Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Lapin Kansan kalakilpailu: Suuria ahvenia ja hurjia har­juk­sia

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Itä­val­taan ko­tiu­tu­nut Niko Ky­tö­sa­ho on jo "ha­kan­nut tar­peek­si määrää"

Helsinki
Niko Kytösaho asuu Itävallassa Salzburgissa.
Niko Kytösaho asuu Itävallassa Salzburgissa.
Kuva: Mikko Halvari

Suomen mäkihypyn kärkimiehistä Niko Kytösaho teki viime kauden jälkeen radikaalin ratkaisun ja muutti Itävallan Salzburgiin.

– Minulla on ollut monta, monta vuotta haaveena päästä asumaan ja harjoittelemaan Keski-Eurooppaan. Viime vuoden puolella varmistui, että se on mahdollista ja tartuin siihen. Tämän kauden olen ollut kokonaan siellä ja ainakin ensi kesään asti kuviot pyörivät siellä, Kytösaho avasi.

Joulukuussa 23 vuotta täyttävän hyppääjän mukaan eläminen Itävallassa maksaa kutakuinkin saman verran kuin Suomessa.

– Rahoitus tulee samasta paikasta kuin aiemminkin. Ilman henkilökohtaisia sponsoreita tämä touhu olisi tyssännyt jo vuosia sitten, Kytösaho kertoi.

– Hintataso on samaa luokkaa kuin Suomessa, mutta itsensä raahaaminen Itävaltaan maksaa. Loppujen lopuksi siellä oleminen ei tule juuri kalliimmaksi kuin Suomessa oleminen.

Salzburgista ei tule ensimmäisenä mieleen mäkihyppy vaan lähinnä klassinen musiikki ja Wolfgang Amadeus Mozart. Urheilun puolella Salzburg on jalkapallo- ja jääkiekkokaupunki energiajuomajätti Red Bullin vauhdittamana, mutta sijainti on keskeinen myös Keski-Euroopan mäkihyppykartalla.

Hyppyrimäkiä riittää parin tunnin ajomatkan sisällä.

– Berchtesgaden, Bischofshofen, Ramsau, Planica, Innsbruck ja Garmisch-Partenkirchen, Kytösaho luettelee paikkakuntia.

Suomessa Kytösaho piipahti tiistaina Suomen hiihtoliiton mediatilaisuudessa ja suuntasi sieltä takaisin Itävaltaan. Maailmancup käynnistyy Puolan Wislassa ensi viikolla.

– Teen kotiharjoittelua Wislaan asti ja täsmätreenit palautuneessa tilassa. Määrän hakkaaminen on tehty. Sitä ei tarvitse enää tehdä. Nyt pitää olla laatua fysiikkaharjoittelussa ja lajiharjoittelussa. Sitten pää ja kroppa ovat "fressinä", kun lähdemme Wislaan, Kytösaho paalutti.

Hän on vuodesta toiseen toistellut sitä, että harjoituksissa kulkee, mutta kilpailutilanteessa suorituksiin tulee liikaa puristusta. Myös päävalmentaja Janne Väätäinen kuvailee, ettei kilpaileminen ole ollut Kytösaholle koskaan helppoa.

Urheilija uskoo hyvien suoritusten tulevan silti toistojen kautta.

– Pitää pystyä hyppäämään hyvällä tasolla treeneissä. Itseluottamus ja usko lähtevät sieltä, että pystyy hyppäämään joka päivä mäestä kuin mäestä hyvin. Sitten kun lähdetään kisoihin, ei tarvitse miettiä pärjäänkö. Kun tulee mielenrauha, tulee myös tulokset. Se on pääjuttu.