Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Pääkirjoitus: Ää­nes­tä­jien oi­keus­tur­va vaa­ras­sa – saa­me­lais­kä­rä­jä­la­ki tulisi pi­kai­ses­ti uu­dis­taa

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Joko Teemu Asunmaa löytää pa­rem­pan­sa ko­ti­teil­lä?

Keminmaan Anssi Rytkönen jahtaa paikkaa kärkikolmikkoon SM2-luokassa.

Mikko Heikkilä on ollut Skodallaan SM1-luokan hahmo Tunturirallin jälkeen.
Mikko Heikkilä on ollut Skodallaan SM1-luokan hahmo Tunturirallin jälkeen.
Kuva: SM-RALLI

Ralli SM-sarjan kausi on edennyt puolenvälin krouviin ja seuraavat pisteet ovat jaossa tulevana viikonloppuna Seinäjoella ajettavassa, perinteikkäässä SM Pohjanmaa Rallissa. Mukaan lähtöviivalle on ilmoittautunut 123 autokuntaa, joista 51 on mukana SM-luokissa. Pitkästä aikaa myös yleisö on tervetullut erikoiskokeille.

SM1-luokassa pistetaistelu on ollut koko alkukauden äärimmäisen kovaa. Hallitseva Suomen mestari ja luokan johtopaikkaa pitävä Teemu Asunmaa on viikonlopun yksi kovimpia ennakkosuosikkeja. Alavudelta kotoisin oleva Asunmaa on voittanut kotikipailunsa SM1-luokan jo kolmena vuonna peräkkäin ja tulee olemaan tänä vuonnakin äärimmäisen vaikea voitettava.

– Aika monena vuonna oltu samassa tilanteessa. Ei ole viimeinen kisa vielä, mutta kyllähän aina kotikulmilla on tuttuja ja yhteistyökumppaneita on katsomassa jonkun verran, niin siinä mielessä on hyvä saada vauhti päälle heti, Asunmaa kommentoi.

Mikko Heikkilä loistovireessä

Viime vuoden SM1-luokan pronssimitalisti Mikko Heikkilä on ollut loistovireessä kauden kahdessa edellisessä osakilpailussa, joissa molemmista nurmijärveläinen on nakutellut luokan ykköspystit. Tunturiralli Rovaniemellä alkoi ulosajolla, mutta sen jälkeen tahti on ollut kova.

Heikkilän lisäksi kovimmat haastajat ovat tutut nimet Emil Lindholm ja konkari Juha Salo.

Sarjan edellisessä osakilpailussa koko kisan kovimman suorituksen teki kuitenkin Aleksi Röyhkiö, joka on kisa kisalta noussut lähemmäs luokan kärkeä ja Pohjanmaalla nuorukainen tulee varmasti nostamaan tasoaan entisestään.

– Vauhdin puolesta yritetään jatkaa siitä mihin viimeksi jäätiin ja palkintopallille tosissaan tähdätään Pohjanmaa Rallissa, Röyhkiö päättää.

Yksi mielenkiintoinen nimi luokassa on myös Ville Pynnönen, joka tekee paluun rallipoluille 10 kuukautta sitten Latvian EM-rallissa tapahtuneen ulosajon jälkeen.

Anssi Rytkönen jahtaa kärkikolmikkoa

SM2-luokassa tällä kaudellakin kaksi on ollut ylitse muiden. Jaro Kinnunen ja Ville Hautamäki olivat ennen kauden alkua selkeät ykkössuosikit ja molemmat ovat myös lunastaneet odotukset. Tällä hetkellä kaksikon erottaa vaivainen piste ennen kauden neljättä osakilpailua. Omaa tarinaa tasaisuudesta kertoo myös se, että kaksikon ero edellisen osakilpailun maalissa oli vain 4,1 sekuntia.

Kovimmat haastajat kärkikaksikolle ovat edellisen osakilpailun kolmanneksi ajanut keminmaalainen Anssi Rytkönen ja pistekolmonen Kristian Kiviniemi. Kolarin Moottorikerhoa edustava Rytkönen on SM-pisteissä neljäntenä.

SM3-luokassa Tuukka Hallia johtaa luokkaa 14 pisteen turvin ennen Roope Korhosta. Loistavasti talvikaudella suorittanut Hallia ei ollut Länsirannikolla parhaimmassa iskussa ja jäi niukasti podiumin ulkopuolelle.

Viime vuoden Suomen mestari Lauri Joona teki paluun voittokantaan heikohkosti sujuneen talvikauden jälkeen ja nousi Länsirannikon luokkavoiton myötä sarjakolmanneksi. Pohjanmaalla Joonan kyytiin hyppää uusi kartturi, kun Emil Lindholmin kyydissä viime vuosilta tuttu Mikael Korhonen istuu loppukaudeksi Joonan vierelle.

Viime kaudella SM4-luokan hopeamitalia juhlinut Toni Herranen on tehnyt määrätietoista työtä ja oli jo edellisessä osakilpailussa upeasti luokan kolmas. Länsirannikolla pahasti epäonnistunut Henri Hokkala saa vihdoin alleen modernin Ford Fiesta Rally4-auton ja tulee varmasti omalla panoksellaan hämmentämään soppaa kärjen osalta.

SM4-luokassa Oskari Heikkinen on suvereenin tuntuisessa johdossa. Edellisen osakilpailun kakkostilan myötä nuorukainen varmisti myös paikan uuteen FIA Rally Star -maanosafinaaliin, joka käydään Saksassa ensi vuoden puolella.

SM-luokkien ulkopuolella ovat ainakin vielä tänä vuonna Rally3-luokituksen autot. M-Sport Polandin rakentama, tänä vuonna rallipoluilla debytoinut, Ford Fiesta Rally3 on tähän mennessä nähty Kouvolassa virolaisen Ken Tornin ajamana sekä Länsirannikolla Arttu Lähdenimen käskyttämänä. Pohjanmaalla Lähdeniemi saa kirittäjän luokkaan 6, sillä vastaavalla Rally3:lla mukana on SM2-luokan Mitsubishin kabiinissa jo muutaman vuoden viihtynyt Jussi Lindberg.

Ralli SM-luokkien kärki 3/6 osakilpailua:

SM1-luokka

1. Teemu Asunmaa 59p

2. Mikko Heikkilä 54p

3. Juha Salo 53p

SM2-luokka

1. Jaro Kinnunen 64p

2. Ville Hautamäki 63p

3. Kristian Kiviniemi 49p

4. Anssi Rytkönen 39p

SM3-luokka

1. Tuukka Hallia 64p

2. Roope Korhonen 50p

3. Lauri Joona 49p

SM4-luokka

1. Oskari Heikkinen 77p

2. Jere Pensas 39p

3. Konsta Saarinen 37p

Tiimit

1. Porvoon Autopalvelu 127p

2. TGS ASV Team 113p

3. Printsport 102p