pääkirjoitus: Suomi juhlii 106. it­se­näi­syys­päi­vään­sä en­sim­mäi­sen kerran puo­lus­tus­liit­to Naton jä­se­ne­nä – sul­je­tun itä­ra­jan takaa on turha odo­tel­la korkean tason on­nit­te­lu­ja

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Juhlapyhä: Lapin Kansa il­mes­tyy it­se­näi­syys­päi­vä­nä vain nä­köis­leh­te­nä ver­kos­sa – seu­raa­va pai­net­tu lehti il­mes­tyy per­jan­tai­na 8.12.

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Jiri Hän­ni­nen debytoi EM-par­ke­til­la mal­lik­kaas­ti – "Olen tyy­ty­väi­nen omaan te­ke­mi­see­ni"

Kivikova Slovenia kaatoi lentopallomiehet suoraan kolmessa erässä.

Varna/Helsinki
Ensikertalainen Jiri Hänninen (vas.) viihtyi erinomaisesti EM-parketilla. Myös Luka Marttila pelaa ensimmäisessä EM-turnauksessaan.
Ensikertalainen Jiri Hänninen (vas.) viihtyi erinomaisesti EM-parketilla. Myös Luka Marttila pelaa ensimmäisessä EM-turnauksessaan.
Kuva: CEV

Lentopalloilija Jiri Hännisellä on menossa myllerrysten syksy. Belgiassa viime kaudella pelannut yleispelaaja siirtyy tulevaksi sarjakaudeksi Saksan Berliiniin, ja miesten EM-lopputurnauksessa on menossa aikuisten arvokisojen tulikaste.

Hänninen korvasi perjantaina Niko Suihkosen avauskuusikossa Sloveniaa vastaan, vastasi haasteeseen ennakkoluulottomasti ja nousi Suomen pistekärjeksi 14 merkinnällä. Hän on yksi Suomen mahdollisista ratkaisupelaajista kahdessa viimeisessä lohkopelissä Espanjaa ja Ukrainaa vastaan.

Vuosina 2015, 2019 ja 2021 EM-hopeat ottanut Slovenia piti nuoren haastajansa Bulgarian Varnassa kurissa kokemuksellaan ja otti B-lohkossa 3–0 (25–21, 25–19, 25–22) -voiton.

– Olen tyytyväinen omaan tekemiseeni, mutta kyllä se näkyy tällaisissa otteluissa, että kun vastustaja on tuota kaliiberia, se kääntää tiukassa paikassa ratkaisupisteet itselleen, kertoi STT:lle 25-vuotias, Pattijoelta lentopallomaailmalle suunnistanut Hänninen.

Hänninen pelasi Napapiirin Palloketuissa vuosina 2014–2016.

Berliini vielä korkkaamatta

Suomi kiusasi Sloveniaa avauserässä vakavissaan, mutta vastustajan kokemus käänsi erän. Suomi johti erää parhaimmillaan 9–5, 11–7 ja vielä 15–11.

Pelaajia vaihdosta kierrättänyt Suomi piristyi taas päätöserässä. Jokaisen erän alussa johtaneen Suomen pelihuumori näytti hieman rakoilevan toisessa erässä, mutta Hännisen mukaan kentällä meininki oli Suomen puolella verkkoa okei.

– Kyllä se hieman syö itseluottamusta, että kun tekee hyviä suorituksia, vastustaja tekee vielä parempia. Ei tässä kuitenkaan ole syytä alkaa meidän joukkueesta ketään hakkaamaan, Hänninen rauhoitteli.

Hän ei ole vielä ehtinyt käydä uudella kotipaikkakunnallaan Berliinissä eikä tiedä, milloin sinne ensi kerran ehtiikään.

– Saa nähdä. Joukkueemme valinnat olympiakarsintoihin ovat vielä edessä, joten se voi hieman sotkea aikatauluja.

Päävalmentaja Banks tuohtui tuomioista

Suomen päävalmentaja Joel Banks oli haastattelussa tulta ja tappuraa. Häntä korpesivat tuomariratkaisut.

– Tuomari teki virheitä. Slovenialta meni tuomioissa läpi samanlaisia tilanteita, joita ei meiltä hyväksytty, Banks puhisi Ylen haastattelussa.

Hän oli ylpeä joukkueestaan.

– Kuka ennen kisoja olisi uskonut, että voitamme Kroatian 3–0 ja taistelemme seuraavissa otteluissa joka pallosta. Tarina, jota tämän joukkueen kanssa kirjoitamme, siitä pitää olla ylpeä, päävalmentaja Banks sanoi.

Kaivatun lepopäivän jälkeen sunnuntaina vastaan tulee Espanja, yksi Suomen päävastustajista. Kuuden joukkueen lohkosta jatkoon pääsee neljä parasta.