Kolumni: Kie­li­muu­ri ui­ma­hal­lis­sa ja muita arkisia koh­taa­mi­sia tu­ris­ti­kau­pun­gis­sa

Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Ju­do­liit­to karsi so­ti­las­taus­tai­set ve­nä­läi­set Qatarin MM-ki­sois­ta

Doha
Itävaltalainen Marius L. Vizer toimii kansainvälisen judoliiton presidenttinä.
Itävaltalainen Marius L. Vizer toimii kansainvälisen judoliiton presidenttinä.
Kuva: TAMAS KOVACS

Kansainvälinen judoliitto IJF sulkee kahdeksan Venäjän edustajaa Dohan MM-kisoista. IJF sulki kisoista Venäjän asevoimissa työskentelevät urheilijat.

Liitto teki taustaselvityksen venäläisurheilijoista sen jälkeen, kun Ukraina ilmoitti boikotoivansa Qatarin MM-kisoja. Ukraina joukkue perusteli boikottia sillä, että Venäjän joukkueen enemmistö on ammattisotilaita.

Dohan kilpailut järjestetään 7.–14. toukokuuta.

IJF ilmoitti tehneensä riippumattoman selvityksen Venäjän urheilijoiden ja muiden edustajien taustoista. Joukkueesta karsittiin asevoimissa työskentelevät ja urheilijat, jotka ovat tukeneet Venäjän hyökkäyssotaa sosiaalisessa mediassa.

– Joukkueesta karsittiin kahdeksan edustajaa, IJF ilmoitti.

– Seuraamme tilannetta edelleen ja varmistamme jatkotutkimuksissa, että kisoihin osallistuvat urheilijat kunnioittavat urheilun sääntöjä ja määräyksiä sekä judon arvoja.

Olympialinjaus vielä auki

Kansainvälinen olympiakomitea KOK määritti viime kuussa ehdot, joiden perusteella kansainväliset lajiliitot voivat hyväksyä yksittäisiä venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita kansainväliseen kilpailutoimintaan. Joukkuelajien sulun KOK piti ennallaan.

KOK:n linjauksen jälkeen ainakin pöytätennis, miekkailu ja judo ovat hyväksyneet venäläisiä kilpailuihin ilman kansallisia tunnuksia.

– Haluamme varmistaa tasavertaisen kohtelun ja urheilijoille kansainvälisen tason kilpailumahdollisuudet kansallisuudesta riippumatta, IJF perusteli päätöstään ennen Ukrainan boikotti-ilmoitusta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin oli IJF:n kunniapuheenjohtaja vuodesta 2008, kunnes nimitys lakkautettiin viime vuonna.

KOK ei ole vielä ilmoittanut aikataulua päätökselle Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoiden mahdollisesta osallistumisesta Pariisin 2024 olympialaisiin. Ukraina on uhannut boikotoida kisoja, jos venäläiset ja valkovenäläiset saavat osallistua.