Nimitykset: Sauli Pah­ka­sa­lo on Lapin Kansan uusi pää­toi­mit­ta­ja

Työelämä: Teol­li­suus­liit­to ja am­mat­ti­liit­to Pro aloit­ta­vat tiis­tai­na työ­tais­te­lu­toi­met, ulos­mars­se­ja Lapissa ja Oulussa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Jää­pus­sit ja vii­len­tä­vät sienet kel­paa­vat Mün­che­nin hel­tees­sä – Ma­ra­too­na­rit juok­se­vat mi­ta­leis­ta jo EM-kil­pai­lu­jen avaus­päi­vä­nä

München
Kuuma on tuttu juttu Alisa Vainiolle jo Dohan MM-maratonilta 2019.
Kuuma on tuttu juttu Alisa Vainiolle jo Dohan MM-maratonilta 2019.
Kuva: ALI HAIDER ALI HAIDER

Helle hellii Saksan Baijerin osavaltiota, mutta EM-kilpailujen suomalaismaratoonareille kelpaisi viileämpi keli. Jääpussit ja viilentävät sienet tulevat tarpeeseen maanantain urakan aikana.

– Lämpö mietityttää. Se voi olla mahdollisuus tai sitten ei. Miten se iskee lopussa? Maraton iskee lopussa joka tapauksessa, ja lämpö siihen päälle, Alisa Vainio tuumi sunnuntai-iltana Münchenissä järjestetyssä Suomen joukkueen mediatilaisuudessa.

Vainion lisäksi Suomen naisista reilun 42 kilometrin taipaleelle lähtevät Nina Chydenius, Annemari Kiekara ja Suvi Miettinen.

Vainio juoksi 16:nneksi Eugenen MM-kilpailuissa, mutta ei toipunut toivotulla tavalla aikaerosta ja matkustamisesta. Hän ei osallistunut Kalevan kisoihin Joensuussa.

– Olisi sen voinut harjoituksena ottaa. Suomessa puolitoista viikkoa ovat olleet normaalit, mutta täällä on pieni kysymysmerkki.

Vattulainen juoksee Holmenin innoittamana

Vainio oli neljävuotias, kun Janne Holmen juoksi Münchenissä Euroopan mestariksi 20 vuotta sitten. Vainio ei muista kilpailua eikä muutenkaan tunnustaudu innokkaaksi penkkiurheilijaksi. Hän on lapsesta asti liikkunut itse. Mieli tekisi vieläkin jääpallon ja jääkiekon pariin.

– Kaipaan joukkuetta ja pukukoppielämää, mutta pallopeleissä on riskinsä.

Maanantaina miesten kilpailuun osallistuvan Arttu Vattulaisen verkkokalvoille Holmenin EM-kulta on piirtynyt ikuisesti.

– Janne on ollut iso innostaja. Muistan kilpailun elävästi, 10-vuotiaana kisaa katsonut juoksija sanoi.

Loukkaantumisesta kärsinyt Vattulainen on kilpaillut vain vähän tällä kaudella.

– Keli pitää ottaa huomioon, eikä voi lähteä ennätysvauhtia juoksemaan, mutta valmistautumisjakson aikana on voinut sopeutua helteeseen. Kisan aikana riittävää viilennystä pitää tehdä alusta lähtien ja myös nestetankkausta. Minulle hellekelit ovat sopineet suht hyvin.