Japanin keisari luopuu val­las­ta huh­ti­kuun lopussa vuonna 2019 – yk­si­kään keisari ei ole luo­pu­nut val­las­ta yli 200 vuoteen

Japanin keisari Akihito luopuu vallasta huhtikuun 30. päivä vuonna 2019, kertoo Japanin pääministeri Shinzo Abe . Abe kertoi asiasta toimittajille keskusteltuaan asiasta keisarin kanssa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta yli 200 vuoteen, kun Japanin keisari luopuu vallasta.

Akihiton vanhimman pojan, kruununprinssi Naruhiton , 57, odotetaan nousevan valtaan pian sen jälkeen, kun hänen isänsä on määrä luopua vallasta.

Kruunusta luopumisen tiellä ollut esteitä

Akihito ilmaisi jo viime vuonna halunsa luopua vallasta terveysongelmien ja ikänsä takia. Kruunusta luopumisen tiellä on ollut kuitenkin esteitä, sillä Japanissa ei ole ollut olemassa lakia, joka mahdollistaisi vallasta luopumisen. Parlamentti kuitenkin hyväksyi kesällä lain, joka mahdollistaa Akihiton luopua vallasta. Lakimuutos koskee vain 83-vuotiasta Akihitoa.

Japanin keisarihuonetta pidetään maailman vanhimpana perinnöllisenä monarkiana. Legendan mukaan ketju on jatkunut katkeamattomana noin 2  600 vuotta.

Keisarin asemassa tapahtui sodan jälkeen mullistus, kun tehtävä muutettiin symboliseksi. Akihito on omalta osaltaan muovannut tehtävää nykyaikaan sopivaksi. Hän on myös pyrkinyt lieventämään niitä katkeruuksia, joita Japanin valloituspolitiikka toisen maailmansodan aikana aiheutti.

Juttua korjattu ja päivitetty 1.12. klo 8.33: Japanin keisari luopuu vallasta huhtikuussa vuonna 2019, ei ensi vuonna kuten jutussa aiemmin luki.