Juuso Lakso aloit­taa omassa yri­tyk­ses­sään ve­don­lyön­ti­kon­sult­ti­na

Juuso Lakson elämään kuuluu vahvasti jalkapalloilu. Harrastuksen kautta löytyi pohja oman firman perustamiselle.
Juuso Lakson elämään kuuluu vahvasti jalkapalloilu. Harrastuksen kautta löytyi pohja oman firman perustamiselle.
Kuva: Jouni Valikainen

Kemiläinen Juuso Lakso, 28,  on jalkapalloilun suurkuluttuja. Oma peliura on loukkaantumisten takia vähintäänkin tauolla, mutta jalkapallo täyttää ison osan miehen elämästä. Hän seuraa televisiosta vähintään yhden pelin päivässä, lauantaisin istunto kestää kolmesta neljään peliin.

Hullua hommaa, vai onko sittenkään?

– Olen perustamassa yritystä. Sitä kautta jaan jalkapalloon vedonlyöntivihjeitä. Olen jo aiemmin antanut vetovihjeitä Urheilulehteen, niin miksei niitä voisi tehdä oman yrityksen kautta. Firma aloittaa toimintansa, kun verkkokaupan koukerot saadaan kuntoon, Juuso Lakso suunnittelee.

Laksolla on vahva henkilökohtainen kosketus jalkapalloon. Hän seuraa pelejä hieman eri tavalla kuin tavallinen jalkapallofani. Tilastot ovat tärkeässä osassa, kun hän tekee pelianalyysejä.

– Olen opiskellut jalkapalloilua koko ikäni ja pyrkinyt ymmärtämään lajia hyvin laajasti. Mielestäni pystyn analysoimaan, miksi joukkue tekee juuri mitä tekee. Aiemmat keskinäiset pelit ja jengin viimeiset ottelut ovat tärkeässä osassa. Minulla on tietty kaava, jonka mukaan seuraan pelejä.

Lakson lähtökohta pelien analysoinnissa lähtee siitä, että ns. selviä pelejä hän ei lähde suosittelemaan.

– Jokainen jalkapalloa seuraava tiesi, että Manchester City päihittää Mestareiden liigan avauskierroksella Shakhtar Donetskin (peli päättyi Citylle 3-0). Pitkävetokerroin  oli pieni. Tarkoitukseni on suositella kohtuullisia kertoimia, joita Veikkaus tarjoaa pelaajille.

Juuso Lakson tarkoitus on ainakin aluksi antaa vihjeitä lähinnä vakioveikkaukseen ja pitkävetoon. Kiinnostuksen vakioveikkaukseen hän sai veren perintönä.

– Seurasin jo nuorena Englannin Valioliigan lauantain pelejä isäni Jarmon ja Risto ”Rili” Kovaniemen kanssa. Vakiokupongit kuuluivat vahvasti kuvaan mukaan.

Juuso Lakson peliura alkoi kahdeksanvuotiaana Kemin Palloseurassa ja jatkui PS Kemissä sekä TP-47:ssä. Yhdeksäntoistavuotiaana nuorimies teki kovan päätöksen. Hän lähti hakemaan ammattilaiskentiltä lisäpotkua jalkapalloilijan uralleen.

– Hiffasin, että pari treeniä viikossa ja pelaaminen Kolmosessa eivät riitä. Nuoren miehen mieli halusi elää jalkapalloilusta, joihin kuuluvat osana harjoittelukeskus, kova treeni, sali ja joukkuekavereiden kanssa vietetty yhteinen aika.

Hyökkääjä sai pienoisen lottovoiton, kun kutsu kävi englantilaisseura Lutonin leirille.

– Ilman kavereita Lontoossa. Mikäs siinä, sillä ystävystyin nopeasti valmentajien ja joukkuekavereiden kanssa. Lutonissa harjoitteluolosuhteet olivat juuri sellaiset, mitä olin toivonutkin. Leiri meni hyvin ja odottelin sopimusta seuran kanssa. Loukkaantuminen Kemissä sotki kuvioni täysin ja seura hankki tilalleni kokeneen englantilaisen pelaajan, Juuso Lakso harmitteli

Lakso sai luotua Lutonissa elintärkeitä kontakteja. Niiden avulla hän pääsi skottiseura Hamiltonin leirille.

– Historia toisti itseään. Onnistuneen leirin jälkeen Kemissä tuli typerä loukkaantuminen eikä sopimusta syntynyt. Kävin myös Ranskassa näytillä, mutta siellä homma kaatui jo kieliongelmiin. Siellä ei puhuttu englantia. Ranskan kieli ei ollut vahvuuteni enkä viihtynyt paikkakunnalla.

Jalkavammoista kärsivän miehen peliura ei välttämättä ole vielä ohi.

– Olisihan se hienoa kirmata Sauvosaaressa kotijoukkueen riveissä. Se on mahdollista, jos lääkärit saisivat selville, miksi nilkkani kerää rasituksessa nestettä. Se ongelma ei ole ratkennut, vaikka olen hakenut apua monelta eri suunnalta.

Lakso aloittaa yrityksensä pyörittämisensä yhden miehen firmana. Hän sai yrityksen perustamiseen starttirahaa.

– Joku sanoi, että minä olen Veikkauksen kilpailija. Eihän näin tietenkään ole, vaan toimintani tukee Veikkausta. Jatkossa  yhteistyökuviot Veikkauksen kanssa voivat olla mahdollisia.

Mies myös toivoo, että jatkossa hänellä olisi samassa yrityksessä työkavereita.

– Jos kysyntää on tarpeeksi, haen yritykseen esimerkiksi jääkiekon ja koripallon asiantuntijoita. Itse keskityn vain jalkapalloon.

Veikkaus

Pelimuotoja

Vakio: Lauantain vakio on suosituin ja siinä on 13 kohdetta. Vakiossa veikataan kotivoittoa, tasapeliä tai vierasvoittoa. Sitä voi pelata yksittäisenä rivinä, järjestelmänä tai haravana. Voittoluokat ovat yleensä 10, 11, 12 ja 13 oikein. 13 oikein tuloksella voi voittaa yli 500 000 euroa.

Pitkäveto: Veikkaus voi olla kotivoitto, tasapeli tai vierasvoitto. Pitkäveto kertoimet määrittävät panostettavan summan kanssa mahdollisen voiton. Pitkäveto on yksi suosituimmista vedonlyöntimuodoista. Pitkävedossa voi valita yhdestä kymmeneen kohdetta. Jos valitset esimerkiksi Manchester Cityn kotivoiton, kerroin voi olla 1,2. Silloin voitat euron panoksella 1,2 euroa. Kun Norwich voitti kotonaan Cityn, kerroin oli yli 30.

Tulosveto: Tulosvedossa veikataan ottelun täsmällistä lopputulosta eli maalimäärää. Veikkauksella pelissä on yleensä muuttuva kerroin, jolloin pelaaja ei pelatessaan tiedä vetonsa lopullista kerrointa.

Moniveto: Moniveto tarkoittaa useamman kuin yhden ottelun tulosvetoa.