Lapsiperheet: Tervola maksaa Lapin muh­kein­ta vau­va­ra­haa, neljä lap­pi­lais­kun­taa ko­sis­ke­lee lap­si­per­hei­tä mak­sut­to­mal­la päi­vä­hoi­dol­la

Kolumni: Timo Soini ki­roai­si myös vihreän siir­ty­män

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Jari Lit­ma­sen huip­pu­vuo­si­na Su­per­cup oli huo­maa­ma­ton ta­pah­tu­ma, mutta nykyään asiat ovat toisin

"Emme ole luultavasti nähneet Suomessa näin kovaa joukkuetta."

Jari Litmanen on voittanut kahdesti urallaan Supercupin.
Jari Litmanen on voittanut kahdesti urallaan Supercupin.
Kuva: Veli-Jukka Mustajärvi/arkisto

Real Madridin ja Eintracht Frankfurtin välinen jalkapallon Supercup tuo Helsinkiin kansainvälistä tähtiloistoa, mutta tapahtumassa on nähty vuosien saatossa myös suomalaisvoittajia.

Suomalaisen jalkapallon suuret nimet Jari Litmanen ja Sami Hyypiä juhlivat pelaajaurillaan Supercupin voittoa kahdesti mieheen. Hyypiä oli voittamassa Supercupia Liverpoolin paidassa vuosina 2001 ja 2005. Litmanen juhli Ajaxin riveissä Supercupin herruutta 1995 ja Liverpoolin pelaajana 2001. Jälkimmäisessä ottelussa Litmanen tosin istui vaihtopenkillä.

– Tämä on tosi iso tapahtuma ja hyvin harvinaista herkkua. Ottelu oikeastaan avaa eurooppalaisen huippujalkapallokauden, vaikka jotkin sarjat ovat jo alkaneet, Litmanen sanoi tiistaina Helsingissä.

Supercupissa kohtaavat Mestarien liigan hallitseva voittaja eli Real Madrid ja Eurooppa-liigan ykkönen eli Eintracht Frankfurt. Ottelu pelataan keskiviikon myöhäisillassa Olympiastadionilla.

"Tykkään nykyisestä versiosta"

Kun Litmanen juhli ensimmäisen kerran Supercupin herruutta, finaalissa kohtasivat Mestarien liigan ja Cup-voittajien cupin ykköset eli Ajax ja Real Zaragoza. Supercupissa pelattiin tuolloin kaksi ottelua, ja Ajax nuiji Zaragozan yhteismaalein 5–1.

Vaikka kyseessä oli vuoden 1995 Supercup, ottelut pelattiin vasta seuraavan vuoden helmikuussa.

– Toista ottelua siirrettiin olikohan viikolla eteenpäin, koska Hollannissa oli poikkeuksellisen kova talvi, ja kentät olivat jäässä. Se oli jatkumoa sille, että olimme voittaneet Mestarien liigan ja seurajoukkueiden maailmanmestaruuden. Kaikista pelaamistani finaaleista se oli ehkä huomaamattomin.

Toisen kerran Litmanen oli mukana Supercupissa 2001, kun vastassa oli Bayern München. Supercup pelattiin vuosia Monacossa, mutta käytännöstä luovuttiin vuoden 2012 jälkeen.

– Meillä oli hyvä finaali, mutta tunnelma oli vähän lattea, Litmanen sanoo Bayern München -ottelusta.

Litmasen mukaan Supercupin painoarvo on kasvanut vuosien saatossa merkittävästi. Supercup jää tosin edelleen jalkapallon suurimpien tapahtumien varjoon.

– Tykkään nykyisestä versiosta, jossa Supercup kiertää ja peli annetaan paikkoihin, joille se on oikeasti tärkeätä. Muistan, kun muutama vuosi sitten tapahtuma oli Tallinnassa. Siellä olivat vastakkain Real Madrid ja Atletico Madrid, ja se oli todella iso tapahtuma Virossa, Tallinnassa asuva Litmanen sanoo.

Eintracht Frankfurtilla takanaan kaksijakoinen kausi

Real Madrid voitti viime kaudella Mestarien liigan ja Espanjan mestaruuden. Madridilaisten tähtisikermän suuria nimiä ovat muun muassa Karim Benzema, Toni Kroos, Luka Modric ja Thibaut Courtois.

– Emme ole luultavasti nähneet Suomessa näin kovaa joukkuetta yksittäisessä totisessa pelissä, Litmanen sanoo.

Eintracht jäi viime kaudella Saksan Bundesliigassa vaatimattomasti sijalle 11. Frankfurtilaisjoukkueen nimimiehiä ovat esimerkiksi Kevin Trapp, Filip Kostic ja kesähankinta Mario Götze.

Eurooppa-liigassa Eintracht pudotti matkalla finaaliin muun muassa Barcelonan ja West Hamin.

– Lyhyen ajan sisällä suurin osa Eintracht Frankfurtin pelaajista kokee uransa upeimpia hetkiä, kun pudottivat Barcelonan ja pelaavat nyt Real Madridia vastaan, Litmanen innostuu.

Eintracht on jo aloittanut kautensa Bundesliigassa. Avauspelissä tuli tyly 1–6-kotitappio Bayern Münchenille.

Naisten EM-kisat seuraava suurtapahtuma?

Olympiastadionille on odotettavissa noin 12 000 katsojaa ulkomailta. Eintrachtin kannattajia peliin saapuu noin 8 000 ja Realin faneja vajaa 2 000. Ottelun yleisökapasiteetti on 32 000.

Supercupin lisäksi yksi lähivuosien suurista jalkapallotapahtumista Suomessa saattaa olla naisten EM-lopputurnaus. Palloliitto on ilmoittanut hakevansa vuoden 2025 EM-kisoja yhdessä Ruotsin, Tanskan ja Norjan kanssa. Naisten EM-turnaus järjestettiin Suomessa vuonna 2009.

– Kokemusta on jo, ja se olisi hyvä pohja rakentaa seuraavia arvokisoja, naisten maajoukkueen entinen tähtipelaaja Laura Österberg Kalmari sanoo naisten EM-pelien mahdollisesta saamisesta Suomeen.

MTV3 näyttää ottelun kello 21.55. Studio alkaa kello 21.30