pääkirjoitus: Suomi juhlii 106. it­se­näi­syys­päi­vään­sä en­sim­mäi­sen kerran puo­lus­tus­liit­to Naton jä­se­ne­nä – sul­je­tun itä­ra­jan takaa on turha odo­tel­la korkean tason on­nit­te­lu­ja

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Juhlapyhä: Lapin Kansa il­mes­tyy it­se­näi­syys­päi­vä­nä vain nä­köis­leh­te­nä ver­kos­sa – seu­raa­va pai­net­tu lehti il­mes­tyy per­jan­tai­na 8.12.

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Jukka Ja­lo­nen: "Nämä ovat kovia maalin pelejä"

NHL-tähtipuolustaja Miro Heiskanen näytti osaamisensa: "MM-välierä kotiyleisön edessä sytyttää."

Päävalmentaja Jukka Jalonen ja kakkosmies Mikko Manner tuulettavat finaalipaikkaa.
Päävalmentaja Jukka Jalonen ja kakkosmies Mikko Manner tuulettavat finaalipaikkaa.
Kuva: Pasi Mennander

Epäonnen luku onnistuneesti täyteen, kotikisoissa. Suomen miesten maajoukkue varmisti lauantaina Tampereella jääkiekkohistoriansa 13. MM-finaalipaikan, kun Leijonat kukisti turnauksessa toistamiseen Yhdysvallat, nyt välierässä 4–3.

– Mahtava fiilis, tietenkin. Nämä puolivälierät ja välierät ovat aina kovia paikkoja. Ne ovat maalin pelejä, kuten olemme pelaajien kanssa tiedostaneet jo pitkän aikaa sitten, Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen kertoi välierävoiton jälkeen.

Suomi varmisti MM-mitalin, joka on kautta aikojen Leijonien ensimmäinen kotikisoissa.

Siipirikko Yhdysvallat

Alkulohkossa Suomi oli peitonnut Yhdysvallat 4–1. Välierässä Leijonien vastustaja pelasi B-alkulohkossa nähtyä kurinalaisemmin.

Koska Yhdysvallat pelasi loukkaantumisten ja muiden henkilökohtaisten syiden takia vain neljällä varsinaisella puolustajalla, ei tarvinnut omistaa oraakkelin taitoja ennakoidakseen joukkueelle vaikeuksia ottelun vanhetessa.

Jalosen Leijona-sapluunaan on kuulunut jo vuosia kahdeksan puolustajan, neljän pakkiparin peluuttaminen. Suomi jauhoi kärsivällisellä pyörityksellään amerikkalaispelaajat uuvuksiin.

– On pelin iso osa-alue, että jaksaa pelata ja painaa 60 minuuttia. Tiedettiin, että Yhdysvalloilla on neljä puolustajaa. Se on pakille kova paikka, mutta Yhdysvalloilla on maailmanluokan pelaajia, joten se (puolustajapula) ei taannut meille mitään, Jalonen kuvaili.

"Tsempattiin hyvä pätkä"

Sakari Manninen vei toisen erän alussa Suomen ensi kertaa johtoon lauottuaan ylivoimalla 2–1. Sean Farrell tasoitti, mutta Sami Vatanen ehti ennen erätaukoa viedä Leijonat 3–2-johtoon.

Joel Armian kolmannen erän alussa laukoma 4–2 käytännössä sinetöi Leijonien loppuottelupaikan. Adam Gaudetten vajaat kolme minuuttia ennen loppua laukoma 3–4-kavennus herätteli vielä Yhdysvaltojen toiveita ja nostatti jännitystä loppuminuuteille.

Suomi piti maalivahtinsa pois ottaneen, miesylivoimalla tasoitusta hakeneen Yhdysvallat kurissa.

– Tsempattiin hyvä kolmen minuutin pätkä. Pelattiin vähän aggressiivisemmin ja hoidettiin homma kotiin, päävalmentaja Jalonen kiitteli.

Suomi saa sunnuntain finaalissa vastaansa voittajan toisesta välieräparista Kanada–Tshekki. Leijonia takavuosina luotsannut Kari Jalonen toimii Tshekin päävalmentajana.

Yhdysvallat näpäytti johtomaalillaan

Kuten torstain MM-puolivälierässä Slovakiaa vastaan, Suomi teki välierässä aluksi tuttavuutta nöyryyden kanssa. Yhdysvallat livahti 1–0-johtoon luvattoman halvan näköisesti.

Avauserä oli vanhentunut reilun minuutin, kun Winnipegin NHL-puolustaja Nate Schmidt laittoi kaukaa hyökkäyssiniviivan yltä toivotaan toivotaan -kiekon kohti Suomen maalia. Ilmeisesti hivenen maskissa ollut Suomen maalivahti Jussi Olkinuora hämääntyi, ja kiekko lipui Leijonien verkkoon.

Suomalaiskatsojia vapauttaneen 1–1-tasoituksen teki 3.07 ennen avauserän loppua Dallasin NHL-tähtipuolustaja Miro Heiskanen. Slovakiaa vastaan puolustuspelissä haparoinut Heiskanen sovitteli syntejään kauhomalla kiekon rystyltä ohi Swaymanin.

Slovakia-puolivälierästä kritiikkiä saanut Heiskanen näytti Yhdysvaltoja vastaan parhaita puoliaan. Hän kirjautti ottelussa 1+2 tehopistettä.

– MM-välierä kotiyleisön edessä sytyttää. Kun pelini ei ollut ihan parasta Slovakiaa vastaan, halusin itsekin parantaa, Heiskanen myönsi.

Lauantaina hän näytti, mistä NHL:n tähtistatuksen puolustaja on tehty.

– Hyvältä tuntui. Luistin liikkui hyvin, sai rakennettua paikkoja, ja hyvin pystyi puolustamaankin, Heiskanen sanoi.

Miro Heiskanen palkittiin Leijonien parhaana pelaajana.
Miro Heiskanen palkittiin Leijonien parhaana pelaajana.
Kuva: Pasi Mennander

Rautaista alivoimapeliä

Suomi lähtee sunnuntain MM-finaaliin tavoittelemaan ainutlaatuista tilastosaavutusta, pitämään kaikissa turnauspeleissään vastustajan maalitta sen ylivoimalla.

Suomen vastustajilla on ollut turnauksessa yhteensä 16 ylivoimaa, mutta ei ainuttakaan maalia niiden aikana.

Turnauksen parhaat maalivahdit Olkinuora ja Yhdysvaltain Jeremy Swayman eivät välierässä olleet aivan terävimmillään.

Maalivahdit Jussi Olkinuora ja Jeremy Swayman onnittelevat toisiaan välierän jälkeen.
Maalivahdit Jussi Olkinuora ja Jeremy Swayman onnittelevat toisiaan välierän jälkeen.
Kuva: Pasi Mennander