kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Ju­do­liit­to siunasi suo­ma­lais­ten osan­oton MM-ki­soi­hin

Venäläisten osallistuminen Dohan MM-kisoihin aiheuttaa Ukrainan boikotin. Pohjoismaiden judoliitot hakevat yhteistä kantaa tilanteeseen.

Helsinki/Doha
Suomi on mukana judon MM-kisoissa Qatarissa.
Suomi on mukana judon MM-kisoissa Qatarissa.
Kuva: JUDOLIITTO

Suomen judoliiton hallitus vahvisti keskiviikon kokouksessaan, että suomalaiset urheilijat voivat osallistua Dohan MM-kisoihin ensi viikolla. Liitto käsitteli tilannetta sen jälkeen, kun Kansainvälinen judoliitto IJF päätti maanantaina hyväksyä venäläiset urheilijat kisoihin ilman kansallisuustunnuksia.

Ukraina protestoi päätöstä ja päätti boikotoida kisoja. IJF karsi Ukrainan boikottipäätöksen jälkeen Venäjän joukkueesta maan asevoimissa työskentelevät kahdeksan urheilijaa.

Suomen liitto ei halunnut estää Martti Puumalaisen ja Valtteri Olinin osallistumista kisoihin.

– Emme hallituksena tehneet kieltopäätöstä. Urheilijat saavat osallistua kisoihin, Judoliiton puheenjohtaja Esa Niemi vahvisti keskiviikkona STT:lle.

Niemi perusteli hallituksen ratkaisua urheilijan oikeuksilla.

– Yksittäinen urheilija on tehnyt monta vuotta töitä asian eteen. Ei tuntuisi reilulta urheilijaa kohtaan, jos sitten ilmoitettaisiin, ettei saakaan kilpailla, Niemi totesi.

Ukrainan edustaja osallistuu kongressiin

Puolan judoliitto on esittänyt, että IJF peruisi yllätyspäätöksensä sallia venäläisten osanotto.

Pohjoismaiset lajiliitot keskustelivat venäläisten MM-osanotosta keskiviikkoiltana, ja keskustelut jatkuvat isompien judomaiden lajiliittojen kanssa IJF:n kongressin yhteydessä torstaina. Paikan päällä Dohassa on myös Ukrainan liiton puheenjohtaja.

– Ukraina boikotoi MM-kisoja, mutta Ukrainan edustaja haluaa olla kongressissa vaikuttamassa asioihin, Niemi kertoi.

Niemi ei usko, että IJF vetäytyy kovin kepeästi maanantain päätöksestään kuten Puolan liitto esittää.

– Myös Pohjoismaat on pieni judoyhteisö, jonka vaikutusmahdollisuudet ovat aika pienet. Torstain tapaamisissa nähdään, lähtevätkö lajin isommat maat mukaan näihin keskusteluihin, Niemi ennakoi kokouspäivää.