Mainos

Jotakin tuttua

Enkelikaiverrus: Kemin, Keminmaan ja Tornion Seurakunnat

Suomalaisten lomasesonki on kuumimmillaan. Lomalaiset vilkastuttavat kylien ja kaupunkien raitteja. Kun väkeä on liikkeellä tavallista enemmän, on se hyvää aikaa pitää piha- ja peräkonttikirppiksiä, laittaa tarpeettomat tavarat kiertoon. Löytyyhän myös niitä kaltaisiani, jotka valitsevat kesälomareissunsa reitin tai määränpään alueen kirpparitarjonnan mukaan. Jokaisen loppis/kirppari-kyltin kohdalla pysähdytään, ja kivijalkakirpparit on merkitty valmiiksi reitin varrelle.

Lomapäivänä on minusta ihana kiertää ajan kanssa kirpputoreja ja antiikkiliikkeitä. Parasta on, kun ei etsi mitään. Yllättäen vastaan voi tulla odottamaton aarre tai tarpeellinen käyttötavara edullisesti. Kohdalle saattaa osua vintageverhot 70-luvun sydämestä tai posliinikoira, jollaisen omistit 90-luvulla. Tai tuttu kulho, josta mummo tarjosi lapsuudessasi lappapuuroa. Joskus kirpparikierros on kuin aikamatka omaan lähihistoriaan.

Kirppareiden lisäksi kannattaa suunnistaa myös paikkakunnan kirkolle. Kesäaikaan kirkon ovi on todennäköisemmin avoinna sunnuntain messun lisäksi myös arkisin, kun tiekirkkotoiminta on käynnissä.

Kun astuu avoimin mielin vieraaseen kirkkoon, saattaa sieltäkin bongata ainutlaatuisia aarteita tai yksityiskohtia, jotka tuovat mieleen muistoja menneiltä ajoilta. Saatat löytää Tornion kirkon enkeleiden serkkuja, tuttua puusepän kädenjälkeä tai kuvankauniita käsityönä tehtyjä kirkkotekstiilejä.

Ja kun löydät kirkosta kastemaljan, voit aina ajatella olevasi kotona. Täälläkin uskotaan ja rukoillaan, eletään Kristuksen armon varassa. Kasteen kautta olemme osa suurta maailmanlaajuista Kristuksen kirkkoa, jolla ei ole rajoja.

Jos kirkossa käynnistä on vierähtänyt tovi, tervetuloa katsomaan myös omaa kotikirkkoa turistin silmin. Sen seinät huokuvat historiaa ja aarteita, joita ei kannata unohtaa. Tule sieki!

Tornion seurakunnan kappalainen Tuuli Kapraali