­si

Sallalaisia sairastunut kampylobakteerin aiheuttamaan vatsatautiin, syy on todennäköisesti pilaantuneessa juomavedessä.

Kaikki juomavesi on keitettävä Sallan kirkonkylällä sekä Salmivaaran ja Sallan välisellä vedenjakelualueella. Vettä täytyy keittää myös salmivaaran kylän ja Sallan ja Sallatunturin välisellä alueella mukaan lukien Sallatunturin alue.

Sallan aluelämpö Oy:n vesi- ja viemärilaitoksen toimitusjohtajan Kristian Gullstenin mukaan kirkonkylän talousvedestä on löytynyt koliformisia bakteereja. Asia huomattiin, kun muutama sallalainen sairastui loppuviikosta. Juomavedestä otettiin näytteitä perjantaina ja asia varmistui lauantai-iltana.

Koillis-Lapin ympäristöterveydenhuollon ympäristöterveysjohtaja Hanna Nurmen mukaan vatsatautia aiheuttaneiden kampylobakteerien alkuperä ei ole toistaiseksi selvillä. On mahdollista, että tartunnan lähteenä on toiminut pintavedellä saastunut juomavesi. Näytteistä ei ole toistaiseksi todettu E.colia, joka on ulosteperäinen bakteeri. Näytteiden analysointi on kuitenkin vielä kesken. Nurmen mukaan sairastuneiden määrä on tällä hetkellä alle 10.

Kampylobakterioosin oireina ovat pahoinvointi, oksennukset, ripuli, vatsakivut, kuume ja jäsensäryt. Heikompikuntoisia ja/tai perussairaita ihmisiä pyydetään ottamaan yhteyttä terveyskeskukseen edellä mainittuja oireita havaitessaan. Tarvittaessa neuvoa voi viikonlopun aikana kysyä Sallan terveyskeskuksen vuodeosastolta (040 5199055 tai 040 8276557).

Kaikki juomavesi ja ruuanlaittoon käytettävä vesi on keitettävä 5–10 minuuttia. Verkostoveden klooraus aloitetaan mahdollisimman pikaisesti.

Verkostovettä voidaan käyttää normaalisti peseytymiseen sekä astianpesu- ja pyykin-pesukoneisiin. Astioiden käsinpesuun tulee käyttää mahdollisimman kuumaa vettä ja astioiden tulee kuivua ennen käyttöönottoa.

Verkostoveden kloorauksesta saattaa aiheutua haju- ja makupoikkeamia. Desinfioinnissa käytettävä klooritaso ei ole terveydelle haitallista ihmisille eikä eläimille ja vettä voidaan käyttää keittämisen jälkeen normaalisti juomiseen ja ruuanlaittoon. Vettä voidaan käyttää sellaisenaan peseytymiseen.

Sallan Aluelämpö Oy aikoo järjestää vedenjakelupisteen, josta tiedotetaan erikseen.

Tilanteen kartoittamiseksi otetaan lisää näytteitä. Veden keittokehotus on voimassa toistaiseksi.

Edit klo 19.48. Lisätty tarkennus bakteerien nimestä.

Edit klo 20.35. Lisätty lisätietoa, tarkennus paikasta vedenkeittokehotuksesta ja sairastuneiden määrästä.