Sää: Harmaa loska väistyy pian - ensi viikon hiih­to­lo­ma­lai­sil­le lu­va­taan jo au­rin­koi­sem­pia hiih­to­ke­le­jä

Jabeur teki his­to­riaa Wimb­le­do­nin vä­li­eris­sä – naisten fi­naa­li­pa­ri ensi kertaa grand slam -tur­nauk­sen lop­pu­ot­te­lus­sa

Tunisialainen Ons Jebour on ensimmäinen arabi ja afrikkalaisnainen Wimbledonin finaalissa.
Tunisialainen Ons Jebour on ensimmäinen arabi ja afrikkalaisnainen Wimbledonin finaalissa.
Kuva: NEIL HALL

Tunisian Ons Jabeur pääsi ensimmäisenä arabina kaksinpelin loppuotteluun tenniksen grand slamien avoimena aikana. Hän on myös ensimmäinen suoritukseen pystynyt afrikkalaisnainen.

Turnauksen kolmossijoitettu kukisti Wimbledonin naisten kaksinpelin välierissä saksalaisen Tatjana Marian kolmessa erässä lukemin 6–2, 3–6, 6–1.

Jabeur on suosittu kotimaassaan ja nauttii asemastaan Tunisian tennislähettiläänä.

– Seison täällä ylpeänä tunisialaisena naisena. Yritän pelilläni inspiroida afrikkalaisia ja arabeja niin paljon kuin mahdollista, koska rakastan tätä lajia ja haluan jakaa sitä eteenpäin, hän sanoi kenttähaastattelussa.

Jabeurin aloituspeli oli saksalaiselle liikaa, sillä tunisialainen voitti lähes 70 prosenttia palloista, kun oma ykkössyöttö osui ruutuun.

Vaikka suuri kunnia kuuluu voittajalle, Marian suoritus tämän vuoden Wimbledonissa oli häikäisevä.

34-vuotias saksalainen, joka on maailmanlistalla sijalla 103, sai toisen lapsensa noin vuosi sitten ja äityi nyt pelaamaan uransa parasta tennistä.

Hän ei ollut koskaan aiemmin päässyt grand slam -kilpailussa kaksinpelin kolmatta kierrosta pidemmälle, vaikka on ollut tasaisesti mukana vuodesta 2007 alkaen.

Matkallaan neljän parhaan joukkoon saksalainen kaatoi muun muassa Maria Sakkarin sekä Jelena Ostapenkon, jotka oli sijoitettu viidenneksi ja 12:ksi.

Kansalaisuuden vaihtaminen kannatti

Finaalissa Jabeur kohtaa 17:ksi sijoitetun Kazakstanin Jelena Rybakinan, joka päihitti omassa välierässään vuoden 2019 mestarin, Romanian Simona Halepin lukemin 6–3, 6–3.

– Olin hermostunut, mutta aiemmat kovat ottelut auttoivat. Tänään olin henkisesti valmistautunut ja pelasin uskomattoman ottelun, Rybakina iloitsi.

Kuin Jauber myös Rybakina pelaa lauantaina ensi kertaa tenniksen arvoturnauksen loppuottelussa.

Kazakstania edustava Rybakina on syntynyt Venäjällä ja vaihtoi kansalaisuuttaan kaudella 2018.

Kansalaisuuden vaihtamisesta on ollut konkreettista hyötyä, sillä venäläispelaajat eivät saaneet osallistua sunnuntaina päättyvään Wimbledoniin.