Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Jasmi Joen­suun voit­to­sau­ma Olok­sel­la hupeni lop­pu­suo­ral­la väärään näkyyn – Petter Nort­hu­gin pik­ku­ve­li Even voitti miesten sprin­tin

Muonio/Helsinki
Norjan Anna Svendsen (vas.) voitti naisten sprintin ennen Jasmi Joensuuta ja Saksan Pia Finkia.
Norjan Anna Svendsen (vas.) voitti naisten sprintin ennen Jasmi Joensuuta ja Saksan Pia Finkia.
Kuva: Sakari Kekki

Suomen maajoukkuehiihtäjä Jasmi Joensuu sijoittui toiseksi Muonion Oloksella FIS-kilpailujen naisten sprintissä ja oli tyytyväinen perjantain suoritukseensa viimeistä kymmentä metriä lukuun ottamatta.

Norjan Anna Svendsen puristi perinteisellä voittoon vain 0,02 sekunnin erolla Joensuuhun.

– Yritin hiihtää kovaa ja onnistuinkin, Joensuu kertoi kisajärjestäjien nettiradiolähetyksessä.

– Loppu ei onnistunut. Kymmenen metriä ennen (maalia) oli punainen viiva. Luulin, että se oli maali. Siinä meni tasapaino täysin, mutta muuten hyvä päivä. Seuraava sprintti on Rukalla, hän viittasi kahden viikon päästä alkavaan maailmancupiin.

Saksan Pia Fink oli kolmas ja jäi kärkikaksikosta reilun sekunnin. Aika-ajossa Saksan Victoria Carl ja Fink olivat nopeimmat ennen Joensuuta. Carl hiihti helmikuussa Saksan 4x5 kilometrin viestijoukkueessa Pekingissä ja saavutti olympiahopeaa. Oloksella hän jäi neljänneksi.

Kolmenkymmenen kilpailijan erävaiheeseen pääsi kaikkiaan yhdeksän suomalaista, joista vain Joensuu eteni finaaliin. Välierissä hiihti suomalaisista myös Anni Kainulainen.

Norjan Sindre Björnestad Skar (vas.) miesten sprintissä toinen, maanmies Even Northug voitti ja Ville Ahonen oli kolmas.
Norjan Sindre Björnestad Skar (vas.) miesten sprintissä toinen, maanmies Even Northug voitti ja Ville Ahonen oli kolmas.
Kuva: Sakari Kekki

Nuorin Northug voittoon

Hiihtäjäsuuruus Petter Northugin pikkuveli Even Northug osoitti nousukuntoaan ja voitti miesten sprintin. Maanmies Sindre Björnestad Skar oli toinen ja Suomen Ville Ahonen kolmas. Suomalaisista myös Lauri Vuorinen ylsi finaaliin, mutta jäi kärkikuusikon viimeiseksi.

Northugin hiihtävän veljessarjan Petter, Tomas ja Even nuorin, 27-vuotias Even hallitsi jo aika-ajoja, joista jatkoon pääsi kaikkiaan kymmenen norjalaista ja yhdeksän suomalaista. Ahosen ja Vuorisen lisäksi suomalaisista myös Juuso Haarala ja Verneri Suhonen pääsivät puolivälieristä välieriin.

Lauantaina Oloksella hiihdetään miesten ja naisten kymmenen kilometrin perinteisen kilpailut, joissa mukana ovat esimerkiksi Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski. Sunnuntaina ohjelmassa on 15 kilometrin vapaan kilpailut.