Juho Kuos­ma­sen ohjaama Hytti nro 6 on valittu Can­ne­sin elo­ku­va­juh­lil­le – pää­kil­pa­sar­jas­sa ei ole vii­mei­seen 40 vuoteen nähty elo­ku­via muilta suo­ma­lais­oh­jaa­jil­ta kuin Aki Kau­ris­mäel­tä

Elokuvan pohjana on Rosa Liksomin Finlandia-palkittu romaani Hytti nro 6.

Helsinki
Elokuvan pääosassa on Seidi Haarla.
Elokuvan pääosassa on Seidi Haarla.
Kuva: B-Plan

Juho Kuosmasen ohjaama Hytti nro 6 on valittu Cannesin elokuvajuhlien pääkilpasarjaan. Pääkilpasarjassa ei ole viimeiseen 40 vuoteen nähty teoksia muilta suomalaisohjaajilta kuin Aki Kaurismäeltä.

Kyseessä on ensimmäinen suomalaiselokuva Cannesin elokuvajuhlien pääkilpasarjassa sitten vuoden 2011, jolloin siellä nähtiin Kaurismäen Le Havre.

Kuosmasen elokuva on kuvattu alkuvuonna 2020 Venäjällä Murmanskiin johtavalla junaradalla liikkuvassa junassa sekä radan varrella sijaitsevissa pikkukylissä. Elokuvan on tuottanut Jussi Rantamäki. Käsikirjoituksen ovat laatineet Andris Feldmanis ja Livia Ulman yhdessä Kuosmasen kanssa, ja elokuvan toinen tuottaja on Emilia Haukka.

Hytti nro 6:n pääosissa ovat Seidi Haarla, joka valittiin tänä vuonna läpimurtoaan tekevien eurooppalaisten näyttelijöiden Shooting Stars -ohjelmaan ja Juri Borisov, joka on saanut Venäjän elokuva-akatemian myöntämän Golden Eagle -palkinnon.

Hytti nro 6 on syntynyt Rosa Liksomin Finlandia-palkitun samannimisen romaanin innoittamana. Elokuva saa ensi-iltansa elokuvateattereissa syksyllä 2021.

Ohjaaja Juho Kuosmanen on innoissaan elokuvan valinnasta Cannesin elokuvajuhlille.

– Tämä uutinen on tietenkin ihan uskomattoman hieno. On mahtavaa huomata, että ne vaikeasti sanoilla selitettävät tunteet, joita elokuvamme on täynnä, on selvästi osunut maaliin, Kuosmanen kommentoi tiedotteessa.

Samalla Kuosmanen on huolissaan tilanteesta, jonka koronapandemia on aiheuttanut kulttuurialalle.

Hytti nro 6 on Kuosmasen kolmas pitkä elokuva. Hänen aiemmat elokuvansa Taulukauppiaat ja Hymyilevä mies on palkittu Cannesin elokuvajuhlilla muissa sarjoissa kuin pääsarjassa.

Elokuvajuhlat on tarkoitus järjestää heinäkuussa

Cannesin 74. elokuvajuhlat järjestetään 6.–17. heinäkuuta.

Vuonna 2020 varsinaiset elokuvajuhlat peruttiin koronapandemian vuoksi. Lopulta elokuvajuhlat järjestettiin rajoitetusti kolmipäiväisenä ulkoilmatapahtumana lokakuussa.

Yleensä elokuvajuhlat on järjestetty Etelä-Ranskan Cannesissa toukokuussa.

Festivaalin pääpalkinto Kultainen palmu jaetaan parhaalle elokuvalle. Tämän lisäksi jaetaan tuomariston erikoispalkinto Grand Prix sekä parhaan kuvauksen, parhaan käsikirjoituksen ja parhaiden näyttelijöiden palkinnot.