Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Jenkin jau­ha­mi­nen osoit­tau­tui liian kovaksi hom­mak­si avaus­erän jälkeen - jää­kiek­ko­nai­set aloit­ti­vat olym­pia­lai­set tap­piol­la, mutta kat­kai­si­vat ankean sarjan

Peking
Ella Viitasuo (vas.) yhdysvaltalaispelaajien ahdisteltavana.
Ella Viitasuo (vas.) yhdysvaltalaispelaajien ahdisteltavana.
Kuva: Alex Plavevski

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue otti torstaina varaslähdön Pekingin olympialaisiin päivää ennen kisojen avajaisia, mutta ottelu jäi historiaan päävalmentaja Pasi Mustosen luotsaamien Naisleijonien kymmenentenä arvokilpailutappiona Yhdysvalloille. Kaikki keskinäiset pelit voittanut Yhdysvallat kukisti Suomen nyt 5–2.

– Tuttu meininki. Suht hyvä alku, mutta jälleen huono toinen erä. Kolmanteen paransimme, päätöserässä Suomen maalit tehnyt hyökkääjä Susanna Tapani summasi.

Avauserässä Suomi haastoi hetkittäin hyvin, piti kiekkoa ja loi sähinää jenkkien maalille Tapanin ja Noora Tuluksen hyökkäystriojen johdolla.

Hallitseva olympiavoittaja teki Suomen ajoittaisesta paineesta huolimatta avauserän maalit, kun Amanda Kessel ja Alex Carpenter tarjoilivat tuttua jenkkikamaa: ensin Suomen viisikko otti kiinni neljä Yhdysvaltojen pelaajaa, mutta päästi Kesselin nousemaan kiekon kanssa kulmasta maalille pahantekoon. Sitten Carpenter rokotti tarkalla laukauksella Petra Niemisen jäähyn aikana.

Calgaryn MM-jäillä viime elokuussa Suomi ei päästänyt maaliakaan alivoimalla, mutta Pekingissä alivoima vuoti heti ensimmäisessä tosipaikassa.

Nieminen lukeutui Suomen parhaimmistoon ja hääri ahkerana Tapanin ketjun toisessa laidassa. Kolmas lenkki Michelle Karvinen tuhri Tapanin tarjoileman huippupaikan pian Kesselin avausosuman jälkeen, ja myös keskushyökkääjä tuhlasi avopaikan.

Susanna Tapani teki Suomen mollemmat maalit.
Susanna Tapani teki Suomen mollemmat maalit.
Kuva: Alex Plavevski

"Viisi takaiskua on liikaa"

Toisessa erässä Yhdysvallat lisäsi kierroksia ja kasvatti etumatkaa Kendall Coyle Schofieldin kahdella täysosumalla. Etenkin jälkimmäinen oli komea, kun hyökkääjä ohjasi Savannah Harmonin viivakudin verkkoon. Pelaajaruuhkan takana ollut maalivahti Anni Keisala (47 torjuntaa) oli voimaton.

– Viisi takaiskua on liikaa. Kolmas maali oli suora veto. Ei sellainen saa mennä, Keisala ruoski.

Calgaryssä Suomi pelasi kuusi erää Yhdysvaltoja vastaan tekemättä maaliakaan ja hävisi alkusarjassa sekä välierässä 0–3. Pekingissä maaliton jakso jatkui kahdella, kunnes Tapani kavensi viimeisellä 20-minuuttisella 1–4:ään. Ykkösketju ansaitsi ylivoimaosuman, joka tuo varmasti itseluottamusta lauantain Kanada-otteluun. Nieminen ja olympiadebytantti Nelli Laitinen keräsivät syöttöpisteet.

Carpenter viimeisteli Yhdysvaltojen viidennen, ja sitten Tapani paketoi loppulukemat ottelun erikoisimmalla tyylillä. Aika kului loppuun, mutta hänen reilut kaksi minuuttia ennen loppua vetämä laukaus kelattiin videolta uusiksi ja tuomittiin maaliksi. Sen jälkeen peli pelattiin uudestaan loppuun.

– Olin varma, että se oli tolppa-tolppa ja ulos. Toinen maali oli kiva yllätys, Tapani tuumi.

Tapani oli myös edellinen Yhdysvaltojen verkkoon arvokilpailuissa osunut suomalaispelaaja, kun hän osui MM-kotikisojen loppuottelussa 2019. Suomi hävisi tuolloin 1–2 voittolaukauskilpailun päätteeksi.