kolumni: Mies, sinäkin voit ra­ken­taa uran, säi­lyt­tää poi­ka­ni­me­si ja olla vahva it­se­näi­nen mies – muista vain roolisi hei­kom­pa­na su­ku­puo­le­na

In­tia­lai­set ke­säo­pis­ke­li­jat vai­kut­tui­vat suo­ma­lai­ses­ta kou­lu­tus­sys­tee­mis­tä ja puh­taas­ta luon­nos­ta – Suomi on suo­sit­tu kohde

Dhruu Sanghavin, Tanyan, Anubhab Debin ja Dipendra Sanyalin mielestä suomalaisiin on helppo tutustua, ja paikalliset ovat todella ystävällisiä ja auttavaisia.
Dhruu Sanghavin, Tanyan, Anubhab Debin ja Dipendra Sanyalin mielestä suomalaisiin on helppo tutustua, ja paikalliset ovat todella ystävällisiä ja auttavaisia.
Kuva: Suvi Pirinen

Tornion katukuvaan ilmestyi joukko intialaisia opiskelijoita, kun Lapin Ammattikorkeakoulun järjestämä Arctic Summer School –kesäkoulu alkoi heinäkuun lopulla. Erona aikaisempiin vuosiin tällä kertaa ei järjestetty kaikille avointa ja maksutonta koko kesän kestävää koulua, vaan reilun kolmen viikon mittainen kesäkoulu oli osa ammattikorkeakoulun koulutusvientiponnisteluja, ja ohjelma oli räätälöity kahden intialaisen yhteistyöyliopiston toiveiden mukaan. Opiskelijoita oli yhteensä 47, heistä 40 tuli New Delhistä ja loput seitsemän Gujaratin osavaltiosta. New Delhin yliopiston kanssa on järjestetty vastaava kesäkoulu jo kerran aikaisemmin vuonna 2016, ja tulevaisuudessa on tarkoitus jatkaa samalla konseptilla.

– Ammattikorkeakoulujen rahoitustilanne on nyt tiukka, mutta tällä kesäkoululla pystymme itse kattamaan kaikki kulut. Kesäkoulu ei maksa meille ylimääräistä, vaan itseasiassa se tuo koululle rahaa, kertoo kesäkoulun järjestämisestä vastaava lehtori Teresa Chen.

Kuukauden teemana on digitalisaatio liiketoiminnassa ja markkinoinnissa. Opintojen sisältö oli pääasiallinen syy, miksi Dhruu Sanghavi hakeutui Tornioon opiskelemaan toisena vaihtoehtona olleen Yhdysvaltojen sijasta.

– Kun Intiassa ollaan totuttu tekemään bisnestä tietyllä tavalla, silloin se on ainoa tapa mikä hyväksytään. Minä tulin tänne, koska halusin oppia mitä muita tapoja on bisneksen tekemiseen, Sanghavi kertoo.

New Delhin yliopistosta saapuneille Tanyalle, Anubhab Debille ja Dipendra Sanyalille yksi tärkeä tekijä kesäkoulun valinnassa oli opintojen käytännönläheisyys.

– Suomessa keskitytään paljon teknologiaan, ja sitä sovelletaan kaikilla koulutuksen osa-alueilla. Täällä myös suositaan projektipohjaista käytännönläheistä opiskelua. Arviointi perustuu pätevyyteen ja siihen, miten opiskelijat osaavat soveltaa tietojaan käytäntöön, ei siihen, mitä he tietävät. Intiassa voitaisiin ottaa oppia Suomen koulutussysteemistä, sanoo Anubhab Deb.

Kurssin vastuuopettajana toimiva Anthony Okuogume kertoo, että Suomi on suosittu kohde intialaisten opiskelijoiden keskuudessa.

– Aluksi sanoimme, että voimme ottaa vain 35 opiskelijaa, mutta lopulta määrä nousi 47:een. Tämän enempää emme enää voineet ottaa, sillä silloin emme olisi mahtuneet samaan luokkahuoneeseen. Jos intialaisella opiskelijalla on valmistuessaan merkintä, että hänellä on tutkinnon osia skandinaavisesta koulusta, se auttaa heitä paljon työmarkkinoilla, Okuogume kertoo.

Koulussa puurtamisen lisäksi opiskelijoilla on ollut aikaa myös tutustua lähiympäristöön. Yksi eniten ihmetystä herättäneistä asioista on ollut Suomen ja Ruotsin raja.

– Intiassa on hankala edes lähestyä rajaa, joka on aidattu, ja jossa on aseistettu valvonta. Täällä otat vain yhden askeleen, ja olet toisessa valtiossa, se on todella vaikuttavaa, Dipendra Sanyal sanoo.

Toinen asia, joka on tehnyt intialaisiin suuren vaikutuksen, ovat autoilijat jotka pysähtyvät suojatien eteen.

– Pidän siitä, että täällä ihmiset noudattavat lakia ja sääntöjä. Lait ovat myös melko tiukkoja, pidän siitä todella paljon. Toivoisin että Intiassakin olisi tällaista mutta luulen, että siellä on liikaa ihmisiä, Tanya sanoo.

Kaikille neljälle tämä on ensimmäinen kerta Euroopassa, ja myös luonto on tarjonnut elämyksiä.

– Täällä on vihreää, puhdasta ja mäntyjä joka puolella. Parasta on kuitenkin päivänvalo kellon ympäri. En ole koskaan ennen nähnyt aurinkoa taivaalla keskellä yötä, tämä on todella ainutlaatuista meille, Deb sanoo.

Tanya kertoo, että hänelle nukkuminen oli aluksi vaikeaa yöttömässä yössä.

– Se oli minulle todella yllättävää. Pari yötä olivat todella vaikeita, emme nukkuneet, koska tarvitsemme pimeyttä. Mutta nyt luulen, että kun menen takaisin Intiaan, yllätyn pimeydestä vielä enemmän, Tanya nauraa.

Opiskelijoille on järjestetty vapaa-ajan ohjelmaa myös koulun puolesta. Edellisenä viikonloppuna käytiin tutustumassa saunomiseen ja kalastuskulttuuriin Kukkolankoskella, seuraavana ollaan menossa Kemiin ja Rovaniemelle. Yksi pitkä viikonloppu on varattu itseopiskeluun, jolloin opiskelijat ehtivät myös matkustella. Tanya aikoo hyödyntää vapaan matkustelemalla Euroopassa. Hän on silti tyytyväinen, että valitsi Suomen opiskelupaikaksi.

– Iltaisin saatan istua tuntikausia joen rannalla ystävieni kanssa. Olen rauhaa ja luontoa rakastava ihminen, siksi tämä on minulle kuin taivas, Tanya sanoo.