Jun­ko­hal­lin hau­ta­jai­set – Ka­ri­haa­ran te­ko­nur­mi siir­re­tään aidan toi­sel­le puo­lel­le, mikäli nurmen kunto mah­dol­lis­taa siirron

KPT-85:n  Esa Juvonen (vas.), Raino Manniala ja Kari Ikäläinen  suoristavat Junkohallin katetta, jotta siitä saisi leikattua muistopalaset merilappilaisille palloiluihmisille. Raino Manniala (vas.) ja Erkki Hakala toivovat, että vanhan teräsoven ympärille rakennettaisiin palloilijoille uusi halli.
KPT-85:n Esa Juvonen (vas.), Raino Manniala ja Kari Ikäläinen suoristavat Junkohallin katetta, jotta siitä saisi leikattua muistopalaset merilappilaisille palloiluihmisille.
KPT-85:n Esa Juvonen (vas.), Raino Manniala ja Kari Ikäläinen suoristavat Junkohallin katetta, jotta siitä saisi leikattua muistopalaset merilappilaisille palloiluihmisille.
Kuva: Jouni Valikainen

Nyt se on viimeistään varmaa. Vuonna 1989 rakennettu Junkohalli on tullut tiensä päähän. KPT-85:n ikämiehet suoristavat Junkohallin alas tullutta katetta, jotta se voitaisiin leikata sopivan kokoisiin paloihin ja jakaa niitä paikalliselle palloiluihmisille jo tällä viikolla. Mahdollinen pieni korvaus käytetään alueen jalkapalloilun hyväksi. Palaset on haettavissa entisen Junkohallin paikalta. Lauantaina tekonurmella pelataan myös useita jalkapallo-otteluita.

KPT:n ikämiehet tekivät hallikankaan omistajan, slovenialaisen Duolin kanssa diilin, että he huolehtivat maassa makaavan rättikankaan "jatkojalostukseen". Duolille olisi tullut huomattavat kustannukset, jos se olisi  alkanut omin kustannuksin hävittämään kangasta tekonurmen päältä.

KPT-85:n ikämiehillä oli kankaasta huolehtimisessa toinenkin näkökulma. He haluavat, että tekonurmi olisi mahdollisimman pian pelaajien käytössä eikä kate jäisi peittämään nurmea.

– Homman motiivina on se, että lapset pääsevät pelaamaan jalkapalloa. Kun edellisellä kerralla nostimme hallikankaan ylös, niin pari kaveria oli samantien kyselemässä, että saako halliin mennä pelaamaan. Pelikentille on kysyntää, talkoolaisten luottomies Raino Manniala muistelee.

Kohtuullisessa kunnossa

Junkohallin tekonurmi on pysynyt pelattavassa kunnossa. Kävelyjalkapalloilijat olivat ehtineet jo testata kenttää. Tekonurmen reunoilla on jonkin verran painaumia. Tekonurmin alusta on pysynyt salaojituksen myötä vuosikaudet kohtuuhyvässä kunnossa.

– Junkoon jää jäljelle hallin sokkeli. Sitä sokkelia voisi käyttää hyväksi uuden Paroc-elementtihallin rakentamisessa, Manniala toivoo.

Junkohalli Oy:n toimintaa on arvosteltu välillä kovinkin sanoin julkisuudessa.  Kun alueen palloiluseurat perustivat yhtiön 2008, niin Junkohallin elinkaari alkoi olla lopussa. Junkohalli Oy ryhtyi toimiin hallin kehittämiseksi ja halliin asennettiin tekonurmi tammikuun 2009 aikana. Uusi kate saatiin nurmen päälle 2014.

– Kannattaa muistaa, että Junkohalli Oy:n  jäljiltä Kemissä on kaksi valmista tekonurmea, jotka ovat maksaneet yhteensä noin 300 000 euroa. Lisäksi kaupungin varoja on säästynyt huomattava määrä seuraihmisten Junkohallin eteen tehdyn talkootyön ansiosta, Raino Manniala muistuttaa.

Junkohallin tekonurmi on konkurssipesän omaisuutta. Se sijaitsee kaupungin omistamalla tontilla.

– Tuntuisi luonnolliselta ratkaisulta, että Kemin kaupunki lunastaisi tekonurmen konkurssipesältä itselleen, KPT-85:n puheenjohtaja Erkki Hakala kertoo.

Pieni siirto

Junkohalli Oy:n hallinnassa olleella Karihaaran tekonurmella voidaan pelata kesäkuun loppuun saakka. Tämän jälkeen se antaa tilaa Metsä Fibren biotuotetehdasta varten tehdyille tieratkaisuille. Tekonurmi on tarkoitus siirtää aidan toiselle puolelle luonnonnurmen päälle.

– Kun nurmea aletaan siirtää, niin näemme missä kunnossa se on ja voiko sitä käyttää kokonaisuudessaan luonnonnurmen päällä, Kemin tekninen johtaja Mika Grönvall  sanoo.

Jos siirto ei ole mahdollinen, tekonurmea voi käyttää palasina usealla pienellä kentällä. Niillekin on tarvetta.

Taustaa

In memoriam

Junkohalli

Kaupunki rakensi alkuperäinen hallin 1989.

Kemin Palloseura, PS Kemi Kings, Kemin Into, Kemin Pallotoverit ja VisanPallo ilmoittivat halukkuutensa olla mukana Junkohallia hoitamaan perustettavassa yhtiössä.

Perustettu yhtiö teki Kemin kaupungin kanssa Junkohallista vuokrasopimuksen 1.1.2009 alkaen.

Sopimukseen liittyi Kemin kaupungin liikuntatoimen takuu 1000 tunnin halliajan ostamisesta kemiläisille alle 18-vuotiaille nuorille.

Halliin asennettiin tekonurmi tammikuun 2009 aikana.

Yhtiö vuokrasi kaupungilta Karihaaran sorakentän alueen, johon asennettiin 200.000 euron hintainen tekonurmi kesäkuussa 2011.

7-vuotisen leasing-sopimuksen avulla yhtiö tilasi uuden Duol -ylipainehallin, joka pystytettiin vanhan hallin perustukselle.

Halli pystytettiin tammikuun 2014 aikana mittavan talkootyöpanoksen avulla.

Hallin käyttöaste on ollut klo 16.30 - 21.00 välisenä aikana noin 95%.