Ulkomaat: Boris Johnson eroaa kon­ser­va­tii­vi­puo­lueen joh­dos­ta, jatkaa pää­mi­nis­te­ri­nä syksyyn

Kulttuuri: Ro­va­nie­mi vah­vas­ti esillä Antti Tuiskun sta­dion­kei­koil­la syk­syl­lä

Kolumni: En muista, että olisin koskaan tun­te­nut tar­vet­ta suu­ko­tel­la tun­te­mat­to­man ihmisen kättä kadulla – en ku­vit­te­le, että miehet ovat ole­mas­sa vain minua varten

Jussi Saramo tuu­raa­mas­sa ope­tus­mi­nis­te­ri­nä äi­tiys­va­paal­le jäävää Li An­ders­so­nia – "Myös po­li­tii­kan hui­pul­la pitää olla mah­dol­li­suus van­hem­pain­va­paal­le"

Vasemmistoliiton puoluehallitus esittää opetusministeriksi Jussi Saramoa, joka on puolueen varapuheenjohtaja. Puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson jää joulun jälkeen vanhempainvapaalle.

Vasemmistoliiton ensimmäistä varapuheenjohtajaa Jussi Saramoa esitetään Li Anderssonin tuuraajaksi opetusministerinä.
Vasemmistoliiton ensimmäistä varapuheenjohtajaa Jussi Saramoa esitetään Li Anderssonin tuuraajaksi opetusministerinä.
Kuva: Matias Honkamaa

Vasemmistoliiton puoluehallitus esittää uudeksi opetusministeriksi varapuheenjohtaja Jussi Saramoa, 41. Saramo tuuraisi joulun jälkeen vanhempainvapaalle jäävää opetusministeriä Li Anderssonia. Pesti päättyy, kun Andersson palaa töihin.

Uusimaalainen Saramo on ensimmäisen kauden kansanedustaja ja vasemmistoliiton ensimmäinen varapuheenjohtaja.

– Hän sopisi siihen erinomaisesti puolueen varapuheenjohtajana ja entisenä poliittisena asiantuntijana, sanoo puheenjohtaja Andersson.

Vaikka Saramolla ei ole työtaustaa koulutuksessa, Andersson katsoo hänen asiantuntijataustansa vuoksituntevan hyvin myös koulutuspolitiikan.

Lopullinen valinta yhteiskokouksessa

Puoluehallituksen kokouksessa kannatusta opetusministeriksi sai myös kaksi muuta henkilöä. Andersson ei kerro henkilöiden nimiä. Saramo sai selkeän enemmistön kannatuksesta.

Valinta etenee niin, että puoluehallituksen esitystä käsittelee eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuston yhteiskokous, joka päättää Anderssonin tuuraajan.

Yhteiskokous järjestetään syyskuussa. Ministeriehdokkaaksi voi asettua kokoukseen asti.

Andersson hoitaa vanhempainvapaastaan huolimatta puheenjohtajan tehtäviä, mutta Saramo ensimmäisenä varapuheenjohtajana saa myös vastuuta.

Puheenjohtajatehtävät jaetaan Anderssonin mukaan tapauskohtaisesti. Keväällä on luvassa muun muassa kuntavaalityötä.

Esikoislapsi saatetaan nähdä vaalikentillä, sillä laskettu aika on uudenvuoden tienoilla. Vaalipäivä puolestaan on huhtikuussa 2021.

– Toivottavasti hän on sitä sorttia, joka viihtyy vaalikentillä. Se jää vielä nähtäväksi, Andersson sanoo.

Andersson kertoi raskaudestaan viikolla

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kertoi esikoislapsen odotuksestaan aiemmin viikolla Instagramissa.

– Nyt minulle aukeaa mahdollisuus aivan uuden elämänvaiheen aloittamiseen. Jos kaikki menee hyvin, syntyy minulle ja puolisolleni Juhalle lapsi uudenvuoden tienoilla. Se on henkilökohtaisesti niin suuri ilon ja onnellisuuden aihe, että sille on vaikeaa löytää sopivia sanoja.

Hän otti kantaa siihen, mikä on oikea hetki hankkia lapsia.

– Olen tällä hetkellä unelmatyössäni opetusministerinä, mutta politiikka ei voi myöskään tarkoittaa sitä, että henkilökohtaiset unelmat voisi tai pitäisi sivuuttaa. Työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen ei ole vielä nykypäivänäkään helppoa, ja ajattelen, että nämäkin lasikatot rikkoutuvat vain rikkomalla niitä, hän kirjoitti.

Opetusministeri Li Andersson jää vanhempainvapaalle jouluna. Hän odottaa esikoislastaan.
Opetusministeri Li Andersson jää vanhempainvapaalle jouluna. Hän odottaa esikoislastaan.

Andersson kertoo, että hän toivoo voivansa toimia yhtenä esimerkkinä työn ja perheen yhdistämisestä haaveileville naisille.

– Myös politiikan huipulla pitää olla mahdollisuus vanhempainvapaalle.

Toinen saman tempun tehnyt on keskustan tuore puheenjohtaja Annikka Saarikko, joka palasi vanhempainvapaalta tiede- ja kulttuuriministeriksi ja nousi puolueen puheenjohtajaksi lauantaina.


Juttua päivitetty kello 16.43: Lisätty Li Andersonin kommentteja.