Jun­ko­hal­lil­le on eri kor­jaus­vaih­to­eh­to­ja – jos halli ei nouse pys­tyyn, se ai­heut­taa pai­net­ta muihin si­sä­lii­kun­ta­ti­loi­hin

Junkohalli on ollut alhaalla yli kuukauden ajan. Ylipainehalli on tarkoitus saada pystyyn ennen pakkasten tuloa.
Junkohalli on ollut alhaalla yli kuukauden ajan. Ylipainehalli on tarkoitus saada pystyyn ennen pakkasten tuloa.
Kuva: Jouni Valikainen

Nykyinen Kemin Junkohalli tuli alas toisen kerran viime heinäkuun lopulla. Henkilövahinkoja ei onneksi tapahtunut. Junkohallin kangas on edelleen maan tasolla isojen lammikoiden peittämänä.

Junkohalli Oy oli tilannut kesällä Duol Worksilta huollon, koska hallin katossa oli havaittu nirhauma. Huoltomies teki hommansa ja halli nostettiin ylös heinäkuun viimeisenä perjantaina.

– Kun halli nostettiin ylös, paikalla olleet huomasivat, että korjauksen jälkeen hallin katossa näkyi vielä pieni rako. Huoltomies kertoi, että nosturin avulla halli saadaan paikattua sisältä päin. Hommat piti aloittaa heti seuraavana arkena, mutta tuulen takia nosturin käyttö oli vaikeaa. Tiistaina tuuli repi jo olemassa olevaan rakoon ison aukon ja ylipainehalli tuli alas, Junkohalli Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kimmo Arstio kertasi kesän tapahtumia.

Junkohalli Oy teki hallivalmistaja Duolille reklamaation, mutta työllä ei kuulemma ollut takuuta.

Junkohalli Oy on hakenut aktiivisesti ratkaisuja, miten ylipainehalli saataisiin mahdollisimman edullisesti pystyyn ja se myös pysyisi turvallisesti pystyssä.

– Taloudellisesti raskain ratkaisu olisi se, että koko revennyt kaistale uusittaisiin Duolin kotimaassa Sloveniassa. Kustannukset olisivat korkeimmillaan noin 60 000 euroa. Kaistaleen koko on 20 x 100 metriä ja noin kymmenen prosenttia koko hallin pinta-alasta. Revennyt kangas voitaisiin myös korjata tehtaalla, jolloin kustannukset olisivat 20 000-30 000 euroa, Arstio kertoo.

Yhtenä vaihtoehtona on löytää sellainen suomalainen yritys, joka pystyy hitsaamaan repeämän kuntoon.

– Eräs torniolainen yritys on tehnyt samankaltaisia hommia. He ottivatkin testiin palan hallimateriaalia, mutta eivät saaneet hitsaamalla heitä tyydyttävää tulosta. Jos korjaajat löytyvät Suomesta, niin kahden ammattilaisen noin viikon työn kustannuksen olisivat noin 10 000 euroa.

Onni onnettomuudessa, että halli romahti heinäkuussa. Halli on kesällä vähällä käytössä ja jalkapalloa pystytään pelaamaan ulkona yleensä aina lokakuulle saakka.

– Halli pitää saada korjattua mielellään syyskuun aikana. Kun lämpötila menee pakkasen puolelle, niin kangasta on vaikea saada irti jäätyneestä maasta, Arstio sanoo.

Junkohalli Oy:n taloudellinen tilanne on haastava. Vuokratulot kattavat hätäisesti käyttömenot. Käyttäjäseurat, yhteisöt ja yritykset ovat kehitelleet omia toimenpiteitä rahoitukseen, jotta halli saataisiin ylös.

– Yksi vaihtoehto on osakepääoman kasvattaminen. Seurat ovat houkutelleet kampanjaan mukaan yrityksiä ja vastineeksi ne saisivat mainostilaa ja halliaikaa, jonka yritykset voisivat käyttää hallia tyky-toimintaan tai lahjoittaa aika kummitoimintana esimerkiksi oppilaitoksille. Päivisin hallista on löytynyt vapaata aikaa.

Arstio uskoo vahvasti, että halli on pystyssä ennen pakkasia.

– Jokin ratkaisu on löydettävä. Jos Junkohallia ei jostain syystä saada pystyyn, se aiheuttaa melkoisen paineen kaupungin muihin sisäliikuntatiloihin, jotka on jo nyt täynnä. Muidenkin kuin jalkapalloilijoiden harraste- ja kilpailutoiminta kärsisi ilman Junkohallia.

Junkohallia on käyttänyt säännöllisesti lähes tuhat palloilijaa. Käyttötuntihinta on saatu pysymään noin 170 eurossa. Kiinteässä hallissa se helposti tuplaantuisi.

Junkohalli Oy:n historiaa

Kemin kaupunginjohtaja Ossi Repo kutsui 2008 kemiläisten urheiluseurojen edustajat koolle keskustelemaan mahdollisuudesta siirtää tuolloin kaupungin omistama ja hoitama Junkohalli paikallisten urheiluseurojen hallintaan ja hoidettavaksi.

Liikuntatoimen Eero Saijan tekemien laskelmien mukaan hallin siirtäminen kaupungilta seuroille tuottaisi Kemin kaupungille 50 000 euron vuotuiset säästöt.

Junkohalli oli rakennettu vuonna 1989 ja oli vuonna 2008 jo elinkaaressa lopulla.

Osa urheiluseurojen edustajista vastusti hallin siirtämistä seurojen hoidettavaksi, koska kunnallislain mukaan liikuntapaikkojen ylläpitäminen kuuluu kunnalle.

Valtaosa osanottajista kuitenkin oli valmis Eero Saijan suositusten mukaisesti ottamaan kantaakseen oman osansa. säästötalkoista.

Paikalla olevista seuroista Kemin Palloseura, PS Kemi Kings, Kemin Into, Kemin Pallotoverit ja VisanPallo ilmoittivat halukkuutensa olla mukana Junkohallia hoitamaan perustettavassa yhtiössä.

Perustettu yhtiö teki Kemin kaupungin kanssa Junkohallista vuokrasopimuksen 2009 alkaen.

Sopimukseen liittyi Kemin kaupungin liikuntatoimen takuu 1000 tunnin halliajan ostamisesta kemiläisille alle 18-vuotiaille nuorille.

Sopimus oli runkona ja pohjana perustetun halliyhtiön toiminnan mahdollistumiselle.

Tuolloin harjoitustunnin hinnaksi määräytyi 90 euroa/tunti, jolla laskettiin katettavaksi jo kokonaan kuoletetun hallin käyttökustannukset ja vuokrat.